• 瀏覽: 15,659
  • 回覆: 137
  • 追帖: 3
起多d納米公屋,免審查比人住重好啦。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
睇下啲地產商 公屋居屋 成日票出嚟 仲貴過私樓 冇眼睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我有隻Poodle 於 2019-10-9 01:54 PM 發表

應該拉到嘅曱甴不能享受政府所有福利!
應該啦
曱甴捉到要收埋間公屋tim

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ik2mljsuperstar 於 2019-10-9 02:01 PM 發表

推升租金 從而推升樓價
又官商勾结!

回覆 引用 TOP

又益左班業主

政府津貼一千蚊,業主最少加租千二蚊

香港 1997 ~ 2007(特區十年史)

香港核心價值︰
炒賣、輸打贏要、憎人富貴厭人貧、事事諉過於人、自私、雙重標準
劏房波又赢! 唉

回覆 引用 TOP

政府樓市政策錯晒,一路以為樓價升的人就無投訴,點知愈升就愈亂

引用:
原帖由 kenlau20022002 於 2019-10-9 02:18 PM 發表

又係離地政策,根本上最需要幫果班係過哂公屋入息,但又買吾起私樓果班..
本身有資格申請公屋果班挨幾年已經上車,但你依家係推高所有私樓租金,低收入既實際幫到幾多成疑,但過公屋入息又買吾起私樓果班就俾你踏多腳,年年交稅之餘仲咩福利都無.. ...
另公屋應該起多d1,2百呎樓,唔好學人講人道,因真係最基層要幫果班,比錢住緊d地方設施重衰!

回覆 引用 TOP

租金管制啦,過曬龍呀政府!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-10-9 07:26 PM 發表

租管有咩用?想點管?

唔淮加租?唔好講笑啦,你唔俾加業主咪趕客重新開過新約租俾第二個囉,若果咁行唔通,都會出現其他怪現象。

租金上升原因係租盤供不應求,只要供求不變,唔係用價格決定邊個有得住,就會出現其他競爭租住權既方法,如有熟人介紹有得住,冇就冇得住。一家大細人多租一個單位冇得住,二人世界有得住。到時你可能俾得起多d租都冇用,因為政府唔俾收,咁要睇下你係俾平d租果個,定全家訓 ...
香港d人咁破壞,明年全球經濟不看好,加條毛就可以,只要到那時重推租管,每年只能加特定%,再大建公,居屋!最好立23條,香港就有救

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-10 09:20 發表

香港d人咁破壞,明年全球經濟不看好,加條毛就可以,只要到那時重推租管,每年只能加特定%,再大建公,居屋!最好立23條,香港就有救 ...
你話經濟好差租金跌或者有小小可能,但租管就唔關事啦。

至於供應大增,你諗都唔好諗,而家搞成咁,更加唔會有資源搞咩明日大嶼,而公、居屋及私樓更難起,阻住晒又維修搶工人一定起得更慢,加上咁形勢地產商會縮。你望内地人怕左唔申請過黎香港,住屋需求減少仲實際。

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-10 09:20 發表

香港d人咁破壞,明年全球經濟不看好,加條毛就可以,只要到那時重推租管,每年只能加特定%,再大建公,居屋!最好立23條,香港就有救 ...
仲有,因為經濟差而租金跌唔係大眾住屋有所得益,係減左租都仲窮到俾唔起,要訓街或一家5口搬番去老人家200尺公屋一齊住咁解。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-9 01:41 PM 發表

頂!又無份,佢哋班人等緊公屋話曬有希望啦!我地連公屋都申請唔到,又交貴租,又不是搵得多,其實最慘我地依班人
唔係一出來工作…
就超過申請公屋資格!
(何解唔一畢業即申請?)

收入超標又點解…
唔一早買平私樓呢?
(又唔加入政府享房屋資助!)

引用:
原帖由 舍与得 於 2019-10-9 10:45 PM 發表

又益左班業主
直接入落申請者戶口架!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]