• 瀏覽: 20,879
  • 回覆: 153
  • 追帖: 2
不如考慮深圳中山珠海都不錯

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-10-13 12:00 PM 發表
業主,買方對樓市行為已經改變

不過還是樓市gogogo

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20191013/60144065

財務背景︰

江小姐為一名大學英文講師,月入3.4萬元,另有不定時的Freelance工作,月入2萬元,但要視乎空閒時間才決定是否接受。

目前江小姐與父母同住,單位為兩老已供滿的居 ...
正職月入3.4萬,
銀行借錢俾你買2層樓?

回覆 引用 TOP

我家境清貧,已决定移居泰國曼谷,享受人生。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2019-10-13 12:36 PM 發表
大學講師點只3,4萬!咪揾笨
系咁少架炸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 icantstop 於 2019-10-13 03:57 PM 發表

當故事聽,大學英文講屍,3/4萬元人工,即系最低級個種!喂!你係香港就話教英文jei, 去到袋鼠國,你D英文屎到痱啦!最好拿舊錢,親而家澳洲樓平匯水又低,考個語委牌,教pth 好過,找件羊腸,嫁了後享受人生!😹 ...
系,冇可能搵番講C

反而讀其他科例如社會科學,在香港是出色講C丶教授
,過到去就當你"外藉"講C

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-10-13 04:18 PM 發表

一般 tutor 係咁上下,不是正式教授
Tutor系part time嘅,多只是學生,沒有房,三萬都冇,
負責改野及主持tutor

Lectuter系FT 教degree嘅,一般要PHD+中六合彩先入到職,人工三萬左右,負責大堂講書

引用:
原帖由 tiger1246 於 2019-10-13 08:07 PM 發表

小學教師咩3,4萬..
小學教C如果做左十年,而學校又跟足point,有三4萬

引用:
原帖由 重要聲明ABC 於 2019-10-13 08:29 PM 發表
吓,我識幾個在大學當講師的年薪百萬喎,重未計housing allowance! 不過他們是在三大中,其中最肯洗錢的兩間大學。
講C沒有呢D福利,

高級教授先有

咁驚死就吾好學人投資
繼續住居屋,錢放床下底

回覆 引用 TOP

父母層樓去加按已經吾接受吾批左好耐

回覆 引用 TOP

好似得一層土瓜灣炸喎

引用:
原帖由 CRH 於 2019-10-13 12:08 PM 發表

出年都吾知咩時世,520萬買土瓜灣樓,應該冇乜賺
咁如果系咁,咁買乜都死架喇

回覆 引用 TOP

fake news

Don't bother people for help without first trying to solve the problem yourself.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 autobahn 於 2019-10-13 12:38 PM 發表
月薪三萬四嘅大學講師??? 講師隔離個文員吓嘩!?
文員二萬都冇
文員仲要阿頭做到退休果日可能有頂位四皮

回覆 引用 TOP

香港現今的大學學生,放棄也吧!

馬太福音 5:37 你們的話,是,就說是;不是,就說不是;若再多說,就是出於那惡者(或作:就是從惡裡出來的)。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]