[其他] 政府當地產商係魔術師?係農地變d樓出嚟?

政府當地產商係魔術師?係農地變d樓出嚟? E-mail 此主題給朋友

地產商多農地又點?

你政府連馬路都未鋪,電都未有,水又冇接駁。

三四十年前一早plan定沙田天水圍東涌屯門將軍澳等等新市鎮。

但近25年,香港政府一個新市鎮都冇plan過。係講緊25年啊。

冇路,地產商點樣運啲建築材料去起樓?
冇電,機器點運作起樓?

政府真係當有錢係萬能?

定係你想發展商免費義務幫你起埋公路?起埋地鐵?起埋學校?

我細細個玩Sim City就明白啦,
喺個荒野到起棟樓出嚟又點?
冇路到,你要d居民日日徒步一個鐘出入?
冇水接駁,你要d居民日日擔水返屋企?

公務員係咩效率大家心知肚明,
垃圾政府唔做嘢,就乜都賴曬落地產商到
林鄭月娥唔好姓鄭啦,叫賴月娥啦

地產商講得啱:「我向政府申請規劃,等左成10年,政府都未比回覆我,我點樣發展幅地?」

熱賣及精選
所有國家計劃起新城市,
都係政府先規劃好道路交通,
地產商先可以喺入面發展

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fairwoodtai 於 2019-9-16 11:26 AM 發表

風頭火勢政府又玩口技,吹水當係真
明明政府自己冇規劃新市鎮,賴地產商唔發展

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 洪瑋7624 於 2019-9-16 10:39 AM 發表

樓主咁有咩其它寶貴意見呢?
我都講到出面啦,

政府要先規劃好一個新市鎮大綱:交通,學校,水電煤,醫僚,公園,等等⋯
唔使一次過起好所有設施,但最少要有個大綱

發展商先會跟架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大地之翼 於 2019-9-16 10:29 AM 發表

政府廢係全港共識
政府效率,全港共知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2019-9-16 10:09 AM 發表

地產佬不過是大釘子戶,難得樓主仲同佢講好說話,地產佬係要賺盡香港納稅人嘅錢呀!
做生意一定賺?
97 至03 至08 年,
發展商蝕錢又點計?

有冇得賴政府?
政府有冇得回水?

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-9-16 09:02 AM 發表

依個post最實際,農地山卡啦到無朋友,起好樓起埋條路,都要廿年

反而近郊既郊野公園才最快,可以住到人!
要移山😱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2019-9-16 10:20 PM 發表

知唔知打工仔同資本家嘅分別?資本家或投資者冇人同佢講過一定賺,所以做生意嘅人佢要承擔做生意(投資)失敗,蝕本等風險,打工仔係唔需要承擔呢樣野,只需好似前特老曾咁做好呢份工就得。但如果做生意要政府幫你搵埋客(正如幫你塊地前面整好基建),幫你賺錢,難道這就是公平? ...
你都識講啦,做生意唔一定賺,有好大風險

一大片農地咩都冇,假設發展商真係變到㨂樓出嚟,冇馬路冇行人路,居民出入要踩單車,要去擔水,你覺得有冇人會買先?

一定冇人買嘅樓,你係發展商你會唔會起?

政府咩設施都冇鋪設,發展商點樣起樓啊?

引用:
原帖由 timothywongting 於 2019-9-16 09:02 AM 發表

你真係人如其名!點解要政府起咗其他設施先?點解地產商唔起咗樓先呀?一陣我起咗設施你唔起樓咁又點計?
你都打橫來講,

當年香港政府發展新市鎮,有邊個新市鎮唔係政府首先鋪設施先?

回覆 引用 TOP

政府而家企圖將矛頭轉向地產商,
地產商真係好無奈,

政府完全唔規劃新城市,
返轉頭頼地產商唔起樓

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。