• 瀏覽: 106,246
  • 回覆: 536
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 一個中國人! 於 17-9-2019 08:22 PM 發表

09-17 16:07財經專欄作家小白讀財經
16號香港《大公報》報道稱,利用港股近來的一直下跌,索羅斯大舉買入空單建倉,不過後來港股回升,5日索羅斯開始大手筆拋出期指空單時,港交所稱電子交易系統出現嚴重故障,暫停衍生產品交易。有消息稱,港交所實際上是“趁機”打關門打狗,次日恢復交易後港股繼續上揚,預計索羅斯損失達24億港元。 ...
太可惡,法治已死

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 D9Yellow 於 2019-9-18 03:44 AM 發表

如果你阿媽同阿嫲俾人先殺後姦,你老豆同阿爺俾人先奸後殺,但就留你個賤種不死,你都應該感恩圖報
果D曱甴宇宙灰塵邊會有祖先,97時只係垃圾原子粒,未爆出來

回覆 引用 TOP

你懂什麼? 某國為了拼購某法國大企業, 用司法把人家CEO都挷了去幾年. 讓你輸24億只是小玩兒.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊回收的魚蛋 於 2019-9-17 10:41 PM 發表

大家不要開心!假如今次真係人為熄機,不是在賭枱上交手,這次香港的金漆招牌玩完了。其實股場,就是大大鬥佈局。上次打鱷魚,贏得漂亮!
對付惡意沽空大鱷,唔可以用正常招數,98年都比人話用庫房錢干預自由市埸,所以最後整左個盈富基金推出番市埸。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 光棍霸主 於 2019-9-17 09:52 PM 發表

宜家中資背景報紙新聞信3成都多
唔通信生果報的老作新聞

apple

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2019-9-17 08:57 PM 發表

喺“電腦故障!!”
天意難違!

在位求穩,  在野求亂 !

回覆 引用 TOP

佢一沽空 就即熄匙熄機

勿忘香港亂局你們有份推波助瀾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 野人1 於 2019-9-17 09:06 PM 發表

如果真係跟足大陸L思維,做出輸打贏要嘅行為,國際投資者仲嚟呢個股票賭場玩?
澳門賭場不知幾多次老虎機中大獎話機器故障,
其他中jackpot 又話同時間另一間賭場有人中先過你1分鐘啦…

耐唔時就呢啲新聞,咪一樣咁多人去賭

回覆 引用 TOP

絕對支持港交所出手干預仆街大鱷。

不過我唔信係真啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨活潑的美人 於 2019-9-17 08:46 PM 發表

24億對大鱷只係碎紙
索螺絲是尾狗政府的走狗 資金都是來自尾狗的。佢點會用自己錢丫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 三亞帝 於 2019-9-18 05:54 AM 發表

冇聽過喎,點樣唔使找數法?香港政府買大藍籌股姐,都唔係買期指,佢沽期指輸既錢都唔係入香港政府袋,香港政府有權唔使輸期指既人找數既咩?如果係,咁買左升個D點啊?冇得落袋,定係香港政府代索羅斯賠比佢地?好甘喎 ,10億美金,曾生肯,香港市民都唔肯啦,實比人嘈到拆天,但當年冇聽過有咁既消息喎? ...
果時大鱷系借貨來沽藍籌,質低現貨沽期指。輸咗之後市場無貨比大鱷補倉, 貪曾其實嗰陣時可以追貨再買上, 咁大鱷就仆街都得。後來貪曾衡量過對國際金融好大影響,所以無追殺大鱷。

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2019-9-17 11:12 PM 發表

鯊魚嗅到血腥會留手?
佢地邏輯好有問題!

成班曱甴都是一樣,口叫香港人加油,佢哋自己日日破壞香港!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2019-9-17 09:19 PM 發表

其實呢次索羅斯只喺試探性進攻,因為佢啲錢都喺有成本嘅。
事實上5月中旬左右就已經有大量熱錢進入香港市場視機而動,大鱷們一早已經知道CIA要做香港世界,當時有人放風話中央兌咗香港4千億一直無還,其實呢4千億一直擺咗喺香港,吼住大鱷。點知港股點都跌唔落去,終於等到8月中跌咗少少就小試牛刀衝入沽期指,點知特首一個撤回恆指一日上咗1千點夾住嗰24億,大鱷嗱嗱聲想鬆人,又“電腦故障&rdquo ...
樓主如所講是真,可喜可賀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aat958 於 2019-9-18 06:41 AM 發表

果時大鱷系借貨來沽藍籌,質低現貨沽期指。輸咗之後市場無貨比大鱷補倉, 貪曾其實嗰陣時可以追貨再買上, 咁大鱷就仆街都得。後來貪曾衡量過對國際金融好大影響,所以無追殺大鱷。 ...
你的解釋好合理,不過都是不明白為什麼要放過大鱷!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]