• 瀏覽: 13,237
  • 回覆: 64
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 巴士原始的筍盤 於 2019-10-11 02:27 AM 發表

收租唔可以借太多喎,過唔到mc
未計稅及裝修
只可買300萬樓
今朝想收租,食完lunch又想自用

熱賣及精選
好難啵 放租要5成首期 你一係買studio/工廈 再唔係嘅就要瞞得過銀行 要承擔風險

引用:
原帖由 豆褲花 於 2019-10-9 10:04 PM 發表

港島d納米樓咋
西灣河? 泰安樓?

引用:
原帖由 B-HOT 於 2019-10-9 12:02 AM 發表

買來收租當供樓,求穩定租金收入和升幅,不要一手樓,因為要馬上租出去。

有什麼選擇?(測無問題)
現在仲諗買樓收租?現在已經確定經濟哀退緊,睇呢單野繼續玩到幾時,先知經濟死到去邊。
都係果句,有現在擺定期 (現在2.6厘),一定高過買樓收租。來緊樓價必定有明顯趺幅。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-10-11 01:13 AM 發表

480萬港島2房,只係16年樓齢靚位置,實用幾尺?應該唔會過300尺(因港島樓靚位置尺價唔平),若諗住唔生二人世界是可以。若想生小朋友加姐姐一定唔夠住要做雙租,並非長遠之策,始終要換樓。 ...
港島係一房。我同屋企人住緊二房。如果結婚要用就倒轉用都得

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-10-11 01:33 AM 發表

你指「有間」兩房係另外有間樓,不是這間嗎?那這間主要是投資樓,彈性大好多,不用考慮自住是否長遠合用,回報好便可。

另外,我都有雙租經驗,兩層樓租金相約,分別只係地點。短時間還可,長遠並不划算方便最終都係要換樓。因為租樓俾人始終有額外成本,如人地用野唔錫住容易壞要維修,同埋經紀傭、物業稅、空租期果d支出。相反,租人樓又要俾經紀傭,業主唔續租加租又要搵樓搬又煩又跌錢,同埋租樓唔會訂制長遠 ...
係啊。所以3年後我都想換返2房。估計3年儲到80萬左右。希望有機會做到。做唔到又要結婚用既話。就同屋企人倒換住😂😂

引用:
原帖由 wss87922 於 2019-10-11 02:30 PM 發表

有13000租收都不錯👍 管理費幾錢一個月?
8xx蚊😂邊到唔講得。一講就知

番大陸買兩間

C:\Users\Desktop\爸爸的文件夾\新增資料夾\新增資料夾\新增資料夾\新增資料夾\新增資料夾\新增資料夾\不要開
建議選擇其他投資工具
150萬買樓收租不是首選

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-10-9 09:08 AM 發表

150萬首期,5成按計盡只可買300萬樓,仲未計佣金稅等,正式黎講冇選擇。

就算當你偷雞,唔上MC 4 成首期,都係買350萬樓到,或者有d偏遠已補價公屋細單位,但都未計佣金裝修果d。 ...
天馬苑搵搵啦

引用:
原帖由 B-HOT 於 2019-10-9 12:02 AM 發表

買來收租當供樓,求穩定租金收入和升幅,不要一手樓,因為要馬上租出去。

有什麼選擇?(壓測無問題)
150萬買400 萬樓都唔可以放租
除非呃銀行

引用:
原帖由 yuchinghung 於 2019-10-11 07:28 PM 發表

投資得工廈多數有實力多閒錢,眼光投放本地市場
唔明白咩好容易出事? 香港工廈回報唔差裝修又唔吃力, 好多縮緊皮SME有需求, 最好有內廁.
你指劏比人住?150萬首期應該只係買到間房仔
有實力又多閒錢又眼光好就當然無問題
但新手的確唔合適
資金有限
唔熟悉市場
唔知遊戲玩法
有無實際例子討論下

引用:
原帖由 燈神中仁 於 2019-10-9 05:05 PM 發表

純放租一定係
已補地價公屋
管理費超平
戶數多,維修費都平
無得輸
升幅會唔會唔夠私樓貼

引用:
原帖由 豆褲花 於 2019-10-11 08:16 PM 發表

8xx蚊😂邊到唔講得。一講就知
咁神秘驚俾人買哂

引用:
原帖由 暖洋洋 於 2019-10-12 09:26 AM 發表

咁神秘驚俾人買哂
唔係😂😂應該唔會。我見d人開高我買入價100萬放。傻傻地

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]