• 瀏覽: 105,296
  • 回覆: 19
  • 追帖: 11
09-17 16:07財經專欄作家小白讀財經
16號香港《大公報》報道稱,利用港股近來的一直下跌,索羅斯大舉買入空單建倉,不過後來港股回升,5日索羅斯開始大手筆拋出期指空單時,港交所稱電子交易系統出現嚴重故障,暫停衍生產品交易。有消息稱,港交所實際上是“趁機”打關門打狗,次日恢復交易後港股繼續上揚,預計索羅斯損失達24億港元。

熱賣及精選
引用:
原帖由 口中水皮的天才 於 2019-9-17 08:23 PM 發表

人為操作電腦故障,嚇退外國投資者?
嚇退大鱷就真~~~

引用:
原帖由 綠色强人 於 2019-9-17 08:55 PM 發表

人為操作停市要人輸錢都得,咁不如直接涷結佢資產啦。
喺“電腦故障!!”

其實呢次索羅斯只喺試探性進攻,因為佢啲錢都喺有成本嘅。
事實上5月中旬左右就已經有大量熱錢進入香港市場視機而動,大鱷們一早已經知道CIA要做香港世界,當時有人放風話中央兌咗香港4千億一直無還,其實呢4千億一直擺咗喺香港,吼住大鱷。點知港股點都跌唔落去,終於等到8月中跌咗少少就小試牛刀衝入沽期指,點知特首一個撤回恆指一日上咗1千點夾住嗰24億,大鱷嗱嗱聲想鬆人,又“電腦故障”咁就爆咗。
宜家仲有約500億圍住香港,惠譽大摩宜家喺度助攻,特首同中央都等緊收網,曱甴越來越暴力證明背後金主cost就嚟爆煲,呢啲熱錢都喺用高息借翻嚟,大家要有耐心,可能又會多個“盈富基金2號”俾大家玩玩嘎啦。

引用:
原帖由 食野人 於 2019-9-17 09:11 PM 發表

有連结嗎?
http://news.wenweipo.com/2019/09/16/IN1909160005.htm

引用:
原帖由 义電機 於 2019-9-17 09:38 PM 發表

單嘢重未完
港元拆息近日又抽高
可能遲D又攪多壇嘢出嚟
無錯,索羅斯仲有500億吼住,人民銀行順貿易戰個勢放人仔跌本來想拋磚引玉,大鱷好謹慎,未上鉤。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 YeeQ 於 2019-9-17 09:20 PM 發表

港交所咁賤格
惡意沽空同投資對沖喺兩樣嘢嚟,如果有低成本嘅方法點解唔用,要用損敵一千自損八百嘅方法呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2019-9-17 10:09 PM 發表

認真
當年97香港死唔去
唔係貪曾嗰3個傻鳩打贏呀。
係索老留手唔奪命咋。

成班on9仲忘恩負義,恩將仇報
如果索老當年唔留手
香港而家什麼都不是。
當年雙方都打到乾曬塘,但喺香港背後就有二千億內地外匯儲備做後盾,換轉你喺索佬你點揀?

引用:
原帖由 廚房枯燥的水樽 於 2019-9-17 10:27 PM 發表

當年好似話大鱷輸咗唔洗找數,曾生等人放生大鱷,阿爺😡😡到震。唔係咁咩?
98年索羅斯唔喺無輸錢,佢喺將砌低泰國韓國等國家賺嘅錢全部輸翻喺香港市場本金輸咗7~8億,不過20年前嘅8億相當於宜家40億啦。只不過港府無借內地嘅外匯儲備去砌死索羅斯嗻,所以當時就有兩種版本,民間話喺借咗而中央話喺做後盾,其實一而二二而一嗻。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb3350181 於 2019-9-17 10:46 PM 發表

越黎越覺得香港人企咗係一盆旗裏面,不論正反都已經落入別人既圈套裏。數年前睇過一個講政治既片,話一個地方要大部份人企喺中間社會先唔會亂,唔會成為旗盆裏面既旗成為玩政治既人既玩具 ...
香港從70年代開始就已經喺兵家必爭之地,全世界有三個特務之城香港喺其中一個,美國領事館入面嗰千幾人當然唔喺嚟香港度假嘎啦。

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2019-9-17 11:02 PM 發表

search吓97嗰陣,
中国乜嘢款,
當年你口中個呀爺有撚熱錢呀?

你竟然夠膽話我弱智
我唯有叫你單細胞生物
當年內地外匯儲備都有2400億嘅算喺有啲家底,只不過大家都知,外匯儲備嘅結構喺外來投資+熱錢+美債,真正可以動用嘅可能得800~1k咁,當然,你大人嘅時候哽喺兇佢2400億啦,而且當時曾生同任生又真喺好勇啵,到咗9月底,嗰勢已經贏曬。

引用:
原帖由 chocolate321 於 2019-9-17 11:20 PM 發表

索羅c 都老啦, 應該唔會玩依個遊戲卦
索羅斯嘅接班人喺羅傑斯,不過呢條友投資就損手多過贏錢。

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-9-17 10:50 PM 發表

我都有依個印象
好似係月尾月結要平倉 正常t+2 理輪上收佢皮
唔知點解放生左 最後hkma 有開記者會
喺喔,好似最終喺咁,不過索佬將東南亞贏嘅錢留低曬喺香港,所以無收佢皮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上外圍的天才 於 2019-9-17 11:21 PM 發表

我信, 有大惡入侵資金流入期指沽空市場好易睇到, 有留意開股市嘅人早就知,果幾日都唔知升乜嘢 , 跟住林鄭宣布撤回其實等於冇宣佈 , 咁就乾升咗一千點夾住 , 當時行家及我最諗唔掂就係,點樣可以唔畀佢哋走甩, 原來係用一招技術性擊倒 ,呢招電腦壞機真係高 ...
嗰日,香討就有Ching喺度哎救命落咗order但喺又睇唔到單去咗邊,就唔使問阿貴一定有戲睇,嗱嗱聲買咗包花生🥜🥜

引用:
原帖由 股壇小丑1 於 2019-9-18 08:09 AM 發表

今時今日想喺香港沽空揾食首先要過阿爺呢關
2萬幾億外匯儲備淨喺擺喺度都嚇得下人,偏偏索螺絲唔識死搞亂香港,砌呱佢!!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]