• 瀏覽: 16,995
  • 回覆: 110
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 lmichael 於 2019-10-12 10:44 PM 發表

盲既先覺係公平條款, 結果係, 中國稅照比, 仲多買左人地農產品, 咁美國係, 後面唔加你。。。。住, 咁既條款, 真係賣國。
之前買開千億的農產品, 而家買返幾百億... 而且價格便宜了.
你話有無買蝕 ?

關稅的確有影響亞爺, 但有大部份款項都係消費者埋單..

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 星火摘星 於 2019-10-12 09:30 PM 發表

大家咁開心.......究竟簽左D咩文件......中國要買農產品.....美國停止加稅.....麥原來貿易戰就係為左賣農產品......早LD講啦......大把錢買.......使鬼搞咁多.......即刻簽嘢都仲得...... ...
New Treaty of NK……

Stars and stripes forever ……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2019-10-12 09:59 PM 發表

其實老尾一直已為強國好似其它國家咁易對付,點知最後發覺玩大左,自己國家經濟數據重差過強國,最後唯有草草收隊唔玩!
美國以為中國好似日本當年一樣咁易對付,點知搞咗兩年根本回到原地,中方同意嘅同兩年前嘅開價基本一樣。

回覆 引用 TOP

所謂協議只係口頭尻吹,要幾星期後先簽,到時有冇變數無人知

購買400-500億美元的農產品, 還有160-200億美元的波音飛機。
美國停止升級和執行任何新增關稅。

其實看上去等於沒有達成什麼協議。 因為美國農產品質量又好又便宜, 中國不買才是損失, 巴西大豆這1年漲了50%多, 就因為中國改向巴西購買本來要向美國購買的大豆。 至於波音飛機, 也算是必需品。
而美國方面也沒有任何損失和妥協, 只是停止新增關稅, 已經執行的關稅不會取消。

關鍵要看11月的APEC會議, 兩國元首再次會面, 如果在APEC上達不成協議, 那就說明雙方都不想達成協議。

簽咩都唔關你事啦,全部都對美國有利嘅野,所以美國今次利用香港得皇牌,跟住美國佬話香港示威者應該可以自己搞掂

引用:
原帖由 katechiu 於 2019-10-12 11:40 PM 發表

所謂協議只係口頭尻吹,要幾星期後先簽,到時有冇變數無人知
咁我覺我今次又唔同上次,
上次係成份野走去傾
今次係一步步去傾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JasonMars88 於 2019-10-12 11:44 PM 發表

購買400-500億美元的農產品, 還有160-200億美元的波音飛機。

其實看上去等於沒有達成什麼協議。 因為美國農產品質量又好又便宜, 中國不買才是損失, 巴西大豆這1年漲了50%多, 就因為中國改向巴西購買本來要向美國購買的大豆。 至於波音飛機, 也算是必需品。
而美國方面也沒有任何損失和妥協, 只是停止新增關稅, 已經執行的關稅不會取消。

...
我睇今次真係唔使諗到咁悲,我發覺條傻佬一見到真人出現去傾
成個人就變到正常返哂,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 星火摘星 於 2019-10-12 09:30 PM 發表

大家咁開心.......究竟簽左D咩文件......中國要買農產品.....美國停止加稅.....麥原來貿易戰就係為左賣農產品......早LD講啦......大把錢買.......使鬼搞咁多.......即刻簽嘢都仲得...... ...
特普再唔簽,d農民農產品都發曬毛啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ran_319 於 2019-10-12 11:55 PM 發表

簽咩都唔關你事啦,全部都對美國有利嘅野,所以美國今次利用香港得皇牌,跟住美國佬話香港示威者應該可以自己搞掂
我覺得阿爺比幾百憶買空窗期。老美呢個時期內唔會出聲支持暴民。
阿爺要襯現在開硬清毒瘤

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JasonMars88 於 2019-10-12 11:44 PM 發表

...
中國真係贏晒,只花6-700億美金就可以換取到美國推遲加關稅。美國今次真係好驚,跪晒地!

川普想保住個票倉,習大想拖到大選..

回覆 引用 TOP

之前多次講要同中國簽全面受制美國協議,仲話如果凈購美國貨早就簽了,而家言而無信。有冇貿易戰,亞爺都要買你大豆,係必須物資,仲可以減持美金,加例牌開放乜物,換來暫停加關稅,特朗普都認識到大勢已去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 3800gogogo 於 2019-10-12 09:31 PM 發表

應該好消息陸續有來,安心持牛等上27300
3萬8 go go go la.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]