• 瀏覽: 61,034
  • 回覆: 450
  • 追帖: 7
去美元化已經成為世界趨勢,超過30幾個國家已經在進行中,包括中國,歐盟同埋俄羅斯,上海人民幣原油期貨,同埋歐盟付款系統INSTEX, 正在為美元放血.  投資美元產品就好大機會自掘墳墓.

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
Dedolarization is now the world trends. More than 30+ countries are working on that including CN, Ru and EU.

Shanghai RMB Oil and EU INSTEX are now draining US blood. Buying US$ is moron.

回覆 引用 TOP

其實主要係睇石油交易...最近老尾借機攪沙特,仲將佢嫁禍比伊朗,其實佢係比訊號中東佬,隨時可以打佢地。

之前沙特話想嘗試用非美元作為石油交易貨幣,即歐元作為與歐洲的石油交易貨幣,及考慮用人民幣作與中國交易的貨幣.....結果油庫被炸了

美國爆煲,講左仲耐過支爆

引用:
原帖由 stormy9 於 2019-9-20 01:18 PM 發表

貨幣結構………… 關鍵(貿易)……… 
可唔可以用人民幣買阿根廷農產品?

引用:
原帖由 Yashiro_bc 於 2019-9-20 01:24 PM 發表

差一仗敗仗 不然 沒機會爆煲
中國,作為負責任的大國,
應該跟美國慢慢猜波,給各國央行有足夠時間,把它們想減持的美債,有節奏地引導美國聯儲局 自己印銀紙去接手美債,
最後,讓 美聯儲局和美國人 承擔 美國政府發行 天量美債的金融風險和惡果

引用:
原帖由 edwin.123888 於 2019-9-20 12:22 PM 發表

你自己先身體力行重買人仔先。唔好得過講字。我自己手持許多美元了
我手揸好多金

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KEITH910 於 2019-9-20 08:07 AM 發表

老美不停印銀報紙,以債冚債渡日,無人再信老美,多國同老美提回黃金儲備都俾老美拒絕,睇黎多國對美國都失去信心,無人再買美債,老美自己發行自己買。呢個核彈好快爆。 ...
話唔定呢次book雞了。

引用:
原帖由 小粉腸 於 2019-9-20 12:55 PM 發表

等睇美國死!
美金死,香港都無運行,現在揸實物最要緊,唔好比人呃左你層樓。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-9-20 01:31 PM 發表

可唔可以用人民幣買阿根廷農產品?
中國與阿根廷有貨幣互換協議,
不必用人民幣或美元,
直接使用阿根庭貨幣買 阿根廷農產品

美元崩盤絕不是小事,相信會有這一天,但現仍不是最佳時候

回覆 引用 TOP

呢個世界只有經濟,沒有強權(武力),你贏晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arhon009 於 2019-9-20 01:30 PM 發表

其實主要係睇石油交易...最近老尾借機攪沙特,仲將佢嫁禍比伊朗,其實佢係比訊號中東佬,隨時可以打佢地。

之前沙特話想嘗試用非美元作為石油交易貨幣,即歐元作為與歐洲的石油交易貨幣,及考慮用人民幣作與中國交易的貨幣.....結果油庫被炸了 ...
好似話之前沙特唔敢收人民幣
中國減少沙特石油入口
大買俄羅斯石油

之後沙特去中國傾
部份接受人民幣付款

不過唔知消息是否真實

引用:
原帖由 KEITH910 於 2019-9-20 08:07 AM 發表

老美不停印銀報紙,以債冚債渡日,無人再信老美,多國同老美提回黃金儲備都俾老美拒絕,睇黎多國對美國都失去信心,無人再買美債,老美自己發行自己買。呢個核彈好快爆。 ...
多國唔會比美元突然爆煲的,自己唔洗奶野咩。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]