打印

[其他] 居屋第二市場貴到冇神仙!

居屋第二市場貴到冇神仙! E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
朋友係公屋居民,而家睇中彩虹采頤花園高層一個單位實用約560呎,三房有裝修,原業主出價650萬。朋友猶豫緊。昨日我同佢去睇過,我就覺得唔值。樓底又低,個廳又窄約7呎,一入大門有長廊,廳勝在有幾個窗光線好但同隔離單位廳對望冇私隱,不過望到飛鵝山個view幾正。房間隔四正但得2個窗比較暗。我建議佢不如買觀塘功樂道或月華街D單位,雖然樓齡高但實用性高環境又好。


熱賣及精選
好多呃水魚
平已補地價小小



回覆 引用 TOP

綠表買家對市區物業需求殷切,成功購得大單位自用。世紀21富山地產聯席董事劉倩彤表示,新蒲崗采頤花園成交,單位為10座低層H室,實用面積484平方呎,2房2廳間隔,座向東北,外望開揚景觀。單位原叫價580萬元,減價28萬元,減幅4.8%,終獲綠表買家以552萬元(居二市場價) 承接,實用面積呎價11,405元。

據了解,原業主於2010年購入上址,當時作價151萬元(未補地價),持貨至今沽售,賬面獲利401萬元,單位9年升值逾2.6倍。



回覆 引用 TOP

自己睇 今日新聞 低層

你果間中層望飛鵝山筍啦



回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 東方已敗 於 2019-10-7 02:35 PM 發表

朋友係公屋居民,而家睇中彩虹采頤花園高層一個單位實用約560呎,三房有裝修,原業主出價650萬。朋友猶豫緊。昨日我同佢去睇過,我就覺得唔值。樓底又低,個廳又窄約7呎,一入大門有長廊,廳勝在有幾個窗光線好但同隔離單位廳對望冇私隱,不過望到飛鵝山個view幾正。房間隔四正但得2個窗比較暗。我建議佢不如買觀塘功樂道或月華街D單位,雖然樓齡高但實用性高環境又好。 ...
居屋一向唔值,起得差。不過,睇餸食飯, 560 呎 650 萬,大西北私樓都未必得。



采頤花園 650萬三房OK呀


引用:
原帖由 荃灣狼人 於 2019-10-7 03:22 PM 發表

采頤花園 650萬三房OK呀
廳最唔好太窄小好唔舒服🤐



回覆 引用 TOP

你比較下對面星河明居先講
五百幾呎 礸石廳 過千萬



Don't worry; be happy.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2019-10-7 02:49 PM 發表




居屋一向唔值,起得差。不過,睇餸食飯, 560 呎 650 萬,大西北私樓都未必得。
560 呎 650 萬,真係搵唔到,實用率超高(比較新樓),管理費事好L平,真係冇得輸,但留意沒有會所!!!!
宜家D新樓,約100呎,擺到洗衣機都算偷笑了.......



回覆 引用 TOP

[隱藏]
我提過坑口富寧花園都幾好叫佢考慮下


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。