• 瀏覽: 15,781
  • 回覆: 7
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-9 13:49 發表

有乜用,有津貼,d業主加租,租管最實際,不過市場下跌中,等佢跌完合理先行租管!
租管有咩用?想點管?

唔淮加租?唔好講笑啦,你唔俾加業主咪趕客重新開過新約租俾第二個囉,若果咁行唔通,都會出現其他怪現象。

租金上升原因係租盤供不應求,只要供求不變,唔係用價格決定邊個有得住,就會出現其他競爭租住權既方法,如有熟人介紹有得住,冇就冇得住。一家大細人多租一個單位冇得住,二人世界有得住。到時你可能俾得起多d租都冇用,因為政府唔俾收,咁要睇下你係俾平d租果個,定全家訓街果個。

仲有,租金低租盤仲會小左。以目前租金唔低,都仲有一定數目業主係丟空冇放租嫁,因為怕煩。若果租金唔吸引,丢空既單位肯定更多。

熱賣及精選
引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-10 09:20 發表

香港d人咁破壞,明年全球經濟不看好,加條毛就可以,只要到那時重推租管,每年只能加特定%,再大建公,居屋!最好立23條,香港就有救 ...
你話經濟好差租金跌或者有小小可能,但租管就唔關事啦。

至於供應大增,你諗都唔好諗,而家搞成咁,更加唔會有資源搞咩明日大嶼,而公、居屋及私樓更難起,阻住晒又維修搶工人一定起得更慢,加上咁形勢地產商會縮。你望内地人怕左唔申請過黎香港,住屋需求減少仲實際。

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-10 09:20 發表

香港d人咁破壞,明年全球經濟不看好,加條毛就可以,只要到那時重推租管,每年只能加特定%,再大建公,居屋!最好立23條,香港就有救 ...
仲有,因為經濟差而租金跌唔係大眾住屋有所得益,係減左租都仲窮到俾唔起,要訓街或一家5口搬番去老人家200尺公屋一齊住咁解。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-11 09:16 發表

仲末睇清形勢?可憐!地產商已經捐錢捐地,仲發夢!
可憐係你,咩未睇清楚形勢。
我呢d多年前買入收租佬,有咩好驚。97我都經歷過冇問題,你慢慢等多十年廿年吧!

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-11 09:16 發表

仲末睇清形勢?可憐!地產商已經捐錢捐地,仲發夢!
我己在享受多年前投資成果,不用發夢。
你慢慢再發下夢等跌吧。

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-11 09:41 發表

大跌中,未到最後!
跌50%以上再來說吧!其實我也不介意樓價跌,因為跌更有著數,儲夠Cash可以再入貨。之前買同一個屋苑一個單位200幾萬,現在添貨要500-600萬,仲要俾一半以上首期黎收租,難度大好多。若跌到300-400萬,俾100-200萬首期易好多囉。正如我有一層收租樓都係早幾年樓價回過先入到。

可是我唔認為樓價會大跌,客觀原因之前已分析左,所以唔好以為業主會怕樓價跌而平放樓,多數早年買落實在冇咩壓力。

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-13 06:14 發表

有幾多人供斷?供斷也可能己經再供比兒女,絕大部份系借,銀行call loan咪一樣!

7成人供斷囉,好多人都知。
另外3成,好多人都係借唔多。
只有小數近年新上車先叫做借得多。

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-14 20:41 發表

睇吓點?好快知,最遲下年!
哈哈,你唱淡到咁誇張都唔認清事實,話絶大部份人都借錢黎供樓,講你知7成業主供滿後又話睇下點。
到下年跌極都唔夠20%,又一個消失的淡友。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]