• 瀏覽: 30,661
  • 回覆: 294
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 boyboy168168 於 2019-9-17 11:44 PM 發表

幾時先可以食番28蚊個lunch先
大陸環境,經濟和人工每日都升,我們香港的食材又是靠內地進口…………反而香港樓價跌都未輪到食嘢嘅價跌! (除非香港業主集體減六成租)

熱賣及精選
引用:
原帖由 讓球達人 於 2019-9-18 10:30 AM 發表

大陸環境,經濟和人工每日都升,我們香港的食材又是靠內地進口…………反而香港樓價跌都未輪到食嘢嘅價跌! (除非香港業主集體減六成租) ...
人仔開始大跌喎

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題
香港未到最差的時候,仍有大把水位向下👇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2019-9-18 10:31 AM 發表

人仔開始大跌喎
近期最低去到 7.19 喎!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 madcow 於 2019-9-17 09:54 PM 發表

你傻啦,都無咩多左死人,樓主應該係做律師行,突然多左千幾二千個人要請律師呀,每個案賺十個八個無走雞啦
呢期做律師發達,現在好多獨生子女,律師開咩價,老豆老母都照比,費時攪到律唔高興唔盡力就慘!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2019-9-17 09:20 PM 發表

另外, 我識得有個外國學生, 佢話想學普通話, 返內地工作之類
同檯有D香港人即刻靜曬, 然後有人問點解, 佢話, 佢果邊好多人都同內地人有來往, 做生意之類
然後, 我心諗, 有班香港人, 係內地旁邊, 但對內地萬般抗拒, 但外國人完全相反

上網睇片, 外國人會好平心而論咁討論電話,
但有D香港人, 一聽到內地品牌, 就即刻起曬剛

有時我真係不禁諗, 究竟... 香港發 ...
講得好,香港部分人就是這樣奇怪……
明明自己怪仲笑人怪,只敢圍爐取暖,可笑可笑

回覆 引用 TOP

我自己做零售三十年,其實零售業慘淡,主因是綱購!
黑衣人只是火上加油!
應該事件過後,經濟轉營是必然!
服務餐飲業台頭,鋪位唔怕無人租!
自由行少咗,對港旅遊業是有好處,
旅遊購物多樣性才是支持旅遊業發展,
單一化金鋪藥房,真係會整死旅遊業

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
樓上d人即係講食……人就一定要食嘢,可以唔食咩! 仲要只講繁忙時段! 其他行業大家唔講下……?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2019-9-17 06:05 PM 發表

香港就係多閣下呢類人
所以班業界大袋呃得就呃,慣咗攤大手板做人。

普通一個業界營運十年八年
年年賺幾十億。
今年兩三個月賺少幾百萬
立即執笠? ...
上市公司蝕錢冇所謂,小店蝕既錢全部都係自己會蝕入肉,好多時做佬闆既未必搵得多過員工,蝕本生意冇人會做

回覆 引用 TOP

酒樓一蚊雞都未出現,
點慘過沙士!?

快餐店十五蚊粉麵茶餐包熱飲,
現在那間快餐店有!?

回覆 引用 TOP

我07年時租一個鋪3萬元租。在幾年前都要13。14萬了。現在唔清楚。我諗超過20萬。

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2019-9-17 04:24 PM 發表

美聯工商舖(00459)行政總裁黃漢成表示,該行資料研究部於今年7至8月份實地到四大核心區尖沙咀、旺角、銅鑼灣及中環進行街舖調查,於156條街道中,發現吉舖數目增至481間,按年增加73間,而整體街舖空置率為6.5%,按年升0.9個百分點。
他表示,原本年初預測舖租會上升10%,惟市況轉差,預料直至年底租金改為倒跌10%至15%,而直至明年底,租金累積跌幅達30%,租金有機會返回2006年至20 ...
旺角食市好多人消費,好成功

就咁就話慘過沙士? 都未有業主劈租潮出現。

回覆 引用 TOP

仲係太貴,再回落番合理水平先啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 garychanMM 於 2019-9-17 06:37 PM 發表

太客氣了。不用謝。有心當然幫一下香港啦
關你撚事,你又唔係曱甴

[img=250,150][/img]

[img=200,150][/img]

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]