• 瀏覽: 187,293
  • 回覆: 3,876
  • 追帖: 79
本主題由 mongkok brother 於 2021-2-9 11:02 AM 分類
我有投資少少BTC and ETH..不過有感如果想進一步投資呢個市場.. 讀多D電腦知識係有需要

引用:
原帖由 edgarkoo 於 2019-10-8 05:57 PM 發表

我有投資少少BTC and ETH..不過有感如果想進一步投資呢個市場.. 讀多D電腦知識係有需要
剩係炒同投資既話你又唔洗話知晒啲Code同Smart Contract點運作既,知大概個市係點、睇下啲News同有少少Blockchain背後點運作既知識就OK。

回覆 引用 TOP

如果有少少Coding底仲可以試下䋂啲交易所API,用Python寫下啲策略做Algo Trading。而家呢個年代你上網Google都學到大概點做。 

回覆 引用 TOP

插番去500蚊先諗

引用:
原帖由 afaat 於 2019-10-8 08:42 PM 發表

插番去500蚊先諗
期待有呢一日  

回覆 引用 TOP

【參考指標】Crypto Fear & Greed Index
幣市係一個比較新既市場,你見咁多人仲係對Crypto存有強烈既質疑同保留就知,所以市場好多時係由情緒主導,而大戶就係會利用大家既恐懼&貪婪收割散戶。所以市場當時既情緒就好值得參考,因為同所有市場一樣,大部份人都係輸錢,會因為貪心成為大鱷既盤中餐。

呢個Index就係俾大家參考,指數係10左右就係極度恐慌,90左右就係極度貪婪,最近既高低位(1月既3000幾,7月既13000幾)都係係呢啲位置出現。

當然,呢啲指標唔可以盡信,同所有指標一樣都有Lagging既情況。參考下好了,信晒一個指標就拎去亂炒(特別孖展)好危險,仲衰過你唔睇。

回覆 引用 TOP

【市場快訊】根據Bloomberg最近既報導,委內瑞拉正考慮將Bitcoin & Ethereum列入國際儲備,今次既舉動係係委內瑞拉國營石油公司(PDVSA )既要求之下進行。

相信大家對委內瑞拉既貨幣玻利瓦爾(Bolívar)就黎變陰司紙都唔陌生,之前政府推以石油back up既加密貨幣,但成效都係麻麻,被迫留係國內既人民,都係靠比特幣&其他加密貨幣保值。

延伸閱讀:https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-26/venezuela-has-bitcoin-stash-and-doesn-t-know-what-to-do-with-it

回覆 引用 TOP

啲人成日話Bitcoin無價值,只係一個SCAM,遲早歸零,事實上由Bitcoin第一日誕生已經俾人講左無數咁多次。

但其實BITCOIN已經有十年以上既歷史同一定認受性,的確佢既價格波動好大,有跌幾成甚至八九成既風險,但暫時就睇唔到佢有乜歸零既可能性(除非量子電腦普及而礦工係之前又搵唔到一個新既解決共識問題既辦法) 。雖然係香港無咩落地應用(因為電子支付都未普及),但先唔講西方國家,日本韓國新加坡係呢方面都行得好前,唔少商戶都接受用Bitcoin俾錢(日本既廉航Peach Airlines同大型電器舖BIC CAMERA都收Bitcoin),而家仲有Bitpay, TenX, Crypto.com呢堆VISA卡俾你直接用BITCOIN洗錢,係啲第三世界國家更加係為人所熱捧,非洲同委內瑞拉就係例子。當地既人同我地唔同,好多都無銀行戶口,而佢地對Bitcoin同其他Crypto既熱誠相信唔係我地想像得到(你話佢地國家既窮,但人地國家咁多人每個人擺幾蚊落去落去個市場都大到難以想像),真係去到應用層面,甚至相信Bitcoin仲多過自己國家既貨幣,好多時滙錢俾屋企人都係靠Bitcoin,因為SWIFT真係上世紀既技術 ,電滙太慢,中間既過程手續費又好貴。

回覆 引用 TOP

繼續更新,之後講下唔同幣種既分別

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edgarkoo 於 2019-10-8 05:57 PM 發表

我覺得了解電腦知識無用 BTC 好簡單 ,
要了解,經濟, 大眾心理 , 國家貨幣 , 銀行系統 ,等等 更重要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 afaat 於 2019-10-8 08:42 PM 發表

插番去500蚊先諗

回覆 引用 TOP

【幣種介紹】Litecoin

Litecoin係2011年誕生,係最早期既山塞幣(altcoins)之一,如果將Bitcoin比喻為數字黃金,Litecoin就係數字白銀。總量為8400萬粒,交易速度比Bitcoin快,手續費亦較Bitcoin平,比Bitcoin更適合用作小額支付(micropayment)。Litecoin既Source code大部分係照抄Bitcoin,之後亦成為Bitcoin試驗新技術(SegWit、Lightning Network、Atomic Swap)既白老鼠。Litecoin既founder係Google前員工Charlie Lee,人稱SatoshiLite。佢之前係MIT讀Computer Science,直到而家都為左Litecoin既發展而努力。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 買比特幣 於 2019-10-9 03:48 PM 發表

500我諗係真係呢世無乜機會會見到,礦工成本價而家可能最平都要四千,仲未計啲難度幾何級數咁上。

同等啲樓返10萬蚊一個單位差唔多

引用:
原帖由 每日幣研 於 2019-10-9 04:32 PM 發表

500我諗係真係呢世無乜機會會見到,礦工成本價而家可能最平都要四千,仲未計啲難度幾何級數咁上。

同等啲樓返10萬蚊一個單位差唔多 ...
如果見到500 就係BTC未日之時 都已經唔值得買

回覆 引用 TOP

【幣種介紹】EOS
EOS係Block.one公司研發既區塊鏈底層公鏈系統,目的是解決以太坊現存的問題(開發難度高、交易速度慢等)。EOS係以犧牲部分去中心化特性黎提高性能,目前已經有好多Dapps係上面運行。

Eos既founder係人稱BM(Byte Master)既Dan Larimer,係創辦EOS前就先後創立過BitShares & STEEM呢兩個係幣圈裡面好出名既Projects。

共識機制:DPoS
代幣符號:EOS

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]