[樓市分析及CCL] 樓市冇跌過價

樓市冇跌過價 E-mail 此主題給朋友

頭先得行攞2019年1月嘅地產鋪印單同早幾日攞返來嘅印單,新X城1期364呎叫650萬,以家9月同樣單位叫緊670萬,試問何來嘅跌價、筍盤?

熱賣及精選
係呀 冇跌過有啲重大爆升
經濟好到不得了
劏房波成日嚇鬼經濟差
話仲差過沙士
又話裁員
笑死人

跌係有跌5-10%
但之後又升返30% 歷史教過好多人 不過好多廢淡都今日都唔明

叫價
而家成交大部分屋苑都有at least 10%下跌
建議樓主拎自己高位買既屋企去地產鋪,叫高50%
又大爆升gogogo

唔好咁講啦,淡淡會哭

根本樓市有排升 後生嗰班一世買唔到樓

有時覺得佢哋都幾惨
好多後生都好叻
但條命生得差

我哋以前嗰代
好多廢柴戇鳩鳩就係因為條命生得好
一世無憂
躺著也發達

好多樓已經就黎或供完,點會賤賣?

引用:
原帖由 mahofai09 於 2019-9-22 11:23 AM 發表

跌係有跌5-10%
但之後又升返30% 歷史教過好多人 不過好多廢淡都今日都唔明
打埸保衛戰?

妳買咗塊靚豬扒…
會唔會為佢打保衛戰?

怕塊豬扒個價跌破買入價!
怕塊豬扒賣出時賺唔到錢!
怕塊豬扒放租洩價租唔出!

應該只會諗… 點樣煮!
煎,炒,燜,燉,焗…

真係自住樓業主…

過晒壓測,供得輕鬆!
住得舒適,訓得得叱!

點駛上香討… 打保衛戰?

引用:
原帖由 OOCL123 於 2019-9-22 11:29 AM 發表

唔好咁講啦,淡淡會哭
淡淡硬好… 過一樣生活?
淡淡… 冇樓住要訓街!
一見硬帖… 即回!

硬好… 有租收大把樓!
一見淡帖… 即回!

淡淡… 在水中?
所以想樓價下跌…
交平租… 買平樓?

硬好… 上晒岸!
又點解日日維穩…
要減租… 要賣樓?

引用:
原帖由 秋天回收的浴缸 於 2019-9-22 11:28 AM 發表

叫價
而家成交大部分屋苑都有at least 10%下跌
建議樓主拎自己高位買既屋企去地產鋪,叫高50%
又大爆升gogogo
硬好已經鬼打鬼!

只要一講到錢…
父子都冇情講喇!

平價入… 唔怕持貨!
收緊租… 唔怕租跌!
一早買… 唔怕價跌!
供完晒… 唔怕加息!

你估個個都唔怕咩?
你唔減… 我減!
你唔放… 我放!

一個二個得把口…
崩盤好快就會出現!

引用:
原帖由 gidle 於 2019-9-22 11:31 AM 發表

根本樓市有排升 後生嗰班一世買唔到樓

有時覺得佢哋都幾惨
好多後生都好叻
但條命生得差

我哋以前嗰代
好多廢柴戇鳩鳩就係因為條命生得好
一世無憂
躺著也發達 ...
個個月光族+哽老族… 點買?
只追求吃喝玩樂… 玩食訓!

你打開無線 J2 台睇睇先…
個個節目都係教緊… 消費!

電視廣告就死得人多…
清咭數… 貸款講咁易!
用黎旅遊飲食高消費…

咁邊有儲蓄去買同供…
需求已經出現咗斷層!

住屋問題當然係…
留俾香港政府喇!

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2019-9-22 10:54 AM 發表

頭先得行攞2019年1月嘅地產鋪印單同早幾日攞返來嘅印單,新X城1期364呎叫650萬,以家9月同樣單位叫緊670萬,試問何來嘅跌價、筍盤?
你咁講已經反應你應該吾係業主

你叫一億都得㗎,最重要係最近的成交幾多至得㗎,銀行估價又係幾多呢

引用:
原帖由 真。芳香的筍盤 於 2019-9-22 11:32 AM 發表

好多樓已經就黎或供完,點會賤賣?
全港750萬人…
個個都冇屋住急搶樓?

香港有100萬間公營房屋,
已經有300-400萬住戶喇!

香港又有18萬名公務員,
又多60-70萬名公帑家庭!

公援/長生津…等等,
受助人又有成80-90萬人!

全港只有750萬人…
大部份人不用理樓價,
股市樓市政治經濟…
關鬼大部份港人咩事!

幸運地享受生活~
香港三公… 感恩:
公正,公平,公開!

引用:
原帖由 mahofai09 於 2019-9-22 11:23 AM 發表

跌係有跌5-10%
偶爾聽到嘅跌價盤隻不過係交通不便嘅屯門區,試問地鐵站延線盤跟本冇跌過,反而升,叫我地呢班低下階層點上會吖?公屋冇我地份,隻有新姨民拖多幾件有份,想上會計過條數170-200萬至上到會,首期儲極都俾股市吞蝕埋,點搞,3年上樓夢發左10年了?號碼過左又話實施計分制?想抽居屋,一人份難過登天。再諗首期儲吖儲,樓市係咁升,早、午、晚餐係咁升,地鐵、巴士價係咁升。想望樓價跌穿個600萬,跌極都冇,點上會吖?早牌睇到400幾萬屯門樓,都話要俾二成首期,點搞哦。按埋所有嘢都攞唔到150萬了,點上會哦?住緊層居屋,又冇得按,去銀行借唔到錢?唉左又死、右又死,怪唔得日日睇到浮X、吊X、跳X、X軌。到底點樣可以借到首期?到底600萬以下樓俾幾成首期,其它雜費幾多?加埋總共幾銀呢?壓力測試又要幾多先可以呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炎夏失控的手機 於 2019-9-22 11:37 AM 發表

個個月光族+哽老族… 點買?
只追求吃喝玩樂… 玩食訓!

你打開無線 J2 台睇睇先…
個個節目都係教緊… 消費!

電視廣告就死得人多…
清咭數… 貸款講咁易!
用黎旅遊飲食高消費…

咁邊有儲蓄去買同供…
需求已經出現咗斷層!

住屋問題當 ...
極之同意
日本仔韓國仔美帝都係一鬼樣
呢D先進國家
只吃喝玩樂
大把娛樂事業kpop電影旅遊
享受至上

應該學識我哋香港人
任何娛樂事業電影音樂全部一潭死水
只可以苦行僧生活
儲錢買樓

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。