• 瀏覽: 35,938
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
唔講真係唔知

同外國朋友講一定無人信

熱賣及精選
【幼稚園加價】耀中國際幼稚園全日制「天價」學費 全年加至20萬
https://www.hk01.com/article/375817

引用:
原帖由 sun0001 於 2019-9-20 01:27 PM 發表

同小朋友自小同有錢人搞好人脈關係,唔係單單睇學費
你仲有冇同幼稚園同學聯絡??

引用:
原帖由 ck360913 於 2019-9-20 03:41 PM 發表

係透過小朋友去識家長, 重回日子係生日會, 一定要高級住宅內既會所搞.
我有朋友都係咁做, 5年前, 佢月薪20萬左右, 想識D真有錢佬, 不過都好難, 人地都會揀你, 所以靠個仔同人friend D先有機會 ...
用子自己變成蟲

生個女容易d

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2019-9-20 05:52 PM 發表

原來你用到天價幼稚園黎比咁就無得講啦

耀中教出黎d小朋友我肯定佢地唔會叻過人
佢地本身有家底舖呢條路比呢個小朋友行,個個非富則貴。
我就肯定佢地條路會好好行囉。。 ...
你半日至發現?!

引用:
原帖由 peterson89 於 2019-9-20 07:17 PM 發表

你返幼稚園讀啦
冇嘢做喺度研究幼稚園
你連乜係研究幼稚園都唔識
枉你娘親供書教學

引用:
原帖由 keyman98 於 2019-9-20 07:50 PM 發表

只是樓主對外國全無認識而已,在香港讀政府/津貼學校是免費,外國也是一樣,讀政府學校都是免費,要讀私校一樣好貴,在香港國際學校是私校,要交私校學費。 ...
外國如美國當然有貴私校
但多數人如有💲會買樓玩校區多過k1 入貴kindergarten. 除非double income要朝8晚6做埋長時間托兒
如palo alto. public education system k1-g12
一定唔比private 差
通常玩private係primary開始

你話要揾十幾廿萬一年kindergarten一定有
但三年fees做到首期一樣好少

引用:
原帖由 Be_princess 於 2019-9-20 08:07 PM 發表

岩啊 有錢人遊戲 隨時個女嫁有錢人 20萬濕碎
楊過等姑姑16年?

引用:
原帖由 keyman98 於 2019-9-20 10:42 PM 發表

既然樓主講緊外國學費會平D,但樓價一樣比香港平!
現在香港就算買層500樓的樓,60萬都吾夠首期! 如果仲要8成按揭話,負擔不起比小朋友20萬一年去讀K1,跟本上是不同階層的人 ...
當然唔同level
這post 原意係indirectly指出這兩level在spectrum 的兩極

400 9按 60連雜費簡裝剛夠

引用:
原帖由 keyman98 於 2019-9-21 01:33 AM 發表

理論和現實是兩回事! 400萬可以買到幾多呎呢? 200-300呎? 仲要住3個人,仲未計工人!
只負擔到400萬的人! 和用20萬一年比少朋友讀一年K1,跟本是不同階層,冇得比較!
正如有人用400萬現金買架車,有人買層400萬樓仲要九按,跟是不同階層,冇得比較! ...
4球大西北一房至細2房仲有
點解一定要工人

都話唔同level spectrum 2極
唔係比邊個第一第二

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]