• 瀏覽: 11,353
  • 回覆: 27
  • 追帖: 12
想發展生意但唔夠資金?政府資助可能幫到你手。之前試過想發展生意,但又唔夠資金,經顧問公司發現原來政府有好多種資助都可以申請。其中有3種常見而且額又大既有TVP(科技卷)、BUD(專項基金)同EMF(中小企業市場推廣基金)。

TVP(科技卷):只要唔係上市公司都申請到,最高拎到40萬,用黎做任何IT項目,整任何system(POS、HR、CRM) ,甚至整website、E-Shop都得。

EMF(中小企業市場推廣基金):做任何海外推廣,包括任何形式廣告、google廣告、參展擺展都可以申請,最高好似拎得返40萬。

BUD(專項基金):想發展內地、東南亞市場就申請得,最高好似有成百萬拎,但我最後因為公司唔夠大所以申請唔到。

有咩關於政府資助既野可以交流下,希望幫到大家

師兄,我都想申請,但係好似好多文件,搞唔掂。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gbogoe2728 於 2019-9-20 06:27 PM 發表

想發展生意但唔夠資金?政府資助可能幫到你手。之前試過想發展生意,但又唔夠資金,經顧問公司發現原來政府有好多種資助都可以申請。其中有3種常見而且額又大既有TVP(科技卷)、BUD(專項基金)同EMF(中小企業市場推廣基金)。

TVP(科技卷):只要唔係上市公司都申請到,最高拎到40萬,用黎做任何IT項目,整任何system(POS、HR、CRM) ,甚至整website、E-Shop都得。
...
想問個個中小企業市場推廣基金,如果自己一人有限公司,無mpf claim唔claim到(擺展覽會)?

我都想申請,不過望過下D文件好繁複

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gbogoe2728 於 2019-9-20 06:27 PM 發表

...
BUD 是要公司出一半,政府出一半

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 電梯巨額甩頭 於 2019-10-9 10:09 PM 發表

想問個個中小企業市場推廣基金,如果自己一人有限公司,無mpf claim唔claim到(擺展覽會)?
可以。

心如止水......
引用:
原帖由 hughug 於 2019-10-15 12:07 AM 發表

可以。
如果無mpf,需要什麼文件代替呢? 流程係點? 謝謝啊

引用:
原帖由 電梯巨額甩頭 於 2019-10-15 12:23 AM 發表

如果無mpf,需要什麼文件代替呢? 流程係點? 謝謝啊
簡單D講,只要公司出一封工作證明,蓋印和簽名就OK。
不過詳情最好問返SME,因為過程涉及好多其餘文件和流程,好難係度講得好清楚比你聽。

心如止水......

回覆 引用 TOP

我o岩o岩幫公司申請o左bud fund而批o左
個application係我填的, 冇搵其他consultant公司幫手
我覺得其實都易批
我公司都唔係大公司得幾個人
最緊要有方向就會易填好多

附件

WhatsApp Image 2019-10-10 at 19.36.54.jpeg(196.66 KB)

2019-10-18 10:46 AM

WhatsApp Image 2019-10-10 at 19.36.54.jpeg

銅鑼灣李嘉誠
引用:
原帖由 hkprettyshare 於 2019-10-18 05:14 PM 發表

整個過程花了幾耐?謝謝
你指o既過程係咪由申請到批核?
呢d佢地網頁有講
好簡單易明
佢地一季收一次application
一定要拎去九龍塘生產力促進局
上次我申請係6月
三個月後(即係9月)就批了
當然過程中同bud fund D staff溝通過好多次
亦修改過好多次份application
如果唔批的話佢直情會同你講叫你撤消申請
唔係等結果先知批唔批

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]