• 瀏覽: 70,826
  • 回覆: 392
  • 追帖: 14
熱賣及精選
大陸d舊屋仔一間有2層高,被收購係計2層高既錢定計地下既面積?

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-9-21 14:29 發表

天真的港蛙
👏👏👏

cheng
引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-9-21 04:01 PM 發表

只計入㛃面積

其餘只賠建安費

各地稍有不同

咁人地起左一棟8層個D人咪好蝕底??

個D人咁小錢咪可能反對收購

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-9-21 04:28 PM 發表

所以已經降低強拍門檻

防止釘子戶抯頭抯勢
咁正常要高過個到樓價先被收購到,
人地本身有一間,如果被收左,佢用被收購既價錢都買唔返咁既樓,咪即係冇用

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-9-21 05:41 PM 發表

所以香港人見識少咯 以為香港最香

香港七年舊樓起跳
大陸係1賠1點幾 回遷新房

咁你話邊度好d呢?
請教ching如揸“綠本”怎樣賠?

引用:
原帖由 超級泛黃的救星 於 2019-9-21 06:18 PM 發表

請教ching如揸“綠本”怎樣賠?
小弟見識不如大贏家師兄,
但也想拋磚引玉一下......

深圳來說,有綠本的,唔會超過四層高,每層面積唔會超過120平方。

城中村之中,見到十層八層高,一層成十戶個D大廈,都唔會有“真綠本“,
因為按標準全部屬違建,渣住張“歷史遺留回執“(2009-2010年發出,之後勒令停建)......

深圳大城市尊重歷史,
賠會“着量“去賠,有房屋編碼既都會(25位數字number) ,但唔會似有綠本咁賠得咁足......

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 chan0318 於 2019-9-22 05:04 AM 發表

小弟見識不如大贏家師兄,
但也想拋磚引玉一下......

深圳來說,有綠本的,唔會超過四層高,每層面積唔會超過120平方。

城中村之中,見到十層八層高,一層成十戶個D大廈,都唔會有“真綠本“,
因為按標準全部屬違建,渣住張“歷史遺留回執“(2009-2010年發出,之後勒令停建)......

深圳大城市尊重歷史,
賠會“着量& ...
多謝ching解答,如果係真綠本,沒超建,是否按全幢樓的總面積計?🙏

提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]