• 瀏覽: 15,521
  • 回覆: 133
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 nickli-em 於 2019-10-13 12:15 PM 發表

比人加左果D關稅依加提都唔禁提
果D關稅你以為係中國俾? 係美國入囗商俾,變相美國消費者埋單。

熱賣及精選
引用:
原帖由 真。藍色世界 於 2019-10-12 12:39 PM 發表

妥協可換取時間就已成功。
暫停有鬼有,得寸會進呎,妥協鬼,是跪底

有冇話分幾次買?可以分10年買

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-13 12:03 AM 發表

大陸以往一直否認偷竊別國科技技術...但,而家就間接承認過住係有做過呢類行為。
偷又如何 最重要日後勁過死老美記得

本來要一次性協議,但現在只係第一階段協議,不過侵侵就經已開心到呢,中國玩緊朝三暮四的耍猴策略。

引用:
原帖由 DICK~DICK 於 2019-10-13 09:01 AM 發表

呢次重點可能係中方想川普連任
哈哈

大陸根本一開始就已經註定輸緊

好心你地睇下寰宇新世界的評論啦,美國基本無達成之前要談判嘅目的,我真系好想講,香港人自以為自己咩都知,但真系目光短淺,永遠只睇眼前利益,唔怪得乜嘢都反,乜都做唔起

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-12 12:08 PM 發表

中美在華盛頓進行的第13輪經貿高級別磋商取得初步成果,美國總統特朗普周五(11日)在白宮橢圓形辦公室接見中國國務院副總理劉鶴時表示,雙方已達成「非常可觀」的第一階段協議。財長姆紐欽則表示,原定下周二(15日)生效、針對2500億美元(約1.95萬億港元)中國貨的增加關稅措施將會暫緩實施,中方會購買400億至500億美元(約3120億至3900億港元)的美國農產品。彭博社則引述消息指,中美已開始「貿 ...
中國在一年前已提出購買美國的能源和農産品作為解決貿戰方法,只是特朗普反反覆覆提高叫價,一年後特朗普回到談判桌上接一年前的條件,其實美國才是跪下來了。

未有貿戰前, 中國一年購6000億

現只有300億
又是中國大敗美國大勝?

引用:
原帖由 arrow1234 於 2019-10-13 07:53 AM 發表

我覺得只要承認咗 
就已經係超大進步
中國喺金錢同人才上嘅資源大把 
再肯花時間 r&d 冇得輸
R&D佔產品成本,越過80%, 當中包括無數次的成敗所花的資金。

wait for v long

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2019-10-14 05:15 AM 發表

果D關稅你以為係中國俾? 係美國入囗商俾,變相美國消費者埋單。
但係D廠就因為加左關稅走左唔小呢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]