• 瀏覽: 15,803
  • 回覆: 137
  • 追帖: 3
又托市

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 咩仔公 於 2019-10-9 03:57 PM 發表

貼乜野,佢地識唔識架,咁樣業主咪又可以加租。😃
波叔好體貼業主權益,做好兔差餉咁🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenlau20022002 於 2019-10-9 02:18 PM 發表

又係離地政策,根本上最需要幫果班係過哂公屋入息,但又買吾起私樓果班..
本身有資格申請公屋果班挨幾年已經上車,但你依家係推高所有私樓租金,低收入既實際幫到幾多成疑,但過公屋入息又買吾起私樓果班就俾你踏多腳,年年交稅之餘仲咩福利都無.. ...
呢班真係慘過撚,公屋無份私樓買唔起
唯一機會抽居屋

回覆 引用 TOP

強烈要求參加過暴動既人取消資格攞公屋

回覆 引用 TOP

私人樓宇非業主戶即係租客, 政府資助31%嘅租客,其實影響會好大。 租客得到政府嘅資助, 理論上 就可以負擔更高嘅租金, 變相加咗人工, 不過呢啲人工必須用嚟交租, 最終應該會推高租金 及樓價 。 政府一直以來不願意推出租金津貼是不希望推高樓價, 到今時今日被逼出招。 最終有什麼影響要看 施政報告的具體 津貼 安排。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 catforyou 於 2019-10-9 12:06 PM 發表

當局研究為正在申請「上樓」的家庭提供租津,盼可抵銷當中不少劏房戶的租金開支。資料圖片

新一份《施政報告》將於下周公布,預料房屋政策將會成為「重中之重」。早前多個團體都建議推出租金津貼,以紓劏房戶壓力,但可受惠範圍尚未明確。《星島日報》報道,據了解,當局正積極考慮有關建議,初步傾向向合乎申請公屋入息資格人士發放租金津貼,即使現未有輪候公屋,亦可申請,資料顯示現時約有十六萬人合乎資格。據悉,當局 ...
全民加重稅,好過

每個男人都有 說不出的心碎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-9 02:26 PM 發表

叫佢立租管死都唔肯,寧願比錢地產霸權,唔怪得咁多人上街
租金不管制,反而推高租金??

引用:
原帖由 kenlau20022002 於 2019-10-9 02:18 PM 發表

又係離地政策,根本上最需要幫果班係過哂公屋入息,但又買吾起私樓果班..
本身有資格申請公屋果班挨幾年已經上車,但你依家係推高所有私樓租金,低收入既實際幫到幾多成疑,但過公屋入息又買吾起私樓果班就俾你踏多腳,年年交稅之餘仲咩福利都無.. ...
咁樣劏房波先可以賺到盡阿

回覆 引用 TOP

業主有福了,D樓唔憂無人租,加租就一定,政府津貼2千,加租2千

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 morgan 於 2019-10-9 05:55 PM 發表

租金不管制,反而推高租金??
你自己想下

回覆 引用 TOP

收租佬又可以加人工了

回覆 引用 TOP

揾2,3萬既人最慘,公屋申請唔到,樓又買唔起

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-9 13:49 發表

有乜用,有津貼,d業主加租,租管最實際,不過市場下跌中,等佢跌完合理先行租管!
租管有咩用?想點管?

唔淮加租?唔好講笑啦,你唔俾加業主咪趕客重新開過新約租俾第二個囉,若果咁行唔通,都會出現其他怪現象。

租金上升原因係租盤供不應求,只要供求不變,唔係用價格決定邊個有得住,就會出現其他競爭租住權既方法,如有熟人介紹有得住,冇就冇得住。一家大細人多租一個單位冇得住,二人世界有得住。到時你可能俾得起多d租都冇用,因為政府唔俾收,咁要睇下你係俾平d租果個,定全家訓街果個。

仲有,租金低租盤仲會小左。以目前租金唔低,都仲有一定數目業主係丟空冇放租嫁,因為怕煩。若果租金唔吸引,丢空既單位肯定更多。

白痴。又推高租金。
停150人ㄧ日先至係治標治本

回覆 引用 TOP

業主又肥仔了!

狗即是狗, 永遠只可以守門口...................

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]