• 瀏覽: 71,054
  • 回覆: 392
  • 追帖: 14
引用:
原帖由 dragonbone8 於 2019-11-6 11:20 PM 發表

我早兩天番左沙井簽委託書,村委話最快都要明年先會再有消息。
下年唔出奇..因為而家都11月...
只不過唔知下年係咩月份...

熱賣及精選
引用:
原帖由 manhoman 於 2019-11-7 02:26 PM 發表

下年唔出奇..因為而家都11月...
只不過唔知下年係咩月份...
早幾年已經話收地,番去簽過一次委託書,但最終同發展商傾唔成。今次華潤已經簽左約,而且有哂規劃,希望唔係冇米粥。

引用:
原帖由 dragonbone8 於 2019-11-7 03:06 PM 發表

早幾年已經話收地,番去簽過一次委託書,但最終同發展商傾唔成。今次華潤已經簽左約,而且有哂規劃,希望唔係冇米粥。
我知個次,有油米臘腸派

引用:
原帖由 dragonbone8 於 2019-11-7 03:06 PM 發表

但反而係覺得佢點賠先係關鍵,佢賠得唔好人地都唔捨得賣,仲有好多舊屋都係祖先留落,佢唔出好價都冇人賣

引用:
原帖由 manhoman 於 2019-11-7 03:10 PM 發表

但反而係覺得佢點賠先係關鍵,佢賠得唔好人地都唔捨得賣,仲有好多舊屋都係祖先留落,佢唔出好價都冇人賣
親戚話附近收地大概賠4萬幾一平方,唔知到時發展商會出咩價錢。

引用:
原帖由 dragonbone8 於 2019-11-7 03:36 PM 發表

親戚話附近收地大概賠4萬幾一平方,唔知到時發展商會出咩價錢。
咁當然越高越好...
如果唔係收左冇意思..本身個到D地根本值咁多錢..
收埋仲低過本身價值冇人想佢收
我知有D人一棟成十幾層用來收租...如果小錢個D人都唔想比佢收...

推一下,太耐唔推會沉左底

收購係遲早噶事啦。具體睇翻有冇通知你翻去傾賠償問題。

引用:
原帖由 happy哥哥唔開心 於 2019-11-11 06:04 PM 發表

收購係遲早噶事啦。具體睇翻有冇通知你翻去傾賠償問題。
應該要下年先會知賠償

目前沙井最大嘎一個舊城升級項目就係華僑城開發建設噶“海岸城”
基本上都會帶動周邊其他村噶舊改。
目前大致上寶安噶舊屋徵收賠償比例都係處於一個1比1.1--1比1.2.
比個參考你,一般原著村民噶綠本宅基地自建樓都係唔超過4層,3層半,賠償面積有360-480平,若歷史遺留,高層噶,賠償面積唔超480平噶房屋,其餘噶賠償金額。
不過都要睇翻大部分村民噶意見能唔能夠統一,就好似西鄉河東村咁,佳兆業集團收購噶,仲有成100幾戶未簽合同噶。

引用:
原帖由 happy哥哥唔開心 於 2019-11-11 06:20 PM 發表

目前沙井最大嘎一個舊城升級項目就係華僑城開發建設噶“海岸城”
基本上都會帶動周邊其他村噶舊改。
目前大致上寶安噶舊屋徵收賠償比例都係處於一個1比1.1--1比1.2.
比個參考你,一般原著村民噶綠本宅基地自建樓都係唔超過4層,3層半,賠償面積有360-480平,若歷史遺留,高層噶,賠償面積唔超480平噶房屋,其餘噶賠償金額。
不過都要睇翻大部分村民噶意見能唔能夠統一 ...
嗯..
東塘咪華僑城收...
不過1換 1.2 , 其實唔係好著數....

大致上行情都係咁,開發商都會計條數,比太高噶賠償都好難噶。

舊改係趨勢,加上你轉換翻來,換新樓,到時候價值翻一翻,而且係紅本,唸唸下其實都算可以噶啦。哈哈

引用:
原帖由 happy哥哥唔開心 於 2019-11-11 07:02 PM 發表

大致上行情都係咁,開發商都會計條數,比太高噶賠償都好難噶。

舊改係趨勢,加上你轉換翻來,換新樓,到時候價值翻一翻,而且係紅本,唸唸下其實都算可以噶啦。哈哈 ...
但佢拆左先起樓..咁人地住邊到......
要起好咁大地方好多年先起好

引用:
原帖由 manhoman 於 2019-11-11 07:20 PM 發表

但佢拆左先起樓..咁人地住邊到......
要起好咁大地方好多年先起好
咁頭先有樣野唔記得話你知,開發商除左基本噶房屋賠償外,仲要外遷租金賠償比你噶,一般按照每個月都有50-80蚊一平方不等噶租金賠償比你,你自己出去其他地方租屋住。
一般都會按照周邊噶樓盤租金行情咁上下補償比你去租樓住。

引用:
原帖由 happy哥哥唔開心 於 2019-11-11 07:32 PM 發表

咁頭先有樣野唔記得話你知,開發商除左基本噶房屋賠償外,仲要外遷租金賠償比你噶,一般按照每個月都有50-80蚊一平方不等噶租金賠償比你,你自己出去其他地方租屋住。
一般都會按照周邊噶樓盤租金行情咁上下補償比你去租樓住。 ...
嗯..咁有錢周圍都租到住
你係鄉下係沙井?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]