[樓市分析及CCL] 樓市冇跌過價

引用:
原帖由 炎夏失控的手機 於 2019-9-22 04:07 PM 發表

完全有曬…
現有及新公營房屋!

宜家大灣區有…
CY領頭公僕香港城!
(國家政恊副主席~)

"肇慶「香港城」面積8平方公里,投資額達100億元人民幣,由私人企業投資興建,肇慶地方政府管理,城內將設有根據香港居民生活習慣設計的「港式社區」,例如醫院、學校,體育館、商場等,不過轉售有限制。
梁振英帶頭攪,差不多落實,係俾所有香港公務員,只能轉 ...
講緊香港?

熱賣及精選
引用:
原帖由 pzozizuz 於 2019-9-22 05:30 PM 發表

你真係發緊夢了,大陸樓3-4線都基本要4-5萬一方
宜家公務員先行…
之後再不段咁加大!
(自合自足小城市~)

引用:
原帖由 cuora 於 2019-9-22 05:38 PM 發表

邊有跌, 應該立法話樓價跌既人坐返幾年. 危害國家安全.
你咁講法在我地冇語言自由,咁麼樓價不於冇升,得唔得啊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炎夏失控的手機 於 2019-9-22 05:40 PM 發表

宜家公務員先行…
之後再不段咁加大!
(自合自足小城市~)
咁講法,取消嘅過大陸境麼總好,唔使交過境稅

引用:
原帖由 信者得求 於 2019-9-22 05:40 PM 發表

講緊香港?
我係講緊香港,唔知點解成日叫人去大灣區,3唔識7,唔使返工咩

因購買力下降而跌
對準買家都唔係好消息

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2019-9-22 05:41 PM 發表

咁講法,取消嘅過大陸境麼總好,唔使交過境稅
就算中國居民…
離開中國外旅都一樣要交!

引用:
原帖由 炎夏失控的手機 於 2019-9-22 05:46 PM 發表

就算中國居民…
離開中國外旅都一樣要交!
咁如果你買返大陸,係唔係一個星期要俾6日過境稅吖!

引用:
原帖由 dragonraja52 於 2019-9-22 05:46 PM 發表

因購買力下降而跌
對準買家都唔係好消息
新盤冇跌過,120張一個人入票,冇聽過咩?中資總可以唔使俾稅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2019-9-22 05:43 PM 發表

我係講緊香港,唔知點解成日叫人去大灣區,3唔識7,唔使返工咩
大把港人深圳,廣州住!

一來有高鐵…
二來政府辦公室,
可以搬遷大灣區!
(同樣文件工作,電話電郵往來~)

放工即刻返到家…
有齊醫院,學校,商場,戲院,街市,等等~

有香港樓唔買,去買大陸樓,親眼去睇吓先啦,救膽未買囉,唔好後悔喎!

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2019-9-22 05:43 PM 發表

嗰個人講嘢神神化化?!

除非嗰度冇人住啫
如果唔係全世界d樓都會升值
因為銀紙貶值

仲有個怪現象 印咁多銀纸依家都咁低息
如果 利息突然上升

供緊樓嗰啲會賤價賣樓
有錢佬一炮過買入  食埋

唔關我事我都係諗下 我有冇炒樓

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2019-9-22 05:48 PM 發表

咁如果你買返大陸,係唔係一個星期要俾6日過境稅吖!
住深圳港人呢?!
(樓價已夠俾100年喇~)

到時住香港城…
政府可以特別括免架!
(香港公帑有3,000幾億~)

引用:
原帖由 kk2964 於 2019-9-22 05:52 PM 發表

有香港樓唔買,去買大陸樓,親眼去睇吓先啦,救膽未買囉,唔好後悔喎!
係吖,我地格中返深圳按摩食飯一日來回,返到屋企又攰返,等於冇按,返一返深圳屋企,來回香港要6-7個鐘,真夠辛苦,一般有時間會住一晚,第二日返來

引用:
原帖由 炎夏失控的手機 於 2019-9-22 05:55 PM 發表

住深圳港人呢?!
(樓價已夠俾100年喇~)

到時住香港城…
政府可以特別括免架!
(香港公帑有3,000幾億~)
呢個暫時唔會諗,我自己深圳屋企有3層樓,係重陽節返一返

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。