• 瀏覽: 43,375
  • 回覆: 364
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 76banana 於 2019-9-12 09:03 AM 發表

咁你已經有方法解決你自己同屋企人的住屋問題啦😂😂
我全家人都有樓,多到住唔晒要租出去

好似你咁要等叫名

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 bitebite 於 2019-9-12 09:07 AM 發表

如果一宣佈出來樓價馬上跌到 PK 啦, 你認為要等到平整好?唔好玩啦
對上10年吹左有供應咁多次有冇跌過?

其實每年有3%通脹,有樓買個日一早高過現價

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

香港做事超慢 無100年 都未開始

回覆 引用 TOP

我想到個搞法...但香港應該無能力搞...等看中國.成為世界第一搞..

中國找塊大地,起樓起商場起公路起公園,完成一個空置的城市,之後招市民入去免費住,招公司免費入去開鋪開公司,但要自行交水電費,人民可以選擇在內或外找工作。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dooming 於 2019-9-11 11:03 PM 發表

樓主認為樓價係靠合公屋居屋資格D人推起?
唔係佢地推起,不過個人意見係,呢個政策會令到需要租屋住嘅人減少,樓價高企有部份因素都係因為租值。如果租值減少咗,佢本身嘅價值亦都會相對減低。但會唔會帶大跌就咁敢講。

回覆 引用 TOP

問過班地產佬未呀!陣間又幾百萬人上街同政府死過

回覆 引用 TOP

今次大佬話要搞,影響可能好大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KAZ327 於 2019-9-12 08:25 AM 發表

如果有發展商唔賣同你打官司點算
搵班柒頭走出黎玩不遷不拆夠死了
不要幻想每件事都係順順利利

地都未收到,設計重做係未你俾錢?
申請撥款要解釋仲要等好耐,真係慳到時間? ...
之前咪講咗啦,政府啟动收回土地的特權,話明特權那有得告政府,地產商和個人只可向有關部門上诉,等待最终的决定。
如真的告政府咪一次过囉,点都要來一次,就看法庭可否改变政府特權,如地產佬败诉以後都有先例,政府应改例,所有有关特權上诉,应只在高院上诉庭,不要浪费時间。

引用:
原帖由 KAZ327 於 2019-9-11 10:55 PM 發表

農地俾你今日收要做好水電煤交通都要10年
最多三年,什麼水電煤及連接道路,一定掂!

過到立法會先講!開會無期

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 密食當三餐 於 2019-9-12 12:33 PM 發表

最多三年,什麼水電煤及連接道路,一定掂!
熟地起公屋都要兩年半至三年,而家先講收地,基建,加起樓,點都要五年啦,已經唔計有可能嘅司法覆核。

唔好忘記建築工人極之短缺,而且老齡化,想輸入外勞,一樣困難重重。

引用:
原帖由 boc3988 於 2019-9-11 11:15 PM 發表

中央只要平息民怨, 低樓價政策有什麼問題, 反正市民晚晚去商場唱歌, 租金大跌對地產商都冇好處。
全世界都唔包你有平屋住, 係班後生仔冇本事又乜都想要。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Thanks123 於 2019-9-12 12:39 PM 發表

熟地起公屋都要兩年半至三年,而家先講收地,基建,加起樓,點都要五年啦,已經唔計有可能嘅司法覆核。

唔好忘記建築工人極之短缺,而且老齡化,想輸入外勞,一樣困難重重。 ...
我想講的只是建築工程時間!其他嘢可能攪一百年都未掂,又可能半年攪掂!

引用:
原帖由 密食當三餐 於 2019-9-12 12:43 PM 發表

我想講的只是建築工程時間!其他嘢可能攪一百年都未掂,又可能半年攪掂!
收地同基建,有冇可能半年搞掂?整條天橋,都一年啦。我係想大家實際啲睇個問題,我都贊成起多啲公屋。

引用:
原帖由 Thanks123 於 2019-9-12 12:45 PM 發表

收地同基建,有冇可能半年搞掂?整條天橋,都一年啦。我係想大家實際啲睇個問題,我都贊成起多啲公屋。
我所講的三年是基礎建設,不包起樓!

提示:支持鍵盤翻頁左 右