[樓市分析及CCL] [認真問] 上左車每月供樓既負擔真係咁大咩? 香討焦點

[認真問] 上左車每月供樓既負擔真係咁大咩? E-mail 此主題給朋友

用我個人身份講就最好,小妹租左5年樓,租金平均起碼都萬五六,除非結左婚同老爺奶奶住,否則平時煮餐飯平極都要一舊水,計埋搭車每月閒閒地都一千,未計得閒買件衫買對鞋俾自己,加加埋埋每月淨支出兩公婆最少兩萬二,一年計計埋埋根本冇乜錢剩。

點解咁多人想上車,就係覺得住既支出反正都要洗,倒不如將舊錢投資返落自己既住屋身上,衰d講句上左車,每月都係俾差唔多萬五蚊,連燈油火立差餉管理費都係有限錢,其實點計長遠買樓都係最穩陣。

我暫時都係冇殼人士,老實講我睇樓大大話話都5-60間都有,近期話跌但我眼見其實市區盤係供不應求,個價真係冇乜上落,純粹議價空間俾多d位大家可以傾吓。

利申留名睇有人屈我係AA

講明先, 如果我真係,我生仔冇seafood

熱賣及精選
認真講唔好講什麼貿易戰同暴亂,一日唔買都係好似我咁租樓,真係唔知租到幾時

留名睇大家屈我係AA, 講真冇所謂

突顯你自己其實好想上車而已

我一年前剛剛上車大西北半新樓
希望你都盡快上到
利申:90後0父幹

引用:
原帖由 Tiger1121 於 2019-9-11 01:44 AM 發表

我一年前剛剛上車大西北半新樓
希望你都盡快上到
利申:90後0父幹
多謝你鼓勵

我覺得而家班年青人好反智,自己都未努力過就怨呢樣果樣

留名睇班人賴政府問題

引用:
原帖由 酒店加加速山頭 於 2019-9-11 01:48 AM 發表

多謝你鼓勵

留名睇班人賴政府問題
每個有唔同意見係好事
不過我始終覺得對政府不满唔等於可以縱容暴力…
點都好…我打算過多2年就换翻市區樓
師姐其實可以參考下做法
大西北抗跌力唔差的
上年2月成交$470
今年8月同類成交都有$520
最高峰上年7月成到$588

引用:
原帖由 Tiger1121 於 2019-9-11 01:56 AM 發表

每個有唔同意見係好事
不過我始終覺得對政府不满唔等於可以縱容暴力…
點都好…我打算過多2年就换翻市區樓
師姐其實可以參考下做法
大西北抗跌力唔差的
上年2月成交$470
今年8月同類成交都有$520
最高峰上年7月成到$588 ...
我上就上市區呀會
未必諗太遠

回覆 引用 TOP

負擔真係幾大嫁⋯

引用:
原帖由 mr_rong 於 2019-9-11 02:14 AM 發表

負擔真係幾大嫁⋯
有時覺得負擔大,只係果個人搵得少姐

提示: 違規內容已被屏蔽
成日講又平又抵,但又無買,又或者無錢買,咁就唔好學人話抵
引用:
原帖由 酒店加加速山頭 於 2019-9-11 01:48 發表

多謝你鼓勵

留名睇班人賴政府問題
班仆街仲住緊公屋

引用:
原帖由 酒店加加速山頭 於 2019-9-11 01:48 AM 發表

多謝你鼓勵

留名睇班人賴政府問題
我都諗唔明點解要賴政府,我朋友30出頭,一方面鬧政府冇幫佢哋上樓,一方面年年去旅行🤷🏻‍♀️老實講,我生完小朋友之後,都係幾年先去一次!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 酒店加加速山頭 於 2019-9-11 01:39 AM 發表

認真講唔好講什麼貿易戰同暴亂,一日唔買都係好似我咁租樓,真係唔知租到幾時
笑咗!
住屋要自己出錢買?

香港有100萬間公營房屋,
已經有300-400萬住戶喇!

香港又有18萬名公務員,
又多60-70萬名公帑家庭!

公援/長生津…等等,
受助人又有成80-90萬人!

全港只有750萬人…
大部份人不用理樓價,
股市樓市政治經濟…
關鬼大部份港人咩事!

幸運地享受生活~
香港三公… 感恩:
公正,公平,公開!

引用:
原帖由 酒店加加速山頭 於 2019-9-11 01:40 AM 發表

留名睇大家屈我係AA, 講真冇所謂

突顯你自己其實好想上車而已
香港生活,三公必勝!
(公屋,公務員,公援)

公屋…
交租二千幾,十年免審查!
議員又住得,pt.25又住得!

公務員…
小六嘅學歷,薪金都過萬!
福利都算好,公屋俾間你!

公援…
每當經濟好,雙糧當花紅!
每當經濟衰,雙糧道難關!

一切只怪自己… 當年傻仔!
好在宜家大學生… 夠醒目!

認清咗目標… 向三公出發!
就可支持到生活… 七件事!

吃喝玩樂… 玩食訓!
股樓政經… 你咪講笑!

有錢都不如用黎…
換電話,食好野,去旅行!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。