【修例慘劇】零售慘淡代理指四大旺區吉舖情況衰過沙士!

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2019-9-17 16:24 發表

美聯工商舖(00459)行政總裁黃漢成表示,該行資料研究部於今年7至8月份實地到四大核心區尖沙咀、旺角、銅鑼灣及中環進行街舖調查,於156條街道中,發現吉舖數目增至481間,按年增加73間,而整體街舖空置率為6.5%,按年升0.9個百分點。
他表示,原本年初預測舖租會上升10%,惟市況轉差,預料直至年底租金改為倒跌10%至15%,而直至明年底,租金累積跌幅達30%,租金有機會返回2006年至20 ...
本來福地變扑直!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
大行炒人最着數;最絕係可以唔使比佣金。以要搵別人幇手跟為借口

回覆 引用 TOP

衰?邊忽衰?睇下香港樓價先嘈,天下太平喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 快樂股民 於 2019-9-17 05:51 PM 發表

做乜叫我暴民? 我早排先被人話我係五毛, 仲要話我係最賤的五毛, 點解我又忽然變咗暴民
依到啲人低低地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeung_dd 於 2019-9-17 07:21 PM 發表

睇你食咩先?邊區?
中秋嗰晚好多酒家都唔滿枱啦。
有晚朋友約去尖東outbreaks, 得1/3滿,從來未試過唔使等,呢排好多油尖旺都無人龍排隊。
淘大,別府,星期1晚7點半,2條友,等左10分鐘

同樣係淘大阿來泰,上星期唔記得邊1日,4條友等左5分鐘,

基本上peak  hour我附近d餐廳都差唔多滿座,不過d人好醒,等耐少少就上2樓花園,kim spoon果d偏僻地方唔等

災自北方來, 有名襠遭殃, 先搞冧a股, 再搞冧冥幣,  連累港恒指, 仲想瀨外g, 5毛滿天飛, 當股民on9?

又曰: 莫道石人一隻眼, 貶值民幣天下反...
沙士反而大家是齊心的

大丈夫
性情如火
力拔山河

回覆 引用 TOP

其實係的遊客區的做遊客生意個的行業受影響啫,叫業主減租咪得囉。條街一樣咁多人消費,街坊生意食野一樣要等位,商場停車場一樣沒位,返工放工一樣塞車。

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2019-9-17 04:24 PM 發表

美聯工商舖(00459)行政總裁黃漢成表示,該行資料研究部於今年7至8月份實地到四大核心區尖沙咀、旺角、銅鑼灣及中環進行街舖調查,於156條街道中,發現吉舖數目增至481間,按年增加73間,而整體街舖空置率為6.5%,按年升0.9個百分點。
他表示,原本年初預測舖租會上升10%,惟市況轉差,預料直至年底租金改為倒跌10%至15%,而直至明年底,租金累積跌幅達30%,租金有機會返回2006年至20 ...
都係影響輕微

引用:
原帖由 ronnietsang 於 2019-9-17 07:34 PM 發表

都係影響輕微
其實根本好輕微
而且仲要 造數。

做生意一定賺?
蝕唔起即係間鋪有問題
早執早着
獻世

引用:
原帖由 快樂股民 於 2019-9-17 04:30 PM 發表

我出街食飯間間餐廳都好滿, 而且仲加價, 最跨張試過訂咗枱, 去到餐廳都可以答我話無位.

經濟唔好? 我完全唔覺囉.
民生野唔大,但大學生畢業揾既工就少好多。肯去大比就好D。

回覆 引用 TOP

差?? 度度食飯都要等位, 執個D有無講係咩舖?? 呢1x年賺咗幾千萬至幾億, 依家3個月無賺呀, 嘩, 好慘呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 馬路G友 於 2019-9-17 07:33 PM 發表

其實係的遊客區的做遊客生意個的行業受影響啫,叫業主減租咪得囉。條街一樣咁多人消費,街坊生意食野一樣要等位,商場停車場一樣沒位,返工放工一樣塞車。 ...
呢樣真,我獲獲晚餐時間樓下d餐廳都要等1陣先有位,

當然港島尖嘴果邊我就唔知係點

災自北方來, 有名襠遭殃, 先搞冧a股, 再搞冧冥幣,  連累港恒指, 仲想瀨外g, 5毛滿天飛, 當股民on9?

又曰: 莫道石人一隻眼, 貶值民幣天下反...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2019-9-17 16:28 發表

慘慘豬咯!~~~
上幾季個個月膁2億
今季一個月賺1億8
好大鑊呀!

大裁員呀! 停薪留職呀! 
執笠呀! 死人呀!
好多零售业  饮食业都係大陆L 做老板,呢期佢哋大鸠镬。

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

好快到商場鋪

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。