[其他] 收回土地條例可能令樓價急跌

引用:
原帖由 界外 於 2019-9-11 11:33 PM 發表

你認為樓價問題是民怨四起之因?
學生哥就比人洗腦
出黎做野就多數係樓價原因
成班死窮鬼發唔到圍攪破壞

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2019-9-11 10:52 PM 發表

政府夾硬收番地產商的農地,而果批農地是隨時足夠未來幾十年的供應。
政府會大起公屋居屋,八萬五可能重臨。

Marini 今日賣得唔好(A期43伙,B期133伙)已睇得出好友好驚。

建議:急住買的可以抽一抽匯璽,否則買樓真的要等等。 ...
地產商真慘,共產黨兇兩兇就個個排隊登報表態,支持止暴制亂。言猶在耳,咁快就拎人哋黎開刀,過橋抽板當人係 condom!

自住樓: 1996 年 CCL 68; 收租樓: 2015年 CCL 142;最新 CCL 184.96.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2019-9-12 12:49 AM 發表

曱甴要搞革命點解仲要收革命對象 金主地產黨的錢? 他們應該同地產黨誓不兩立要打倒地產黨才對呀
又話美國勢力 一時又話台獨勢力 而家又話地產勢力 

不過差唔多可以肯定係房地產市場畸型導致

作為一個賓賓 原來住豪宅工人房 同劏房咁上下啦 有專用工人廁 之餘 水電全包仲有糧出

然後呢? 帶個少爺 千金 都可以痴個會所泳池游下水 放下狗

台灣人搵得少 但唔係咁痴線丫嘛 搵埋都唔夠交租 所以話 攬炒咪攬炒! 中央以為嚇到香港人 連登同人 各路義軍都準備迎接攬炒!

得閒咪定下汽油彈 放下火 搞下破壞 燒下國旗 定下雞蛋 少左大陸人黎 (其實我唔覺得少左) 估計未來幾年都會繼續 日日去商場唱下歌 播下片 仲可以溝埋女添

攬炒係唔會對示威者有影響的! 唔攬炒 咪又係住劏房訓麥當勞? 咁不如大家一齊「共渡時艱」啦!

最好喇。多啲人買或租到平樓。

回覆 引用 TOP

大陸出到聲唔搞你地產商都唔得啦

回覆 引用 TOP

多9餘,收哂起都要10年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真。大大魚蛋 於 2019-9-11 11:40 PM 發表

林鄭有冇咁gut 屎先
最多農地係恒地、新世界同新鴻基!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2019-9-11 10:52 PM 發表

政府夾硬收番地產商的農地,而果批農地是隨時足夠未來幾十年的供應。
政府會大起公屋居屋,八萬五可能重臨。

Marini 今日賣得唔好(A期43伙,B期133伙)已睇得出好友好驚。

建議:急住買的可以抽一抽匯璽,否則買樓真的要等等。 ...
農地 綠化地  地產商一直屯左唔少。。呢次係明益地產霸權加快轉用地。咪傻。反條例呢獲野其實又係益9埋地產霸權

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 翠嶺峰 於 2019-9-11 11:25 PM 發表

唔攪好住屋問題 只會繼續亂落去
同意, 見到大學生打扮工成世都買唔到樓, 大部份人工去了租劏房, 佢哋話睇唔到將來

回覆 引用 TOP

如果阿爺要搞會係好快的

回覆 引用 TOP

又喺度打J

回覆 引用 TOP

以靜制動吧

回覆 引用 TOP

收回地産商農地,政府曾經做過,賠錢啫,上水大埔屯門好多公屋地都是自地産商手上收回,或合作發展。當年地產商只是用幾毫子一呎購買菜地,政府肯賠錢佢哋都已經大賺特賺,而且地産商想起樓要政府批准,政府唔批農地要長期丟荒,賣返俾政府大家好,咁大嶼填海就無咁逼切。

永遠所謂政治 爭拗,就係政府重新分配資源,影響 既得利益者所發生,如果政府強行收地,除非出高地價,利益受損一向(地產商)必用盡辦法阻止,到時又有暴動。不是危言聳聽已往已有的士暴動,現有反修例,有人會說性質不同,但幕後黑手永不會容易顯露,會以其它社會事件 煽動羣衆,香港最易煽動羣衆必是與中央有關。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-9-12 02:23 AM 發表

又話美國勢力 一時又話台獨勢力 而家又話地產勢力 

不過差唔多可以肯定係房地產市場畸型導致

作為一個賓賓 原來住豪宅工人房 同劏房咁上下啦 有專用工人廁 之餘 水電全包仲有糧出

然後呢? 帶個少爺 千金 都可以痴個會所泳池游下水 放下狗

台灣人搵得少 但唔係咁痴線丫嘛 搵埋都唔夠交租 所以話 攬炒咪攬炒! 中央以為嚇到香港人 連登同人 各路義軍都準備迎接攬炒!

...
攬炒時代97至07已經歷過,事實窮人同中產無工作都係買唔到樓,只係益了有錢人掃平樓平地,到政府出支持樓市政策,樓市復蘇樓價升人工未必升,這是資本主義凸色,大部分資源永遠在小部分人手上,到香港變得不可 挽救,有錢永遠逃得最快,受苦永遠係基層

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。