• 瀏覽: 13,226
  • 回覆: 64
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 B-HOT 於 2019-10-9 12:02 AM 發表

買來收租當供樓,求穩定租金收入和升幅,不要一手樓,因為要馬上租出去。

有什麼選擇?(壓測無問題)
純放租一定係
已補地價公屋
管理費超平
戶數多,維修費都平
無得輸

熱賣及精選
我年頭買480萬。做6成。用左約220萬。而家放租左6個月了。供1xxxx。收13000租
你預多dd會好d

引用:
原帖由 豆褲花 於 2019-10-9 05:25 PM 發表

我年頭買480萬。做6成。用左約220萬。而家放租左6個月了。供1xxxx。收13000租
你預多dd會好d
師兄買左邊到?參考一下

引用:
原帖由 七個粗野的師姐 於 2019-10-9 09:10 PM 發表

師兄買左邊到?參考一下
港島d納米樓咋

引用:
原帖由 豆褲花 於 2019-10-9 22:04 發表

港島d納米樓咋
我估係舊樓,新樓無咁平。呢d都不失為一個選擇,不過納米好難將來自用,除非單身一世。

嘉湖有貨

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-10-10 09:20 AM 發表

我估係舊樓,新樓無咁平。呢d都不失為一個選擇,不過納米好難將來自用,除非單身一世。
16年。將來結婚有間二房住。或者做雙租又得,我令願買細。但位置靚

引用:
原帖由 豆褲花 於 2019-10-10 17:52 發表

16年。將來結婚有間二房住。或者做雙租又得,我令願買細。但位置靚
480萬港島2房,只係16年樓齢靚位置,實用幾尺?應該唔會過300尺(因港島樓靚位置尺價唔平),若諗住唔生二人世界是可以。若想生小朋友加姐姐一定唔夠住要做雙租,並非長遠之策,始終要換樓。

引用:
原帖由 豆褲花 於 2019-10-10 17:52 發表

你指「有間」兩房係另外有間樓,不是這間嗎?那這間主要是投資樓,彈性大好多,不用考慮自住是否長遠合用,回報好便可。

另外,我都有雙租經驗,兩層樓租金相約,分別只係地點。短時間還可,長遠並不划算方便最終都係要換樓。因為租樓俾人始終有額外成本,如人地用野唔錫住容易壞要維修,同埋經紀傭、物業稅、空租期果d支出。相反,租人樓又要俾經紀傭,業主唔續租加租又要搵樓搬又煩又跌錢,同埋租樓唔會訂制長遠傢俬唔可改間格、又多數唔可以釘野空間冇咁好用,同自己樓爭好遠。

引用:
原帖由 B-HOT 於 2019-10-9 12:02 AM 發表

買來收租當供樓,求穩定租金收入和升幅,不要一手樓,因為要馬上租出去。

有什麼選擇?(壓測無問題)
收租唔可以借太多喎,過唔到mc
未計稅及裝修
只可買300萬樓

引用:
原帖由 yuchinghung 於 2019-10-9 01:33 PM 發表

港島區既工業大廈!
工廈唔適合初階投資者,而且碼數細的工廈更難搞

引用:
原帖由 巴士原始的筍盤 於 2019-10-11 02:29 AM 發表

工廈唔適合初階投資者,而且碼數細的工廈更難搞
香港有大量sme極需要平平地1000呎左右空間做office,
工廈業主大多是揾左錢或揾晒錢,反而唔會平沽,反手仲有'大'上升空間

如何難搞 指教下

引用:
原帖由 七個粗野的師姐 於 2019-10-9 09:10 PM 發表

師兄買左邊到?參考一下
有13000租收都不錯👍 管理費幾錢一個月?

引用:
原帖由 yuchinghung 於 2019-10-11 02:13 PM 發表

香港有大量sme極需要平平地1000呎左右空間做office,
工廈業主大多是揾左錢或揾晒錢,反而唔會平沽,反手仲有'大'上升空間

如何難搞 指教下
以我所知係有人做office,亦有人做倉 投資性質會比較多
難就難在要識得選擇,難出貨
150萬首期買工廈好容易出事
請教一下150萬首期應該買咩工廈好?

引用:
原帖由 巴士原始的筍盤 於 2019-10-11 04:48 PM 發表

以我所知係有人做office,亦有人做倉 投資性質會比較多
難就難在要識得選擇,難出貨
150萬首期買工廈好容易出事
請教一下150萬首期應該買咩工廈好?
投資得工廈多數有實力多閒錢,眼光投放本地市場
唔明白咩好容易出事? 香港
工廈回報唔差裝修又唔吃力, 好多縮緊皮SME有需求, 最好有內廁.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]