• 瀏覽: 352,166
  • 回覆: 160
  • 追帖: 170
引用:
原帖由 今天小師姐 於 2019-8-29 11:10 PM 發表

點樣知佢係long 定short? 559係一張的價錢?港紙?即如果SC 越近258 入個價越平?個戶口需要幾多按金先可以?...... 過夜唔過夜有冇分別?..... 好多問題添 ...
我呢個例子係9月options 係月結
佢有day trade 既,埋單計恒指收巿點數

假設恒指現價26000點
咁我玩short call(SC)
咁去選26100點,入去有兩個價,紅色 short 藍色 Long,假設係 50/80

Short 賣出(當沽空)
Long 買入
咁26000我睇佢跳既話,咁梗係接紅色即係short啦,因為call係買升 put 係買跌
我賣出一張升既期權,咁跌就贏

咁打和點就係26100+50,如果升穿26150收巿5蚊點計
如果收巿係26101咁你都贏49點,如果收26151輸1點
如果收26099,咁你就食晒50點

熱賣及精選
引用:
原帖由 zerogodv 於 2019-8-29 11:20 PM 發表

我呢個例子係9月options 係月結
佢有day trade 既,埋單計恒指收巿點數

假設恒指現價26000點
咁我玩short call(SC)
咁去選26100點,入去有兩個價,紅色 short 藍色 Long,假設係 50/80

Short 賣出(當沽空)
Long 買入
咁26000我睇佢跳既話,咁梗係接紅色即係short啦,因為call係買升 put 係買跌
我賣出一張升既期權, ...
呢個係玩到收巿既
又例如我睇先跌後升wor咁50/80會隨著時間過去會一路減既time value 49/79咁減,但倒升就會加,如你所願跌既話例如跌到去0/8咁應該會係profit 210港紙,你唔等收巿就平倉直接贏210,但有8點既time value食唔到,因為你驚收巿前會爆升返上去,而唔等收巿平倉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日冰凍的碼頭 於 2019-8-29 11:13 PM 發表

買曬10蚊果d?
你見到10蚊既係 LP(Long short)係買個put返來,當大單邊跌既時候買LP係最著數,但你睇清楚,係248XX再跌先贏錢,所以買10蚊既係輸梗,因現貨係258XX才有10蚊咁抵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日冰凍的碼頭 於 2019-8-29 11:27 PM 發表

要玩幾耐先贏到兩千幾萬啊
一兩個月

引用:
原帖由 今天小師姐 於 2019-8-29 11:10 PM 發表

點樣知佢係long 定short? 559係一張的價錢?港紙?即如果SC 越近258 入個價越平?個戶口需要幾多按金先可以?...... 過夜唔過夜有冇分別?..... 好多問題添 ...
按金每張係一樣

回覆 引用 TOP

收258以下港女下星期都無運行

引用:
原帖由 熊本熊一生 於 2019-8-30 12:42 AM 發表

係咪收26099以下我就食哂50點?就算佢大跌到25500我都係食50點?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日冰凍的碼頭 於 2019-8-30 01:14 PM 發表

沽啊沽啊用1千萬去沽落254
沽梗

回覆 引用 TOP

無245都唔平倉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shittyshit 於 2019-8-30 02:05 PM 發表

點解估市又係我話事㗎
9月大陰啊!屎屎

引用:
原帖由 shittyshit 於 2019-8-30 02:52 PM 發表

8月現貨收25544之下的話9月胸多吉少。
今年1月開258,現在8月又係呢D位,你地話呢?

回覆 引用 TOP

期255!今晚老美同我車埋落去

等埋老美車落去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shittyshit 於 2019-8-30 03:27 PM 發表

25580之上先有機會
期25597,仲有希望

回覆 引用 TOP

唔沽都唔好call住,期係收25580下,驚驚

引用:
原帖由 憂鬱的媚 於 2019-8-30 04:01 PM 發表

師兄吾係講現貨嗎?
現貨鬼鬼地,俾人感覺有希望,可能競價插返落去

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]