我該買政府年金 or 買市場上的 ?

我該買政府年金 or 買市場上的 ? E-mail 此主題給朋友

60歲人了,從不懂投資(一直是把錢放在紅簿仔不管不顧),剛失了業冇收入,
銀行就猛咁建議我買年金,我在想,佢賣花的當然讚花香,但我自己臨急才刮了一輪料,越睇卻是越多唔明無從入手; 買政府的我又未夠秤。簡單d請問一下各位: 該現在市場上買?抑或可以把錢擱一下,到65歲再買政府的還是化算?

熱賣及精選
積蓄多唔多?夠唔夠錢唔做野直接退休?如果唔夠,就應該先揾番份工先!

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-9-18 10:30 PM 發表

積蓄多唔多?夠唔夠錢唔做野直接退休?如果唔夠,就應該先揾番份工先!
自知以現在條件(不論客觀定主觀)能揾番份工嘅機率大概是零,積蓄雖算不上多,恐怕也只能被動退休。

回覆 引用 TOP

睇下你做開甚麼工作?好多人都呢個歲數,都仍然可以工作!只要肯工作,點都會有得做!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 125人 於 2019-9-18 08:09 PM 發表

60歲人了,從不懂投資(一直是把錢放在紅簿仔不管不顧),剛失了業冇收入,
銀行就猛咁建議我買年金,我在想,佢賣花的當然讚花香,但我自己臨急才刮了一輪料,越睇卻是越多唔明無從入手; 買政府的我又未夠秤。簡單d請問一下各位: 該現在市場上買?抑或可以把錢擱一下,到65歲再買政府的還是化算? ...
我40歳想買年金

引用:
原帖由 陳小鳳 於 2019-9-20 11:29 PM 發表

我40歳想買年金
要買可以退稅的嗎?

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-9-21 07:59 AM 發表

要買可以退稅的嗎?
我不知:好像60 才可買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-9-21 07:59 AM 發表

要買可以退稅的嗎?
我用了50萬買保險,每年有六厘!所以不用再買保險了,謝謝你。

引用:
原帖由 陳小鳳 於 2019-9-21 10:13 PM 發表

我用了50萬買保險,每年有六厘!所以不用再買保險了,謝謝你。
請問甚麼產品能每年有6厘回報?

中國人壽產品

引用:
原帖由 陳小鳳 於 2019-9-21 10:58 PM 發表

中國人壽產品
🤔🤔🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 陳小鳳 於 2019-9-21 10:13 PM 發表

不過假如你想買年金,其實都係保險產品!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-9-21 10:47 PM 發表

請問甚麼產品能每年有6厘回報?
滙豐或越秀 reits 收息,有6厘幾
HKT 或港燈電能,有5厘幾

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

政府很保障

回覆 引用 TOP

看看你有本金多少

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。