• 瀏覽: 33,862
  • 回覆: 150
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-9-20 11:28 AM 發表
【幼稚園加價】耀中國際幼稚園全日制「天價」學費 全年加至20萬https://www.hk01.com/article/375817
見到香港九大曱甴學校生產D咁嘅蟑螂
20萬吾貴

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-9-20 09:40 PM 發表
外國如美國當然有貴私校
但多數人如有💲會買樓玩校區多過k1 入貴kindergarten. 除非double income要朝8晚6做埋長時間托兒
如palo alto. public education system k1-g12
一定唔比private 差
通常玩private係primary開始
你話要揾十幾廿萬一年kindergarten一定有
但三年fees做到首期一樣好少 ...
既然樓主講緊外國學費會平D,但樓價一樣比香港平!
現在香港就算買層500樓的樓,60萬都吾夠首期! 如果仲要8成按揭話,負擔不起比小朋友20萬一年去讀K1,跟本上是不同階層的人

http://edwardchankk.blogspot.com/
引用:
原帖由 keyman98 於 2019-9-20 10:42 PM 發表

既然樓主講緊外國學費會平D,但樓價一樣比香港平!
現在香港就算買層500樓的樓,60萬都吾夠首期! 如果仲要8成按揭話,負擔不起比小朋友20萬一年去讀K1,跟本上是不同階層的人 ...
當然唔同level
這post 原意係indirectly指出這兩level在spectrum 的兩極

400 9按 60連雜費簡裝剛夠

睇下邊間啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-9-20 11:46 PM 發表
當然唔同level
這post 原意係indirectly指出這兩level在spectrum 的兩極
400 9按 60連雜費簡裝剛夠
理論和現實是兩回事! 400萬可以買到幾多呎呢? 200-300呎? 仲要住3個人,仲未計工人!
只負擔到400萬的人! 和用20萬一年比少朋友讀一年K1,跟本是不同階層,冇得比較!
正如有人用400萬現金買架車,有人買層400萬樓仲要九按,跟是不同階層,冇得比較!

http://edwardchankk.blogspot.com/
引用:
原帖由 keyman98 於 2019-9-21 01:33 AM 發表

理論和現實是兩回事! 400萬可以買到幾多呎呢? 200-300呎? 仲要住3個人,仲未計工人!
只負擔到400萬的人! 和用20萬一年比少朋友讀一年K1,跟本是不同階層,冇得比較!
正如有人用400萬現金買架車,有人買層400萬樓仲要九按,跟是不同階層,冇得比較! ...
4球大西北一房至細2房仲有
點解一定要工人

都話唔同level spectrum 2極
唔係比邊個第一第二

回覆 引用 TOP

讀幼稚園仲貴過讀本地大學。

回覆 引用 TOP

你讀名校國際學校梗啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-9-20 11:27 AM 發表
唔講真係唔知

同外國朋友講一定無人信
三年點上車?買車位都唔夠錢!佢哋上嘅車唔同你部車喎!

回覆 引用 TOP

我大學畢業1年,月收入1萬多滴, 仲要做到隻狗咁博上位加1,2千蚊人工,我同学毕业后去了大湾区工作,现在月收入7000+,还有双休。不聊了,我准备辞工去大灣區穩工了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ATA6038 於 2019-9-20 12:08 PM 發表
所以好多人唔生就係咁

養大之後重要驚做傻事,如果坐監,做自由西,咁就一世!
或者卑人在台灣隊冧左,兇手返香港又冇事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-9-20 12:23 PM 發表

20萬一年,嚇死人咩!

聽過有啲人仲din,讀兩間,一上午一下午。
有錢人先讀私校,無錢讀公立,20萬一年對有錢人來講真係好低,依傢內地廣州地方幼稚園仲貴

回覆 引用 TOP

一年交100萬學費

回覆 引用 TOP

咁就唔好生啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chun1088 於 2019-9-20 12:20 PM 發表
咁好多都有學券唔洗錢既~
咪就係,你攞一線名校講冇得好講喎

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]