• 瀏覽: 197,364
  • 回覆: 2,517
  • 追帖: 156
引用:
原帖由 半空消失的甩頭 於 2019-10-3 01:30 AM 發表

其實林鄭呢個位相當難做,佢呢一介較之前嘅更難,之前cy個期可建屋嘅熟地已經小,到林鄭個期,只餘50%都未必有。只可以靠明日大嶼。加上社會問題累積太多了。做乜都反。叫啲人點會有信心做。
我覺得林鄭做得吾錯了。
如果無論企邊邊都係話洗腦嘅話,選擇企喺中共個邊了,至小希望中國好,香港吾會太差。 ...
其實正常人都知林鄭沒做錯, 問題只係想屈佢黎搞事既人太多了, 對手搵左幾年都搵唔到位入佢, 要靠無限放大修例發動暴亂
辛苦下佢捱埋佢, 因為換第二個人好難保證沒有再一輪新的老屈理由
事實上而家我睇老屈勢力都係五五波, 個個星期好努力搵事件延續
所有新既事件都同林鄭自身無關, 足以證明佢係黑材料欠奉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 caprice.jew 於 2019-10-3 01:48 AM 發表

怨氣大,不止高摟價,仲有大白象,母語教學,每日150人,自由行,等等。。。。。。
但721之后是民怨+民憤,不止是民怨,而且不止是學生。政府一味標榜暴徒,想靠武力鎮壓制止,止暴制亂。。藥石亂投。 ...
我覺得你講呢D, 都係因為你唔認清香港形勢, 唔係唔認清香港人既心理形勢, 而係唔認清香港發展既形勢

查實2003年香港已經玩完, 當年公司減薪裁員, 店舖執笠炒人, 經濟跌完再跌, 話香港人自己消費支持香港運作既都係痴人說夢
香港經濟十幾年來, 都係靠大陸放水吊命, 有人話大陸客來買野只益左好少部份人其他人冇受惠, 今次有機會俾你證實到係唔係了
學校冇殺校咁多教師仲有飯開, 都係靠大陸放D移民來, 教協一邊係受益者, 另一邊卻出來控訴

我當然唔想見到香港係咁, 但係今時今日香港人真係好冇用, 大部份讀書又弱過人, 做低下階層工種又唔願意, 要創新更加係笑話

你應該睇清楚而家:
1. 中學生大學本科生本地既上街暴動唔讀書, 大學研究院月月有萬六蚊資助, 卻幾乎沒有本地學生, 本地學生都只想搵快錢
2. 高新科技海外公司研究人員大部份都請內地來港學生, 科學園入面研究人員大部份都係內地人, 如果係做中國市場既, 連銷售人員支援人員都係內地人
3. 低下工種長期都要靠大陸移民同外國勞工, 本地高尚港人係沒有人會去做, 佢地亦都冇興趣同冇本事做得好
4. 就算係接待大陸來既遊客, 一早已經由番大陸移民包辦, 因為佢地各方面都比香港人優勝

一定要先尋根究原, 理解事情始末, 不能只聽片面之詞
香港人越係繼續在政治上磨, 未來精英在國際社會上連乞食既機會都冇
真理越辯越明, 暴徒之所以為暴徒, 只會扣你原罪, 要求你符合佢既要求, 不會同你討論是非真相

引用:
原帖由 2068 於 2019-10-3 12:59 AM 發表

請問你有沒看大公或文匯
大公文匯既手法太低, 我唔覺得有人會睇唔出洗腦, 蘋果就唔同, 洗左既都覺得自己冇俾人洗

回覆 引用 TOP

各位早晨

回覆 引用 TOP

Morning all

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紫靈花 於 2019-10-2 11:45 PM 發表

暴徒都係遇左攬炒 比警察用槍打中 又有乜好講?
呢槍 開得遲喇
暴徒淋人漒水唔出聲,警察開槍就圍人,週圍破壞

morning all...

種瓜得瓜~種豆得豆~天道循環~報應不爽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 benben999 於 2019-10-3 06:02 AM 發表

我覺得你講呢D, 都係因為你唔認清香港形勢, 唔係唔認清香港人既心理形勢, 而係唔認清香港發展既形勢

查實2003年香港已經玩完, 當年公司減薪裁員, 店舖執笠炒人, 經濟跌完再跌, 話香港人自己消費支持香港運作既都係痴人說夢
香港經濟十幾年來, 都係靠大陸放水吊命, 有人話大陸客來買野只益左好少部份人其他人冇受惠, 今次有機會俾你證實到係唔係了
學校冇殺校咁多教師仲有飯開, ...
完全認同,香港人自己搞死香港,與人無尤

保本第一 賺錢第二
功課要做 紀律要守
恐慌要買 高位要賣
分散投資 風險注意
果斷止蝕 毋須猶豫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Midca 於 2019-10-3 07:50 AM 發表

暴徒淋人漒水唔出聲,警察開槍就圍人,週圍破壞
理性討論都驚俾佢地圍

保本第一 賺錢第二
功課要做 紀律要守
恐慌要買 高位要賣
分散投資 風險注意
果斷止蝕 毋須猶豫
引用:
原帖由 benben999 於 2019-10-3 06:02 AM 發表

早晨,

雖說有理走遍天下...
現在看來..也不是絕對...
你的道理,明的一向明,
不明, 不願意明的, 有誰可以要他們明...
好少見你咁咁詳細..個人絕對認同..
但係在這處..我都不想再說這事....

種瓜得瓜~種豆得豆~天道循環~報應不爽
引用:

Ben哥
我好心痛,香港搞成咁

回覆 引用 TOP

事實就是如此

回覆 引用 TOP

旨意黑衣人消費咩

回覆 引用 TOP

引用:

好似未見過ben打咁大篇野

今日星期四⋯⋯ 今日又低開高收?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]