[新盤] 2019在香港拎住幾錢資產先叫有錢佬?

要睇咩人囉!
正常人5000萬以上叫有錢佬,
黃色人5000蚊以上就非常有錢!

熱賣及精選
引用:
原帖由 將軍大人888 於 2019-8-25 06:27 PM 發表

做超級富豪真好,一個決定足以影響成個國家,足以影響成千上萬人生計。如果我係超級富豪,買起成個九龍,起一個皇宮出來
吾覺得好,只是表面風光

冇親情
自小要競爭,符合家族期望
出街番工甚至番屋企様様思前想后
現實是沒有真情may may丶電視嘅太子,番公司可以亂攪一通嫁

最好應該是高中產級別
有D$,(因為如果冇$會覺得自己好cheap,這不是生活問題)
生活同上層冇大分別(除左冇私人司機)
多是專業人士,永遠有得撈,但又未至於要堅負整個集團向家族交代咁

高中產個仔就更好,承繼財產,代名買樓,不用符合家族期望,可以追求自己認為嘅理想工作

引用:
原帖由 征服失敗 於 2019-8-25 06:37 PM 發表

要睇咩人囉!
正常人5000萬以上叫有錢佬,
黃色人5000蚊以上就非常有錢!

首富角度計,10億也只是窮人。
但很多人角度,有樓已叫富。

米米果果表系統一標準,是全社會角度出發

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 摩頂奇俠 於 2019-8-25 06:31 PM 發表

人地入場費已經夠,已經唔洗續様計
都吾洗一億先比你開喇

回覆 引用 TOP

拿來使,一家大細再加四大長老,要退休,講真三幾千萬真係未必夠使!
不過識投資,有幾層收租樓或鋪,再加一千萬收息股,年收五十萬息作使費!
其實都ok,省省地夠過世

如覺得有道理!幫忙按一下笑面公仔,謝謝

回覆 引用 TOP

10億

回覆 引用 TOP

十億

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wesley91 於 2019-8-25 03:27 AM 發表

求輪奇舊樓都千幾萬 阿豬阿狗都過千萬身家
2020快到了 現在至少拎住幾錢才可以叫做錢佬呢?

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2019-8-4 02:00 PM 發表 

其實有錢嘅定義,
完全唔係講"收入",
係計… 可自己花費!

20,000月薪咁去計,
公屋租金只佔 5%…
仲有大把錢可以洗!

如果租住私樓去計,
租金已經扣咗一半!
可以洗嘅錢唔多喇。

人地有19,000洗,
你就得10,000洗,
邊個生活質素高呢?

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2019-8-4 02:00 PM 發表 

香港生活,三公必勝!
(公屋,公務員,公援)

公屋…
交租二千幾,十年免審查!
議員又住得,pt.25又住得!

公務員…
小六嘅學歷,薪金都過萬!
福利都算好,公屋俾間你!

公援…
每當經濟好,雙糧當花紅!
每當經濟衰,雙糧道難關!

一切只怪自己… 當年傻仔!
好在宜家大學生… 夠醒目!

認清咗目標… 向三公出發!
就可支持到生活… 七件事!

吃喝玩樂… 玩食訓!
股樓政經… 你咪講笑!

有錢都不如用黎…
換電話,食好野,去旅行!

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-8-25 06:31 PM 發表

現在嘅年青人穿衣品味奇差,分吾到
男:淨色T+短褲
女:網購韓裝

要睇其他野,如果是受保護動物咁,應該屋企有D$
或者青靚男丶理科様宅男… ...
識個有錢仔4眼宅男look,又瘦又白,高大威猛帶勞,反而窮撚一名

回覆 引用 TOP

物業+股票+現金 >= 1億

回覆 引用 TOP

幾千萬叫中產 一億叫有錢啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wesley91 於 2019-8-25 03:27 AM 發表

求輪奇舊樓都千幾萬 阿豬阿狗都過千萬身家
2020快到了 現在至少拎住幾錢才可以叫做錢佬呢?
個個標準唔同,基本要求係有車有樓,車要靚車,樓要靚樓同豪裝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-8-25 06:39 PM 發表

吾覺得好,只是表面風光

冇親情
自小要競爭,符合家族期望
出街番工甚至番屋企様様思前想后
現實是沒有真情may may丶電視嘅太子,番公司可以亂攪一通嫁

最好應該是高中產級別
有D$,(因為如果冇$會覺得自己好cheap,這不是生活問題)
生活同上層冇大分別(除左冇私人司機)
多是專業人士,永遠有得撈,但又未至於要堅負整個集團向家族交代咁

高中產個仔就更好,承 ...
後宮佳麗三千人 要幾多有幾多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-8-25 09:01 AM 發表

60OUT當天計(例如一件人40OUT當天冇一億但有潛質60OUT有一億咁都算系有$)
一律淨資產計
不理你如何得番來(父幹比苦幹更尊貴,不用自己捱)
不理學歴丶職位丶個人質素

富人:應該少於零點五%
一:超富丶叫富豪:百億以上
二:真正有$:二億以上
三:有$人入場(事實已經可以叫真有$,因為到左億只是數字問題):1億

中產:大約十分一人
四:高中產(叫有D$):500 ...
分都幾好👍

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。