[其他] 收回土地條例可能令樓價急跌

引用:
原帖由 KAZ327 於 2019-9-11 10:55 PM 發表

農地俾你今日收要做好水電煤交通都要10年
10年?你估填海乜都無咩! 香港d農地又唔係荒山野嶺,根本元朗大把農地附近已有齊基建。

熱賣及精選
引用:
原帖由 武若依 於 2019-9-11 11:18 PM 發表

收晒長實啲地啦
.李生話益下年輕人

回覆 引用 TOP

🙋🏻‍♂️好!支持!屋是比人住的!不是用來租同抄賣的!

香港要創新!應該要免費提供住屋比所有市民!
市民不用為居住環境問題影響/擔心,努力專心工作!👏🏻👏🏻👏🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeeLK 於 2019-9-12 12:17 AM 發表

10年?你估填海乜都無咩! 香港d農地又唔係荒山野嶺,根本元朗大把農地附近已有齊基建。
好多農地已經有配套,但當然要發展大型社區需要時間。
不過,將軍澳前期都系甘樣架啦。

衹要有地,就自然有辦法。

估唔到這次修例仲有呢d side effect. 真心估唔到!

回覆 引用 TOP

👍👍👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 信者得求 於 2019-9-12 12:01 AM 發表

傻人先想樓價跌 香港庫房收入 主要來自土地
支撐香港經濟嘅都係樓房

另外一件事你收乜嘢樓價都會上升

美國大量印製 美元
沖淡貨幣價值
換句話講港銀紙貶值

磚頭你唔可以大量印製
造算你有土地起都要 建築 成本
所以樓宇係有一定嘅價值

做算下調20至40%窮撚一樣買唔到 ...
一開始就錯了,不應該依靠賣土地賺錢。咁同打劫、強搶無分別,BB一出生就要比政府打劫?因為你張要住在這塊土地上,所以你就要比錢?

引用:
原帖由 tttt123456 於 2019-9-11 11:09 PM 發表

政府應該 充公曬 所有地產商的 農地和棕地 ,起公屋、 居屋
先賣畀地產商, 再充公, 正.

回覆 引用 TOP

規定買家必須是香港居民,手上沒有物業,讓香港市民大眾容易買樓、輕鬆供樓才是辦法。

回覆 引用 TOP

只要政府收返單程證審批權 再將假結婚申請單程個班大陸新移民同班南亞賊趕走 樓價已經急跌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 界外 於 2019-9-11 11:33 PM 發表

你認為樓價問題是民怨四起之因?
衣食住行基本元素都搞唔掂民怨四起就一定,樓價只係其一姐,如果公屋容易排我相信樓價高低唔一定有民怨,住係指居住,唔係買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2019-9-12 12:25 AM 發表

一開始就錯了,不應該依靠賣土地賺錢。咁同打劫、強搶無分別,BB一出生就要比政府打劫?因為你張要住在這塊土地上,所以你就要比錢?
其實新加坡同香港好相似, 庫房收入都唔係靠地產, 4成金融服務, 而家港交所買倫交所, 全力支持金額業, 收入唔再依賴賣地。新加坡有淡馬錫去其他地方投資幫政府搵錢, 香港政府都要搵其他國家既錢, 庫房唔駛依賴賣地。

引用:
原帖由 pato 於 2019-9-11 11:36 PM 發表

居屋仲要3000蚊尺,以全部業權賣出,日後不需補地價。再係啲同樓價掛勾既姿態,根本無用,政府樓都賣萬蚊尺仲要話抵,真係抵佢老味
加埋在生其間不得轉讓,咁就ok,政府樓係用來住不是用於炒。啟泰苑賺近200萬呢D case不單解決唔到問題,仲令社會怨氣更大

回覆 引用 TOP

地產佬太過份,吸了幾十年血,中央係時候要做嘢。😎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-9-12 12:00 AM 發表

香港亂局 唔只中國歷史 世界史

法國大革命 美國獨立 俄國十月革命

有邊場唔係統治者搞出黎? 貴族 莊園 收田租 下面做埋都唔夠比租 咁咪造反囉!

衰左 坐十年 戰死埋做烈士 打 有機會逆轉命運

唔打 就一世做奴隸

房屋就好似田咁 做埋唔夠交租 唯一出路係 推倒政權改朝換代 由我話事! 你林鄭唔會做 就炒L左你 由我既人做特首!

中央唔比 就搶!&nbs ...
曱甴要搞革命點解仲要收革命對象 金主地產黨的錢? 他們應該同地產黨誓不兩立要打倒地產黨才對呀

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2019-9-12 12:25 AM 發表

咁又唔係嘅你夠窮咪住公屋

或者你係所謂原居民一出世就有樓

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。