[其他] 嘩 原來三年幼稚園學費 已夠上車 香討焦點

有錢人既世界係唔同D

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 keyman98 於 2019-9-21 01:33 AM 發表

理論和現實是兩回事! 400萬可以買到幾多呎呢? 200-300呎? 仲要住3個人,仲未計工人!
只負擔到400萬的人! 和用20萬一年比少朋友讀一年K1,跟本是不同階層,冇得比較!
正如有人用400萬現金買架車,有人買層400萬樓仲要九按,跟是不同階層,冇得比較! ...
400萬九按買樓唔代表佢冇400萬現金

引用:
原帖由 morningbirdd 於 2019-9-20 12:04 PM 發表

有個朋友, 屋企勁有錢, 但佢去左外國讀狗屎大學而已
有錢就是任性

回覆 引用 TOP

時至今日,大學學位眨值之快,大學生已經唔能夠保證可以獲得一份搵到錢既好工,如果浪費幾十萬讀個大學,畢業後真係 《詳文Link》

https://www.facebook.com/900641703612151/posts/963908617285459/

回覆 引用 TOP

係香港如果冇錢,確實好辛苦

回覆 引用 TOP

呢D 國際 唔係普通人讀得起

回覆 引用 TOP

買樓更勝一籌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2019-9-23 04:48 PM 發表

400萬九按買樓唔代表佢冇400萬現金
不過正常人有400萬現金,是不會買400萬的樓!

http://edwardchankk.blogspot.com/
引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-9-23 11:27 AM 發表

係事實,其實外國貴個香港的有唔少
計最貴 反而係外地
同意,只係樓主硬要把兩種不同消費者放在一齊!
因為買400萬樓仲要做九按的人,又怎會夠能力比2X萬一年學費,比個小朋友讀幼稚園

http://edwardchankk.blogspot.com/
引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-9-20 11:27 AM 發表

唔講真係唔知

同外國朋友講一定無人信
外國都大把貴幼稚園,London既knightsbridge, chelsea大把private nursery schools 貴到嘔。

回覆 引用 TOP

##########################
####  謝絕伸手黨      ####
####  鄙視以第三方軟件   ####
####  扮作有料嘅綱絡騙棍  ####
##########################
引用:
原帖由 keyman98 於 2019-9-23 09:46 PM 發表

不過正常人有400萬現金,是不會買400萬的樓!
冇話正唔正常
玩法唔同姐
而400萬現金又唔係好多
好多早幾年前買樓既,今日都賺左呢個數

對有$人來講,濕濕碎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2019-9-24 12:44 PM 發表

冇話正唔正常
玩法唔同姐
而400萬現金又唔係好多
好多早幾年前買樓既,今日都賺左呢個數
總之係兩類人,有4佰萬現金的人,會用每年20萬學費比小朋友讀幼稚園!
但如果買層400萬樓自住都要做九按的話,就不大機會每年20萬學費比小朋友讀幼稚園!
當然你會死話自己啱,因為機會細吾係不冇,正如我都可以講下一期六合彩是我中一樣! 機會吾係冇只係細咁解

引用:
原帖由 keyman98 於 2019-9-23 09:50 PM 發表

同意,只係樓主硬要把兩種不同消費者放在一齊!
因為買400萬樓仲要做九按的人,又怎會夠能力比2X萬一年學費,比個小朋友讀幼稚園
所以樓主一係唔太識外國野  一係真心無聊

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。