• 瀏覽: 15,006
  • 回覆: 133
  • 追帖: 1
美國要的是獨贏,中國要的是雙贏!

從協議上看,明顯是美國輸了!因為要求獨贏的美國,還是要給中國讓利、要向中國妥協,中國得到了需要的廉價農產品、暫緩加稅。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-12 12:08 PM 發表

中美在華盛頓進行的第13輪經貿高級別磋商取得初步成果,美國總統特朗普周五(11日)在白宮橢圓形辦公室接見中國國務院副總理劉鶴時表示,雙方已達成「非常可觀」的第一階段協議。財長姆紐欽則表示,原定下周二(15日)生效、針對2500億美元(約1.95萬億港元)中國貨的增加關稅措施將會暫緩實施,中方會購買400億至500億美元(約3120億至3900億港元)的美國農產品。彭博社則引述消息指,中美已開始「貿 ...
講多兩講習近平唔高興唔簽,到時擋路侵又唔知點算

回覆 引用 TOP

美國總統特朗普咬唔入中國這塊硬骨頭,最終選擇了中國安排的下台階,中國將迎來十年穩定全面超美之路

回覆 引用 TOP

好明顯大陸跪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃金38 於 2019-10-12 04:56 PM 發表

中國計算喎,邊啲可以放棄同埋企硬心中有數嘅
強硬就話強硬,讓步就話心裏有數。。即係中國條五星紅旗俾美國人扯落黎都可以話係戰術性行為………

談判根本就係妥協,唔係傾乜?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DICK~DICK 於 2019-10-13 09:01 AM 發表

呢次重點可能係中方想川普連任
呢個大有可能,傻侵份人眼中只有錢,中方最鍾意同呢啲人交手。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-13 12:03 AM 發表

大陸以往一直否認偷竊別國科技技術...但,而家就間接承認過住係有做過呢類行為。
全球邊個國家夠膽話無做過呀,只不過一D係明面上做,一D係私低下做

中國從來不會輸,因為從來都係割地求蠃。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-12 12:12 PM 發表

身為中國香港人感到羞恥...
咪玩啦!你有當過自己係中國人咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-12 12:08 PM 發表

美國係各方面包括科技、金融、貿易上向大陸不斷作出極限施壓, 如今,大陸為了換取美方暫停對中國貨的增加關稅措施繼而大量購買400億至500億美元美國農產品?更重要一點,係大陸承認過往在知識產權和金融服務方面有違法和違規問題!這樣對侵侵妥協行為,習主席不是跪低還算什麼? ...
“大陸承認過往在知識產權和金融服務方面有違法和違規問題!”
呢個你加上去嘎?新聞唔見有寫喎!

回覆 引用 TOP

引用:

美國係各方面包括科技、金融、貿易上向大陸不斷作出極限施壓, 如今,大陸為了換取美方暫停對中國貨的增加關稅措施繼而大量購買400億至500億美元美國農產品?更重要一點,係大陸承認過往在知識產權和金融服務方面有違法和違規問題!這樣對侵侵妥協行為,習主席不是跪低還算什麼? ...
美國亦承認咗搞咁多野出來,只係想中國買大豆!

回覆 引用 TOP

其實中國要的是時間,什麼關稅其實都是無所謂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 green2016 於 2019-10-12 12:37 PM 發表

理得佢地邊個讓邊個呀,最緊要港股升到三幻點,大家開心咪得囉
你咁講野先係真香港人!🤣

IMG src="http://www.xboxlc.com/cards/sig/graw/manman0207.jpg">

回覆 引用 TOP

美國沒有取消關稅, 中國一無所獲

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]