港交所提出收購倫敦交易所

小+正在下一盤大旗

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 athrun2006 於 2019-9-11 07:39 PM 發表

匯豐有板你睇,而家全港上下都係漢奸,
仲夠膽做啲咁嘅舉動,究竟咩人獻計?
應該個結果就係自己出完錢仲要俾人吞
心比心………人地都會防衛………

閑腦才一偏
事通富貴旺
時湯灌滿腸
蟹詩爆咀笑

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jyfungee 於 2019-9-11 06:44 PM 發表

阿里巴巴美國上市, 夠話衝出國際,

結果也要搬回香港上市.
阿里巴巴係二次上次市,唔係除牌再返黎HK IPO

回覆 引用 TOP

老英正苦肯批先算啦。

港交所買深交所,就算是自家人,我估亞爺都未必肯。更何況倫交所?

呢啲消息無謂炒了

引用:
原帖由 贏間廠輸粒糖 於 2019-9-11 07:52 PM 發表

老英正苦肯批先算啦。

港交所買深交所,就算是自家人,我估亞爺都未必肯。更何況倫交所?

呢啲消息無謂炒了
睇唔到對倫交所不利..........

閑腦才一偏
事通富貴旺
時湯灌滿腸
蟹詩爆咀笑

收購到真係勁deal

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stormy9 於 2019-9-11 07:56 PM 發表

睇唔到對倫交所不利..........
涉及政治,就有好多變數。
一句國家安全。就ban左你。

正如華記電訊設備又平又先進,在商言商理應採用。但點解會被禁呢?呢啲就係政治

引用:
原帖由 jyfungee 於 2019-9-11 06:41 PM 發表

美國要收購港交所, 北京都唔俾啦,

英國佬脫歐, 就係爲了大英帝國的自尊,

點會咁易俾舊殖民地, 還是中共在背後控制的港交所收購?

即使成事, 都會超貴, 還有很多審查和監管. ...
根據報道, 英國嘅管理層事前根本就冇傾過呢單嘢。 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股壇小丑1 於 2019-9-11 04:47 PM 發表

港交所提出以每股2045便士現金收購倫敦交易所
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190911/bkn-20190911164016445-0911_00842_001.html
香港交易所(00388)宣布,已向倫敦證券交易所(LSE)董事會提議,將香港交易所及倫敦證券交易所集團兩間公司合併。香港交易所董事會相信,與倫敦證券交易所集團的建議合併是一項 ...
支畜不停出口術托市維穏,轉頭唔會買

講真 天涯途上 誰是客
散席時 怎麼分
引用:
原帖由 贏間廠輸粒糖 於 2019-9-11 07:59 PM 發表

涉及政治,就有好多變數。
一句國家安全。就ban左你。

正如華記電訊設備又平又先進,在商言商理應採用。但點解會被禁呢?呢啲就係政治
英國有用華為5G電訊設備………

閑腦才一偏
事通富貴旺
時湯灌滿腸
蟹詩爆咀笑

回覆 引用 TOP

咪玩啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 煙hai 於 2019-9-11 07:14 PM 發表

果2千幾億係邊度嚟
若以 LSE 每股現金 2,045 便士計算,今次建議交易中,港交所涉及支付現金約 702 億港元,
其餘則由發行新股支付。

港交所市值 3,094 億
消息發布後,倫交所股價漲超 15%

之前不是收購了倫敦些甚麼交易所嗎?

買完后,英国马上再成立牛津交易所!

回覆 引用 TOP

班死鬼實反對被收購

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。