• 瀏覽: 30,280
  • 回覆: 213
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 mawingtai 於 2019-9-11 02:37 PM 發表

滙豐銀行再出手削減按揭優惠,將物業按揭貸款的封頂利率由最優惠利率(P)減2.65厘,上調至P減2.5厘,意味實際按揭利率升0.15厘,至2.625厘,適用於一手、二手及轉按,即時生效。

滙豐發言人表示,作為主要的市場參與者,該行致力確保香港的按揭市場能夠健康及持續發展,因此,該行會因應市場情況定期檢視按揭息率,如有需要,作出適當調整。近日,經過參考多項因素,包括香港銀行同業拆息、該行的競爭力及市 ...
突然加息加咁快😱

熱賣及精選
引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2019-9-11 06:23 PM 發表

咩叫大連百貨?
匯X唔願做按揭(包括加利率)一定有啲問題
啱啱減完回贈就加按息,梗係唔止cut凍飲咁簡單la.銀行收遮呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bems 於 2019-9-11 06:18 PM 發表

業主冇影響,凍飲都唔駛少一杯,而家先上車既辛苦D
一早就話市道唔好上車難.
估價有少無多..仲要壓測又難左..
就算估價足收入過壓測,私底下仲睇埋你份工穩唔穩定

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plover 於 2019-9-11 03:02 PM 發表

銀行最識管理風險,逐步加按息上去,唔似啲一開二,二開四Gogogo.
炒家狂走貨中,只有AA仲講gogogo..襯下調要買樓

引用:
原帖由 esh45 於 2019-9-11 06:43 PM 發表

Hahahaha. 咁唔係佢哋點搵食啊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2019-9-11 06:23 PM 發表

咩叫大連百貨?
匯X唔願做按揭(包括加利率)一定有啲問題
物業市場下調已成定局,匯豐帶頭收緊按揭都好正常,事實近來跌勢應已抵消年內升幅,銀行保守對香港未嘗唔係好事。

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2019-9-11 07:01 PM 發表

物業市場下調已成定局,匯豐帶頭收緊按揭都好正常,事實近來跌勢應已抵消年內升幅,銀行保守對香港未嘗唔係好事。
如果資金唔夠充裕嘅人士真係大鑊啊

引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2019-9-11 06:04 PM 發表

話說我今日先問佢hsbc ,
3 months HKD time deposit 做2.17%
的確比起以前係加咗啲嘅但係唔夠多囉定期
但人哋恒生4個月HKD time deposit係2.4%.....

啲利息真係唔係好多。

按揭利息似乎會不斷加。 ...
恆生唔錯喎,過檔先

引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2019-9-11 07:03 PM 發表

如果資金唔夠充裕嘅人士真係大鑊啊
所以話你唔使驚囉!

你“大連百貨”嘛

回覆 引用 TOP

Maybe some shift in strategy after Flint got kicked out. Overall there is no shortage of liquidity in banks. No major hikes.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esh45 於 2019-9-11 06:43 PM 發表

點走呀,你估賣股票撳下個制就賣出咩,又要睇樓,又要格價.
諗得兩諗個估價又下調,再諗下又加按息,諗多幾諗都喺唔鳩買租算啦.

回覆 引用 TOP

引用:

又唔能夠斷章取義既,襯下調入市未必錯得晒,始終睇下最近既城市-深圳,樓價追近香港,當香港仍有一定吸引力時,投資者都識選擇的,暫時睇,幾年內,你覺得香港樓會跌到平過深圳嗎?所以買唔買都係睇自己膽色同能力啦,冇人叫你買高位既貨。

回覆 引用 TOP

最近匯豐銀行的利率有點古怪,存款為例,過往10多年經驗,匯豐利率從來唔吸引,但最近做到可以跟小型銀河競爭,大行中更是最好,唔通匯豐資金有點緊張....

引用:
原帖由 任性小狗 於 2019-9-11 06:29 PM 發表

突然加息加咁快😱
已經慢啦,頂左一年架啦。終於已經銀行冇咩錢開始要加,遲d美國佬玩野調走哂d錢,加得仲勁

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]