[地產新聞轉載] 港府擬推租金津貼 公屋入息資格劃線

引用:
原帖由 sdtgsdg 於 2019-10-13 12:42 PM 發表

on9,呢頭有租津,果頭業主咪大條道理加你價囉
所以政府政策就是引發社會矛盾的所在,你惡就比你先!咁L樣做法真係onL99政策,呢啲垃圾局長應該個個下台⋯⋯

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
唉!噉嘅資格咪又係幫新移民!無氣!

回覆 引用 TOP

唔出租管攪租津係用錯葯。
出租津即支持高租金,,某程度上又拓樓價。

回覆 引用 TOP

搞甘藍多做什麼?  社會主義最好。 現在又公屋,又綜援,都很多社會主義措施了。 只是不願全民有保障,又不舍得加富人的稅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-9 01:41 PM 發表

頂!又無份,佢哋班人等緊公屋話曬有希望啦!我地連公屋都申請唔到,又交貴租,又不是搵得多,其實最慘我地依班人
點解你要搵禁多$?又要社會津貼你住屋;咩道理?

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。

回覆 引用 TOP

新移民福利!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-13 06:14 發表

有幾多人供斷?供斷也可能己經再供比兒女,絕大部份系借,銀行call loan咪一樣!

7成人供斷囉,好多人都知。
另外3成,好多人都係借唔多。
只有小數近年新上車先叫做借得多。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-10-14 07:16 PM 發表

睇吓點?好快知,最遲下年!

租金gogogo
樓價又要gogogo

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-10-14 07:16 PM 發表

廢淡係唔知香港有67%人供斷樓
再加埋強勁既壓力測試
供唔起樓既人少於1%

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-14 20:41 發表

睇吓點?好快知,最遲下年!
哈哈,你唱淡到咁誇張都唔認清事實,話絶大部份人都借錢黎供樓,講你知7成業主供滿後又話睇下點。
到下年跌極都唔夠20%,又一個消失的淡友。

香港特区政府又忘記咗三無人仕....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-10-15 12:36 PM 發表

哈哈,你唱淡到咁誇張都唔認清事實,話絶大部份人都借錢黎供樓,講你知7成業主供滿後又話睇下點。
到下年跌極都唔夠20%,又一個消失的淡友。
急什麼?現在全世界也印錢,咪玩住先

回覆 引用 TOP

想申請就要有租單,即係要打stamp, 無打開既業主要交稅,就會提升租金.  🤫

積極建茶倉, 閒來泡茶湯.

回覆 引用 TOP

結果同幼稚圍學卷一樣,全部津貼被狂加租金食晒!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。