[其他] 中央出手打樓巿

引用:
原帖由 負資產BBQ 於 2019-9-15 01:19 PM 發表

唔洗怕,愛國愛港的人還有祖國在背後,台山海邊搞個新香港都仲得,曱甴就死硬!
公屋大把曱甴
無產階級好可憐

熱賣及精選
引用:
原帖由 andy8998 於 2019-9-15 10:26 AM 發表

近來親中派、環時等都講土地收回條例,好明顯佢地一致認為香港問題源於樓價高企。如果政府有心用公權力去打樓巿,香港樓巿相信吾會落觀。今次咁樣收地法,應該吾止八萬五咁簡單。 ...
係人都知香港無得升啦,仲要跌,只有AA 仲唱好

引用:
原帖由 andy8998 於 2019-9-15 10:26 AM 發表

近來親中派、環時等都講土地收回條例,好明顯佢地一致認為香港問題源於樓價高企。如果政府有心用公權力去打樓巿,香港樓巿相信吾會落觀。今次咁樣收地法,應該吾止八萬五咁簡單。 ...
最緊要清洗新界原居民特權同丁權,打倒呢班大地主

咪膠啦,中共高層大把香港物業,唔係打楼市,係打土豪!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Michelwang 於 2019-9-15 01:20 PM 發表

奢侈品和保值没有必然关系。房子是必需品,只有深圳的房子是房子,东莞的房子就不是房子了?你为什么要住在你买不起房子的地方?只有一条路吗?你为什么没马云钱多? ...
你站在下一代年輕人的角度去看看,
整個社會大多數人共識,是不是要 後來者都移民出去?
如果是,那就年年抬高住房價,現有房的一代 可以 合法打劫 別人的下一代。

引用:
原帖由 andy8998 於 2019-9-15 11:20 AM 發表

咁同令樓價跌冇分別。如果公居屋大增,好多家庭變相冇買或租私樓既迫切需要,況且一定會比部份地比中資發展商,公私營土地大增,供求增,需求大減,結果香港樓巿冇以前咁好炒。 ...
另一角度,私樓比例會變小,從來物以稀為貴⋯⋯

引用:
原帖由 arrow11 於 2019-9-15 01:25 PM 發表

最緊要清洗新界原居民特權同丁權,打倒呢班大地主
佢地點同阿爺鬥,你估港英餘孽咩

滲水 / 漏水 / 防水
http://www.hkwaterproofing.com

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 trumpp 於 2019-9-15 01:27 PM 發表

如果是,那就年年抬高住房價,現有房的一代 可以 合法打劫 別人的下一代。 ...
那是你们香港,不是内地。另外下一代不是遮羞布,遮不住好吃懒做的本性。我观察香港物价高是一个问题,香港年轻人眼高手低,贪图享受,不脚踏实地也是问题。我认为年轻人的父母应该反省一下,你教的娃怎么那么废。
我希望房价稳定,增长下跌都不要超出市场规律。参加工作到30岁自己置业安家是很合理的。

引用:
原帖由 Michelwang 於 2019-9-15 01:20 PM 發表

奢侈品和保值没有必然关系。房子是必需品,只有深圳的房子是房子,东莞的房子就不是房子了?你为什么要住在你买不起房子的地方?只有一条路吗?你为什么没马云钱多? ...
你站在大灣區的角度,看香港的高樓價,當然沒問題,香港住房貴,就 趕香港年輕人去東莞住,那當然你說得對。
但現在多數香港年輕人不要去東莞住,那樣香港高樓價,等同叫香港年輕人跳海生活,是嗎?

引用:
原帖由 peterson89 於 2019-9-15 01:24 PM 發表

係人都知香港無得升啦,仲要跌,只有AA 仲唱好
甘又真係未必,!雖然我同你都看淡,但又會有什麼實質行動?其子?輪?,一籃子貨幣或基金對沖⋯⋯⋯?有樓的人未必會賣,冇樓的人依然想買,我就真係其實睇唔通,你睇得咁通透咁你發咗達未?

引用:
原帖由 trumpp 於 2019-9-15 01:27 PM 發表

如果是,那就年年抬高住房價,現有房的一代 可以 合法打劫 別人的下一代。 ...
對 香港社會變成有樓就代表理想達到 觀念完全扭曲 香港永遠出不了馬雲 馬化騰這些有理想有國家的人物就是這原因

http://www.hkwaterproofing.com
引用:
原帖由 pp122333 於 2019-9-15 01:29 PM 發表

另一角度,私樓比例會變小,從來物以稀為貴⋯⋯
私樓還是會繼續的 只是用量代替高格價 加入大量國內地產發展商 不再由四大話事

引用:
原帖由 andy8998 於 2019-9-15 01:34 PM 發表

對 香港社會變成有樓就代表理想達到 觀念完全扭曲 香港永遠出不了馬雲 馬化騰這些有理想有國家的人物就是這原因
香港樓,兩年升幾多,有眼睇,你估仲係2008-2017年咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Michelwang 於 2019-9-15 01:33 PM 發表

那是你们香港,不是内地。另外下一代不是遮羞布,遮不住好吃懒做的本性。我观察香港物价高是一个问题,香港年轻人眼高手低,贪图享受,不脚踏实地也是问题。我认为年轻人的父母应该反省一下,你教的娃怎么那么废。
我希望房价稳定,增长下跌都不要超出市场规律。参加工作到30岁自己置业安家是很合理的。 ...
起碼中國的娃也不見得好,不講其它,三和大神總有聽過吧!請問你們又是如何培育出來的?

引用:
原帖由 愛炫美樓奴 於 2019-9-15 11:00 AM 發表

要搞樓市就係用錯藥,而家嘅經濟繁榮全部建築響高樓價上。樓市玩完香港可以正式宣布壽終正寢!到時唔係200萬人上街,係700萬人一齊直墮無間地獄! ...
仲乜藍絲唔係支持中央嫁咩?

即刻轉太?

黨說了算! 

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。