• 瀏覽: 41,386
  • 回覆: 273
  • 追帖: 2
其實所有同美國嘅協議都係無意思,所以中國一路都由留學處理,無任何期望,只配合中國將各市場股市舞高弄低,抗衡西方對沖基金攻擊。

http://hk.myblog.yahoo.com/peterwong827

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 UFB 於 13-10-2019 05:13 AM 發表
认真看协议,这份协议有没有规定什么时间之内要购买400亿美元农产品???没有,我两年买四百亿也是买啊,特朗普得到只是一份没有时间表的协议,而中方得到的是实质的关税免增加进一步伤害实体经济和工业,不要忘记了,刘鹤去的时候说过两个话题不谈,这次特朗普对外宣布中,很明显没有再说国家补贴企业和产业政策的问题,这是最核心的问题,已经被屏蔽在外面呢,而且,最重要的是战场在转移,美国已经发现贸易战对自己伤害更大 ...
有具體point

回覆 引用 TOP

喺香討,中國永遠都喺輸贏國,點會輸呢?

回覆 引用 TOP

其實中國唔會介意買多幾多美國農產品,美國都旨不在此,之後再傾嘅才是關鍵。

美國一定用盡所有辨法去迫令中國簽约,要中國放寬货幣,再管制中國科技發展,再限制國家補貼,總之要將中國斬首斬脚,對美國無威脅為止。之後就運用美國獨霸嘅財技,联同世界盟友,令中國經濟崩潰,跟隨日本迷失的三十年。

引用:
原帖由 uvicvic 於 2019-10-13 02:19 AM 發表
又冇美國對中國關税取消, 只係延遲咋, 佢要再加你都得, 重要買更加多農產品,  乜事呀, 之前既氣燄去佐邊? 佢加你, 你又加番佢, 而家重分分鐘幫佢連任到, 佢連任到分分鐘重惡過現在 ...
美國傳媒話:中國完全無改變過。。。

我知道你不喜欢我,因为我早已比你更强。
我知道你很讨厌我,因为不敢把我怎么样。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 goyoyogo 於 2019-10-13 05:30 AM 發表
有心幫川普連任護航,豬對手留任不是更好嗎
蔡英文我愛你。。。。

我知道你不喜欢我,因为我早已比你更强。
我知道你很讨厌我,因为不敢把我怎么样。

回覆 引用 TOP

星期一升後可能即倒跌...........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 uvicvic 於 2019-10-13 02:19 AM 發表
又冇美國對中國關税取消, 只係延遲咋, 佢要再加你都得, 重要買更加多農產品,  乜事呀, 之前既氣燄去佐邊? 佢加你, 你又加番佢, 而家重分分鐘幫佢連任到, 佢連任到分分鐘重惡過現在 ...
少年你太年輕了。
咁做有兩個原因:
1. 要等特朗普有個下台階
2. 唔可以即刻取消關稅嘅, 因為25關稅嘅取消前提係, 人民幣升值返15到20個percent。
你等住睇下禮拜一開始人民幣開始上升美元下跌, 到時香港股票就會升到飛起。

引用:
原帖由 UFB 於 2019-10-13 05:13 AM 發表
认真看协议,这份协议有没有规定什么时间之内要购买400亿美元农产品???没有,我两年买四百亿也是买啊,特朗普得到只是一份没有时间表的协议,而中方得到的是实质的关税免增加进一步伤害实体经济和工业,不要忘记了,刘鹤去的时候说过两个话题不谈,这次特朗普对外宣布中,很明显没有再说国家补贴企业和产业政策的问题,这是最核心的问题,已经被屏蔽在外面呢,而且,最重要的是战场在转移,美国已经发现贸易战对自己伤害更大 ...
成個 post 最有見地嘅回覆。其他一句起兩句止嘅都不知所謂,只識盲仇共,無出色!
樓上都有師兄講出中國有實際需要要向外購買大豆,今次協議只在於向美國多買些小大豆,但同時亦無話幾時買,今年買協議 10%,到出年睇下你美國表現如何再買埋餘下落黎 90% 又得。假如老美表現唔好,攪攪震,暫停唔買又得!但出口關稅就唔再加住就係即時性嘅!係對市場有即時性嘅實質正面影響。
就算今次協議有講話開放金融市場,人民幣一日未能國際流通,亞爺一日都有辦法玩死你班國際大鱷!亞爺透過香港做緊 D 金融對外戰略部署,睇下下星期個市點樣夾爆班漢奸淡友。

回覆 引用 TOP

劉鶴係去傾,唔係簽。

回覆 引用 TOP

引用:
你知唔知成個貿易戰根本唔關貿易事,係美國用尼打擊快速掘起既中國。但玩左咁耐中國係原則範圍半點不讓,但美國本身受傷愈尼愈大。尼份協議係中國俾美國既下台階,買大豆既數量根本幾個月前已經應承左。你睇野咁表面,係股票市場做硬點心!

回覆 引用 TOP

引用:
樓主睇到重點,但好多中国豬頭叫好

俾位肥佬⋯⋯農產品可以隨時停

回覆 引用 TOP

俾美國佬㩒住黎打,梗係喪權辱國啦。

回覆 引用 TOP

唔簽,侵侵全輸,侵侵話之你喪國辱國,曱甴暴徒,你美爸都出賣你哋,on9仔女,快去撞牆,殺身成仁

用我手中一票, 投贏面大建制派, 踢走反中亂港泛暴派......

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]