• 瀏覽: 59,559
  • 回覆: 450
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 isaacchu 於 2019-9-20 01:30 PM 發表

美國爆煲,講左仲耐過支爆
邊年開始講美爆?

邊年開始講支爆?

熱賣及精選
引用:
原帖由 xoox 於 2019-9-20 01:32 PM 發表

話唔定呢次book雞了。
不會,

中國,作為負責任的大國,
應該跟美國慢慢猜波,給各國央行有足夠時間,把它們想減持的美債,有節奏地引導美國聯儲局 自己印銀紙去接手美債,
最後,讓 美聯儲局和美國人 承擔 美國政府發行 天量美債的金融風險和惡果

現今世界全球化,如果美元真係爆煲的話,全世界都冇運行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 trumpp 於 2019-9-20 01:34 PM 發表

中國與阿根廷有貨幣互換協議,
不必用人民幣或美元,
直接使用阿根庭貨幣買 阿根廷農產品
多謝分享!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-9-20 01:36 PM 發表

邊年開始講美爆?

邊年開始講支爆?
不要美爆

應該跟美國慢慢猜波,給各國央行有足夠時間,把它們想減持的美債,有節奏地引導美國聯儲局 自己印銀紙去接手美債,
最後,讓 美聯儲局和美國人 承擔 美國政府發行 天量美債的金融風險和惡果

引用:
原帖由 keung135 於 2019-9-20 08:09 AM 發表

無計喎
全球通行
伊朗同歐盟都開始緊非美元結算交易,中俄都有意參加。其實去美元化一直在進行,自浸浸對中國無所不用其技地壓迫,亦顯示依靠美國技術有其風險。另外,各國去美元可以防止受美國㩜控。

回覆 引用 TOP

流通貨幣(流通量度、結算保證、貿易住來、捍衛能力)………等等條件因素…………

回覆 引用 TOP

唉!魯尾要剪羊毛,比強國節糊,走晒去強國,剪唔成變成債上債,所以咪貿易戰,要強國開放做ATM,提翻啲尾金去消數,你估亞爺係羅白頭咩,你話咁就咁!話晒強國有幾千年貿易經驗,冇咁容易就飯!老尾而家搏老命出矛招,睇黎真係快要爆煲!

講咗幾十年都未爆啦

引用:
原帖由 西九真空的甩毛 於 2019-9-20 01:26 PM 發表

想極都唔明點解要擺黃金在老美度
比尾國打劫,
局住放係尾國度.
好似全球石油要美元結算,
利比亞唔聽話就打利比亞.

引用:
原帖由 KEITH910 於 2019-9-20 08:07 AM 發表

老美不停印銀報紙,以債冚債渡日,無人再信老美,多國同老美提回黃金儲備都俾老美拒絕,睇黎多國對美國都失去信心,無人再買美債,老美自己發行自己買。呢個核彈好快爆。 ...
你放心。美國仲有個天下無敵嘅殺手鎩 … 充公所有外國存响美國嘅金儲備。
老美撒野,誰與爭瘋。

引用:
原帖由 trumpp 於 2019-9-20 01:31 PM 發表

最後,讓 美聯儲局和美國人 承擔 美國政府發行 天量美債的金融風險和惡果 ...
呢一招有30幾個國家已經開始做緊,等老尾自食其果.到時老尾的福利同埋佢哋自己啲退休金凍過水。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-9-20 01:35 PM 發表

好似話之前沙特唔敢收人民幣
中國減少沙特石油入口
大買俄羅斯石油

之後沙特去中國傾
部份接受人民幣付款

不過唔知消息是否真實
好似係, 但如其它師兄講, 唔可能比美元一夜爆煲, 否則全球經濟崩潰。
去美化應該慢慢進行..但相信到時老尾應該會出兵攪事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2019-9-20 01:40 PM 發表

講咗幾十年都未爆啦
不要美爆,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-9-20 01:35 PM 發表

好似話之前沙特唔敢收人民幣
中國減少沙特石油入口
大買俄羅斯石油

之後沙特去中國傾
部份接受人民幣付款

不過唔知消息是否真實
所以而家咪俾人炸
咗個油庫囉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]