[其他] 其實香港生活成本冇想像中咁高…

其實香港生活成本冇想像中咁高… E-mail 此主題給朋友

對一般人來說最貴成本都係住,但如果你今天用1000萬買樓,低息下我大膽假設30年後樓價冇升過,30年後你可以用1000萬賣出,等於你慳返這30年租金,不需付出任何住屋成本,很化算,所以早買早享受!

熱賣及精選
引用:
原帖由 蘭州妹 於 2019-9-21 12:30 PM 發表

對一般人來說最貴成本都係住,但如果你今天用1000萬買樓,低息下我大膽假設30年後樓價冇升過,30年後你可以用1000萬賣出,等於你慳返這30年租金,不需付出任何住屋成本,很化算,所以早買早享受! ...
1000萬我攞返內地起10層以上丁廈出租好過
收租收到手軟
香港人正傻瓜

引用:
原帖由 chun25chun 於 2019-9-21 12:35 PM 發表

1000萬我攞返內地起丁廈好過出租好過
收租收到手軟
香港人正傻瓜
你唔買都要租,租樓就有成本,30年租金!

你老公走咗佬

引用:
原帖由 蘭州妹 於 2019-9-21 12:37 PM 發表

1000萬可以內地發達城市劏到200套房以上出租比農民工住
再拿香港來買樓或租樓很簡單
另外隨時徵收做土豪話咁易 太天真啦香港人

引用:
原帖由 chun25chun 於 2019-9-21 12:41 PM 發表

1000萬可以內地發達城市劏到200套房以上出租比農民工住
再拿香港來買樓或租樓很簡單
另外隨時徵收做土豪話咁易
內地租金回報率很低,整體不到1.5%!

淡淡係唔會明 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蘭州妹 於 2019-9-21 12:43 PM 發表

租金雖然係低d 但可以以量取勝
回報利潤好大投資首選  
錢多再攞嚟香港投資買樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蘭州妹 於 2019-9-21 12:43 PM 發表

但一線城市升幅高過香港,

5號仔派息咁夠好,

股價呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蘭州妹 於 2019-9-21 12:37 PM 發表

請樓主接受,

有d投資,

比投資你認識嘅香港更好回報,

深圳唔會抹黑廣州東莞惠州,

反而互相投資合作,

深圳公司在廣莞惠設分公司,

深圳鼓勵買第二住屋在廣莞惠,

中央見到樓主般咁唯香港獨尊,

百般唱衰大灣區鄰近城市,

唔合群唔照顧其他城市,

怪不得放棄香港,

俾深圳做一哥,

深圳願意起地鐵至附近城市,

香港卻討厭人民幣

引用:
原帖由 蘭州妹 於 2019-9-21 12:30 PM 發表

對一般人來說最貴成本都係住,但如果你今天用1000萬買樓,低息下我大膽假設30年後樓價冇升過,30年後你可以用1000萬賣出,等於你慳返這30年租金,不需付出任何住屋成本,很化算,所以早買早享受! ...
我無話香港會跌,

如深交所開通國際板,

邊度投資升值快?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-9-21 12:56 PM 發表

請樓主接受,

有d投資,

比投資你認識嘅香港更好回報,

深圳唔會抹黑廣州東莞惠州,

反而互相投資合作,

深圳公司在廣莞惠設分公司,

深圳鼓勵買第二住屋在廣莞惠,

中央見到樓主般咁唯香港獨尊,

百般唱衰大灣區鄰近城市,

唔合群唔照顧其他城市,

怪不得放棄香港,

俾深圳做一哥,

深圳願意起地鐵至附近城市,

香港卻討厭人民幣 ...
投資深圳我寧願投資兰州,始終自己屋企!

引用:
原帖由 蘭州妹 於 2019-9-21 01:07 PM 發表

投資深圳我寧願投資兰州,始終自己屋企!
不一定投資深圳,

大灣區中有經濟增長好嘅城市,

人口增長多嘅城市,

但唔建議投資大灣區低經濟和人口增長城市,

如你有幾個仔女,

都想佢地互相幫助,長大交家用,

而非香港咁,

問其他兄弟姊妹攞錢,唱衰兄弟姊妹cheap,

又不如其他兄弟姊妹交家用,

深圳每年交好多家用上中央,又俾零用錢d鄰居,

會幫鄰居講好說話,

而非香港話鄰居好多缺點,

中央改捧深圳,很合理

回覆 引用 TOP

首先要有首期

引用:
原帖由 秋冷月橋 於 2019-9-21 01:19 PM 發表

首先要有首期
香討大把人搵5,6萬一個月,兩夫妻一個月10萬冇問題,3年左右可以儲3成做首期!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。