[地產新聞轉載] 港府擬推租金津貼 公屋入息資格劃線

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2019-10-9 10:53 PM 發表

政府津貼一千蚊,業主最少加租千二蚊
仲加?
唔洗你減已偷笑!

宜家…
香港咁嘅環境喎~
唔被裁員及失業,
已經係好難得喇!
(冇工作冇錢點租?)

出年公務員都要…減薪!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-9 01:49 PM 發表

有乜用,有津貼,d業主加租,租管最實際,不過市場下跌中,等佢跌完合理先行租管!
系,津貼完都會相應加番

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb38be42baad5a 於 2019-10-9 11:02 PM 發表

政府樓市政策錯晒,一路以為樓價升的人就無投訴,點知愈升就愈亂
超錯!

就係因為樓價升…
傑青先會搞暴動咋!

如果人人有得…
租公屋(平租金),
售居屋(平首期),
仲有邊個得閒上街?
(不如食好西,去旅行~)

回覆 引用 TOP

只要香港政府…
從推85,000!
人人有樓住~ 

傑青們人人有樓住:
18歲一人有一間公屋!
完成大學或月薪三萬有居屋!

即時全港
歌舞昇平! 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-10-10 09:41 AM 發表

唔係一出來工作…
就超過申請公屋資格!
(何解唔一畢業即申請?)

收入超標又點解…
唔一早買平私樓呢?
(又唔加入政府享房屋資助!) ...
你其實知不知道申請公屋入息上限要幾多?師兄你香港住嗎?

引用:
原帖由 香港神仙 於 2019-10-9 03:08 PM 發表

十1
+2

引用:
原帖由 A𠃊B 於 2019-10-10 10:50 AM 發表

+2
其實佢資助班等公屋班人變相加租比業主,到時我地依班人最慘,申請不到公屋又無資助,仲要加貴租,百上加斤

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-9 02:26 PM 發表

叫佢立租管死都唔肯,寧願比錢地產霸權,唔怪得咁多人上街
波叔自己大生意,梗係出津貼自己袋,點會出租管管自己

根本無人阻起樓 就每日150都唔使驚

回覆 引用 TOP

唔會推高 唔係今日開始補貼 劏房依家貴過酒店 你點揀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-10 10:32 AM 發表

你其實知不知道申請公屋入息上限要幾多?師兄你香港住嗎?
18歲中五畢業,
即刻工作及排公屋!
(當年未三年就派到樓~)
(公務員兩年就派到添~)

時也,命也!

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-10 11:03 AM 發表

其實佢資助班等公屋班人變相加租比業主,到時我地依班人最慘,申請不到公屋又無資助,仲要加貴租,百上加斤
加租?

宜家咩時勢…
四處倒閉,結業,裁員!
(份工都保唔住仲想交租?)

宜家只有…
全民公屋/居屋/政府樓!
(推倒從來,全民福利~)

回覆 引用 TOP

其實要劏房戶租金受控既方法係由政府佔領左個市場

將D公屋劏細佢變成臨屋容納更多人
只要符合資格就可以住到上樓

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 catforyou 於 2019-10-9 12:06 PM 發表

當局研究為正在申請「上樓」的家庭提供租津,盼可抵銷當中不少劏房戶的租金開支。資料圖片

新一份《施政報告》將於下周公布,預料房屋政策將會成為「重中之重」。早前多個團體都建議推出租金津貼,以紓劏房戶壓力,但可受惠範圍尚未明確。《星島日報》報道,據了解,當局正積極考慮有關建議,初步傾向向合乎申請公屋入息資格人士發放租金津貼,即使現未有輪候公屋,亦可申請,資料顯示現時約有十六萬人合乎資格。據悉,當局 ...
業主加5成租,即係津貼業主

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。