[其他] 政府當地產商係魔術師?係農地變d樓出嚟?

班地產商都要一齊炒爦

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 9uphero 於 2019-9-16 03:38 AM 發表

地產商多農地又點?

你政府連馬路都未鋪,電都未有,水又冇接駁。

以前都話起左沙田天水圍東涌屯門將軍澳等等新市鎮。近20幾年,香港政府一個新市鎮都冇plan過。係講緊20幾年啊。

冇路,地產商點樣運啲建築材料去起樓?
冇電,機器點運作起樓?

政府真係當有錢係萬能?

定係你想發展商免費義務幫你起埋公路?起埋地鐵?起埋學校?

我細細個玩Sim City就明白啦,
喺個荒野到起棟樓出嚟又點?
...
政府廢係全港共識

香港, 係發展商說了算! 政府是甚麼? 李嘉誠咳2聲, 政府即刻收皮

To be or not to be?  Not to be!
引用:
原帖由 9uphero 於 2019-9-16 03:38 AM 發表

地產商多農地又點?

以前都話起左沙田天水圍東涌屯門將軍澳等等新市鎮。近20幾年,香港政府一個新市鎮都冇plan過。係講緊20幾年啊。

冇電,機器點運作起樓?

政府真係當有錢係萬能?

...
樓主咁有咩其它寶貴意見呢?

引用:

地產商多農地又點?

冇電,機器點運作起樓?

政府真係當有錢係萬能?

...
1. 一講發展,某人立即認為佢塊農地有甲級商廈地價,如何公平公正呢?
2. 明日大嶼,窮L政黨又話貴,天價補貼窮L,事實又是漢奸想香港亂。
3. 幾多人要訓街呢?廢人咩都要政府一津貼呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87141635 於 2019-9-16 09:17 AM 發表

英國佬年代,想要邊塊地就邊塊地,當然好做事。依家政府,想要個屁,成幾十個團體出來反,可以點做
所以首先要廢左立法會,加強政府權力.有個有趣的現象,傻HI香港人吊政府無L用,但無人吊全部投反對票班撲街杏X產泛民喔,係呢班L樣唔比政府通過土地收回條列喔,閹割政府喔.
150人輸港,又係呢班杏X產司法覆核,告贏左香港政府先有得來喔.
新移民拿福利,又係呢班杏X產告贏香港政府喔.
傻HI香港人好L得意,又好L善忘,兇手唔屌,屌被人欺負個個.

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-9-16 09:19 AM 發表

近郊才能使用,所以其實地方不大,但可以解決燃眉之急.

長遠就真係要起明日大嶼!
由近開始起,起完再向旁發展,大把位

回覆 引用 TOP

風頭火勢政府又玩口技,吹水當係真

引用:

地產商多農地又點?

冇電,機器點運作起樓?

政府真係當有錢係萬能?

...
現實不是你想咁簡單....

當政府幫地產商搞好曬D基建 , 地產商是會起自己塊地開天價 , 好啦!政府唔買地產商的地起居屋 , 到時候地產商自己建樓 , 就會向買樓的人 , 用天價價錢叫人買樓....(到時市民就會罵:黑箱作業)

所以點解政府 , 唔理班地產商 , 搞明日大嶼是有自己原因. (這樣才有本錢 , 向地產商叫價)

現實不是模擬遊戲 , 模擬遊戲只有你一個是人 , 但現實全部都是人 , 都是各懷鬼胎.

回覆 引用 TOP

收地係姿态,同班地产商讲「你唔好搞搞震」

回覆 引用 TOP

十年前又咁講,十年後又咁講,如果十年前開始,今日就唔駛無樓住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chusteve 於 2019-9-16 09:07 AM 發表

根本不關地產商事,是大陸資金炒起個價。 及每天不停放150人進來。  先停150人,中資出貨。 再建樓才是方法。
根本唔關中國事,系你地無知wc反中能同泛民事。 97年前年每年4至7萬個單位,現在每年1,2萬 可能更才。 而內地人點炒,都唔夠wc美國祖國一次QE來得影響大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 treo000 於 2019-9-16 10:33 AM 發表

香港, 係發展商說了算! 政府是甚麼? 李嘉誠咳2聲, 政府即刻收皮
佢都就黍瓜. 有咩好講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 世界充滿謊言 於 2019-9-16 11:15 AM 發表

所以首先要廢左立法會,加強政府權力.有個有趣的現象,傻HI香港人吊政府無L用,但無人吊全部投反對票班撲街杏X產泛民喔,係呢班L樣唔比政府通過土地收回條列喔,閹割政府喔.
150人輸港,又係呢班杏X產司法覆核,告贏左香港政府先有得來喔.
新移民拿福利,又係呢班杏X產告贏香港政府喔.
傻HI香港人好L得意,又好L善忘,兇手唔屌,屌被人欺負個個. ...
講得好 ! 分柝準 ! 泛文正陷家令 . 扑街

回覆 引用 TOP

由一大片荒野農地, 變成新市鎮, 最快都要十年八載後的事。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。