• 瀏覽: 97,693
  • 回覆: 1,608
  • 追帖: 135
因為香港的黃金窩輪市場交易量少,我都會找ㄧ些大型國際交易商作參考指標。

期指就用本地的數據就清楚顯示認購資金流出定流入。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
尋晚273入左3張9月272LP 希望有得食

引用:
原帖由 jcmom 於 2019-9-14 01:50 PM 發表

平心而論

「授人以漁」一直是神社的理念

開帖以來
天王與秘秘不只一次提及
「授人以魚,不如授之以漁」

寶、彭sir、其他師兄姐也有分享自己看法
天王不時分享操作心得
秘秘亦不厭其煩地建議大家找適合自己的操作方式

敢問.....
多少人真的思考過别人分享的?
多少人真的會檢討自己操作上的失誤?
多少人只等著”别人的大叫”?
多少人等著問”今天咩過?&rdq ...
支持宋師姐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 l_a_mm 於 2019-9-14 04:24 PM 發表

尋晚273入左3張9月272LP 希望有得食
對權欠認識
請問272LP 要怎樣才有得食

引用:
原帖由 bogum 於 2019-9-14 07:54 PM 發表

對權欠認識
請問272LP 要怎樣才有得食
八掛插咀答下,你可以當沽輪咁諗,佢買既時候既價位在273買跌,星期一如果跌,可以有錢贏隨時平倉,如果你貪心等跌多d先平倉又得,總之你到期結低過272都可以有錢收(睇當時價位結低幾多),但高過272結就變廢紙!

引用:
原帖由 jcmom 於 2019-9-14 11:40 AM 發表

彭sir早

請繼續分享給大家作參考
謝謝
秘秘,我們都需要你的看法作參考呢!😝
你現在就像畫家,可以給我們分享分享哦!
當然都是投資責任自負,大家都懂的😊😊😊

引用:
原帖由 cannyman 於 2019-9-14 08:10 PM 發表

八掛插咀答下,你可以當沽輪咁諗,佢買既時候既價位在273買跌,星期一如果跌,可以有錢贏隨時平倉,如果你貪心等跌多d先平倉又得,總之你到期結低過272都可以有錢收(睇當時價位結低幾多),但高過272結就變廢紙! ...
謝師姐
印象中SC都好像買跌
假設最終真係跌
與用LP的分別是什麼

引用:
原帖由 bogum 於 2019-9-14 09:10 PM 發表

謝師姐
印象中SC都好像買跌
假設最終真係跌
與用LP的分別是什麼
Lp係先畀權金出去,最多触曬,但可以賺無限,sc相反最多賺曬d權金但會触無限

我又八掛插下咀,通常我係刀仔鋸大樹方式,好似星期四今,跌就步位買28200認購期權,到升就步位買25800認沽期權,因為離現價值遠,所以成本好少,但上落好快,止賺止蝕要快,大升大降可以陪數計,還有時間值減價值要預,所以最好即日買賣。
還有買認購期權,認沽期權蝕哂只係本金,但沽認購期權,認沽期權因為冇底,所以要按金。
我都係跟朋友學玩,有錯誤請多包涵。

引用:
原帖由 無盡扁扁的核心 於 14-9-2019 20:42 發表

秘秘,我們都需要你的看法作參考呢!😝
你現在就像畫家,可以給我們分享分享哦!
當然都是投資責任自負,大家都懂的😊😊😊
核心師姐

認真的
畫圖、用即市圖操作
秘秘是初學階段
再者 這裡有很多高手
自己確實信心欠奉

這個星期才偶爾跟自己的圖操作
希望遲些可以同大家分享多些
交流多些

引用:
原帖由 bogum 於 2019-9-14 09:10 PM 發表

謝師姐
印象中SC都好像買跌
假設最終真係跌
與用LP的分別是什麼
預佢大崩盤就LP,反覆慢跌就SC

引用:
原帖由 vvsixsix 於 2019-9-14 09:32 PM 發表

Lp係先畀權金出去,最多触曬,但可以賺無限,sc相反最多賺曬d權金但會触無限
謝師姐指導
我期權新手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sk4598 於 2019-9-14 09:35 PM 發表

我又八掛插下咀,通常我係刀仔鋸大樹方式,好似星期四今,跌就步位買28200認購期權,到升就步位買25800認沽期權,因為離現價值遠,所以成本好少,但上落好快,止賺止蝕要快,大升大降可以陪數計,還有時間值減價值要預,所以最好即日買賣。
還有買認購期權,認沽期權蝕哂只係本金,但沽認購期權,認沽期權因為冇底,所以要按金。
我都係跟朋友學玩,有錯誤請多包涵。 ...
謝謝
明白了刀子鋸大樹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 有股海無窮人 於 2019-9-14 09:39 PM 發表

預佢大崩盤就LP,反覆慢跌就SC
謝謝
言簡意賅

看來真的買來試試才知實際效果

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jcmom 於 2019-9-14 09:39 PM 發表

核心師姐

認真的
畫圖、用即市圖操作
秘秘是初學階段
再者 這裡有很多高手
自己確實信心欠奉

這個星期才偶爾跟自己的圖操作
希望遲些可以同大家分享多些
交流多些 ...
宋師姐的周末分享會很好

可以讓像寶這類新手在這學野

大膽一問