[其他] 香港起咁多公屋,變成中國難民營

香港起咁多公屋,變成中國難民營 E-mail 此主題給朋友

一日到黑話起公屋起公屋,
比每日150個新移民特快上車,
香港本土市民,
正正常常打份工,
已經唔合資格申請,
所有土地分曬比大陸新移民

越起公屋
私樓供應越少,
私樓越貴,
樓市更扭曲!

真正想香港好,
應該起多啲私樓,
令私樓供應增加,
再加強樓市辣椒稅,
防止有錢人炒樓,
令私樓價格正常返
私樓先至真正幫助到本土香港人

冇咗公屋,大陸貧窮新移民,就唔會移民香港呃福利。

熱賣及精選
暴動罪案底、卡數爆廠、破產底香港大學生做到按揭買私樓嗎?請問邊間銀行肯做?好人一生平安🙏🏻

支持人權公約家屬團聚權利
英國殖民地當局把每日單程證配額由一九九三年的105 個增加至一九九五年的150 個, 以便讓長期分隔內地的配偶入境, 以及讓根據《基本法》擁有居港權的持居權證子女來港定居。
現時所定的每日150 個配額: 
1. 分配給持居權證子女(名額60 個)、
2. 分隔兩地超過10 年的配偶(“ 長期分隔兩地配偶” )(名額30 個)
3. 以及其他類別的申請人(名額60 個), 包括:
  a. 分隔兩地少於10 年的配偶、
  b. 無人撫養而來港投靠親屬的兒童、
  c. 來港照顧年老無依父母的人士、
  d. 無人供養而來港投靠親屬的長者, 
  e. 以及來港繼承遺產的人士。
除了持居權證子女外, 每個類別的個別申請人的來港次序, 按內地當局在一九九七年五月實施的計分制決定。

1&2&3a係香港人種落嘅, 一定要還。
除左3e之外,好似全部都同人權公約"家庭團聚"重疊。
至於公屋,我好相信其在港家人一早有或者排緊隊!
每年香港生5萬死5萬,net移入5萬,都仲係咁低失業率,點算?唔移走老人或輸入外勞,會達至自然「到頂後衰落」,玩過sim city 會明。

引用:
原帖由 愛炫美樓奴 於 2019-9-15 08:45 PM 發表

暴動罪案底、卡數爆廠、破產底香港大學生做到按揭買私樓嗎?請問邊間銀行肯做?好人一生平安🙏🏻
暴動夠出位,可以移民美國入讀哈佛!

應該公屋全部賣比香港人,白表綠表比例各半,不設入息和資產上限,一生人一次,綠表交回單位就給予折扣。回收回來的單位才出租。無理由唔比錢也可以住新樓。

回覆 引用 TOP

所以一定要 堵塞漏洞 嚟香港最少十年以上 先可以申請公屋 同埋 不可以一年地開 指定日數 多咗亦都唔可以申請公屋

引用:
原帖由 9uphero 於 2019-9-15 07:57 PM 發表

香港本土市民,
正正常常打份工,
已經唔合資格申請,

越起公屋
私樓供應越少,
私樓越貴,
樓市更扭曲!

真正想香港好,
應該起多啲私樓,
令私樓供應增加,
再加強樓市辣椒稅,
防止有錢人炒樓,
令私樓價格正常返

冇咗公屋,大陸貧窮新移民,就唔會移民香港呃福利。 ...
一來…
人地係申請,
家庭團聚來港!

二來…
大家香港人,
都可申請公屋!

公營房屋…
係社會最後安全網,
港人基本生活保障!

根本政府無諗過土生土長嘅香港人嘅生活困難,成日抱住唔做唔錯嘅思維做嘢,結果完全唔與時並進嘅條文令到好多香港人民不聊生

引用:
原帖由 健靈 於 2019-9-15 09:21 PM 發表

所以一定要 堵塞漏洞 嚟香港最少十年以上 先可以申請公屋 同埋 不可以一年地開 指定日數 多咗亦都唔可以申請公屋
窮人冇屋住…
點可能在港生活十年?

香港人口控制唔到,基層家庭太巨大,經濟完全單一,引申到房屋,唔系短缺,系冇本地購買力

引用:
原帖由 義工租18世 於 2019-9-15 08:52 PM 發表

英國殖民地當局把每日單程證配額由一九九三年的105 個增加至一九九五年的150 個, 以便讓長期分隔內地的配偶入境, 以及讓根據《基本法》擁有居港權的持居權證子女來港定居。
2. 分隔兩地超過10 年的配偶(“ 長期分隔兩地配偶” )(名額30 個)
...
你雖然講出事實, 但班人只會直接無視,

引用:
原帖由 9uphero 於 2019-9-15 19:57 發表

香港本土市民,
正正常常打份工,
已經唔合資格申請,

越起公屋
私樓供應越少,
私樓越貴,
樓市更扭曲!

真正想香港好,
應該起多啲私樓,
令私樓供應增加,
再加強樓市辣椒稅,
防止有錢人炒樓,
令私樓價格正常返

冇咗公屋,大陸貧窮新移民,就唔會移民香港呃福利。 ...
香港本身中國有權話事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigasss 於 2019-9-15 09:27 PM 發表

香港人口控制唔到,基層家庭太巨大,經濟完全單一,引申到房屋,唔系短缺,系冇本地購買力

真正有$:1億身家以上,可能少於1%人
真中產:例如奧運三房+兩三層,大約5%人
假中產:叫做有間西九四小二房或同等算假中產,都只係三成人左右

其他七成人,窮鬼丶夾心
無產階級佔左接近一半人口

回覆 引用 TOP

支持港人公屋,不論收入都可以伸請

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 義工租18世 於 2019-9-15 08:52 PM 發表

...
在港家人系咪應該要有資產證明可以support到新來港人士的生活,唔可以一落來就申請社會福利

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。