• 瀏覽: 20,174
  • 回覆: 104
  • 追帖: 3
不要睇得太淡

美聯儲繼周二(17日)後,昨日(18日)再於銀行系統注入750億美元,令銀行拆借利率跌回聯邦基金利率目標區間。周二有效平均市場利率曾升見2.3厘,高於當時聯邦基金利率目標區間上限的2.25厘,紐約聯儲當日代表美聯儲向市場注入521.5億美元。

再QE始終會到來,但可能名字不叫QE

美聯儲需要擴大回購操作,對750億美元可接受回購的出價達800億美元,流動性短缺問題越來越嚴重。

我暫時按兵不動,即使跌都有個泡,今年明年初不見得會點惡得出樣,到目標先一次個收爐。睇吾好就肯定,但真正進入大型下跌周期,都要等侵侵造勢完畢,加埋就業數據玩完。我就全身而退,從此十年吾再掂股市。

咁快轉軚?

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-19 01:30 PM 發表

我暫時按兵不動,即使跌都有個泡,今年明年初不見得會點惡得出樣,到目標先一次個收爐。睇吾好就肯定,但真正進入大型下跌周期,都要等侵侵造勢完畢,加埋就業數據玩完。我就全身而退,從此十年吾再掂股市。 ...
現在不會有大跌,美聯儲會出來托市,大跌可能要等大選後

引用:
原帖由 Gangpolice 於 2019-9-19 01:34 PM 發表

咁快轉軚?
一直都睇升

美債根本就是全球最大龐氏騙局,用新印的債還舊債利息

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-19 01:30 PM 發表

我暫時按兵不動,即使跌都有個泡,今年明年初不見得會點惡得出樣,到目標先一次個收爐。睇吾好就肯定,但真正進入大型下跌周期,都要等侵侵造勢完畢,加埋就業數據玩完。我就全身而退,從此十年吾再掂股市。 ...
正解,但不會十年不掂股票咁夸

引用:
原帖由 Maskaki 於 2019-9-19 01:34 PM 發表

現在不會有大跌,美聯儲會出來托市,大跌可能要等大選後
托到咩程度,都只見米股行得有勁。港股政府陰霾撥走先有得玩。今日見有外資以公司名義入票匯壐100+伙,吾通又系預示D咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Maskaki 於 2019-9-19 01:21 PM 發表

不要睇得太淡

美聯儲繼周二(17日)後,昨日(18日)再於銀行系統注入750億美元,令銀行拆借利率跌回聯邦基金利率目標區間。周二有效平均市場利率曾升見2.3厘,高於當時聯邦基金利率目標區間上限的2.25厘,紐約聯儲當日代表美聯儲向市場注入521.5億美元。 ...
明明注入美元,
幾時有注入港元呀?

xyz_666

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樓上消失的手背 於 2019-9-19 01:40 PM 發表

正解,但不會十年不掂股票咁夸
吾系講笑的。都系因為同樓主講緊既一樣,美債系全球最大型龐氏騙局,到時會連累美元本身價值。

另外,米割就業數據周期見底,呢個我就真系吾會同佢唱反調,實在太準。見底之後會有咩下場,自己唸唸

一個就業情況,一個美債危機,引伸一個美元危機,我已剷走緊美元資產,淨系留番少少陪佢走完人生。

其他貨幣能否避險,我都吾樂觀,因為全球有個老米騙子,其他國瓜怎能獨善其身?暫時只能相信人仔,即使見8都好過米其老鼠貨幣。

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-19 01:50 PM 發表

吾系講笑的。都系因為同樓主講緊既一樣,美債系全球最大型龐氏騙局,到時會連累美元本身價值。

另外,米割就業數據周期見底,呢個我就真系吾會同佢唱反調,實在太準。見底之後會有咩下場,自己唸唸

一個就業情況,一個美債危機,引伸一個美元危機,我已剷走緊美元資產,淨系留番少少陪佢走完人生。

其他貨幣能否避險,我都吾樂觀,因為全球有個老米騙子,其他國瓜怎能獨善其身?暫時只能相信人仔,即使見8都好 ...
我剛掃入66萬貨,米嚇我。。。

好似偉哥咁,食得多就開始冇用。

注資都冇用,港股連跌幾日。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]