[新盤] 2019在香港拎住幾錢資產先叫有錢佬?

引用:
原帖由 jaycheungwaiman 於 2019-8-25 09:47 AM 發表

以你咁樣計法,我算係低中產....而標提係點先叫有錢佬,咁姐係叫有錢定無錢,你好像有點問非所答.......
低中産是其中一級卡屎,是中產細分出來,未到有$人水平
你就是低中產(即小康)
大概是比上不足,比下有餘

熱賣及精選
引用:
原帖由 ch_margaux 於 2019-8-25 09:49 AM 發表

傻米話俾幾球買到皇牌麗城已經算係有錢一族
麗城至cheap六M,咁最起碼是夾心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-8-25 09:54 AM 發表

低中産是其中一級卡屎,是中產細分出來,未到有$人水平
你就是低中產(即小康)
大概是比上不足,比下有餘

重有一樣野,教你一樣野鋪位同住宅係2個唔同等級的商品,一件垃圾鋪上車難度絕對比住宅高好多,而且如果收購價值絕對比住宅高

唔使做D錢愈來愈多男人咪有錢佬囖。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wesley91 於 2019-8-25 03:27 AM 發表

求輪奇舊樓都千幾萬 阿豬阿狗都過千萬身家
2020快到了 現在至少拎住幾錢才可以叫做錢佬呢?
有幾億身家囉!🤣

回覆 引用 TOP

有咩意思。香港窮人咁多 你睇下出黎搞野個班人多到。9成既人都係政府養架啦 住公屋 拎各樣津貼。

你有正當職業 , 1000萬現金/1000萬供完既樓 ,個人認為叫做香港既中產架啦 。
而所謂有冇錢 定義人人唔同。

我認為過3500萬以上既淨資產已經可以叫做有錢人,因為已達到財務自由既情況。

引用:
原帖由 wesley91 於 2019-8-25 03:27 AM 發表

求輪奇舊樓都千幾萬 阿豬阿狗都過千萬身家
2020快到了 現在至少拎住幾錢才可以叫做錢佬呢?
Billionaire, 10亿美金最少!

1000萬cash!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ik2mljsuperstar 於 2019-8-25 10:12 AM 發表

有咩意思。香港窮人咁多 你睇下出黎搞野個班人多到。9成既人都係政府養架啦 住公屋 拎各樣津貼。

你有正當職業 , 1000萬現金/1000萬供完既樓 ,個人認為叫做香港既中產架啦 。
而所謂有冇錢 定義人人唔同。

我認為過3500萬以上既淨資產已經可以叫做有錢人,因為已達到財務自由既情況。 ...
呢點我同意,有財務自由已經算有錢,再多都係數字問題

通常聽人講過億身家係有錢佬。
幾千萬反而好平常,唔會當有錢佬。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-8-25 09:52 AM 發表

回流主因是:搵吾到食。
現在D人只是日嘈夜嘈廢UP移民
01就天天昨文,講外國幾好幾好

去旅行同去生活係兩回事嚟

中產階層住千萬屋苑,四十歲後MPF 保險基金股票外幣各一球,必須有第二個物業,每年飛四次旅行。

引用:
原帖由 jaycheungwaiman 於 2019-8-25 10:02 AM 發表

重有一樣野,教你一樣野鋪位同住宅係2個唔同等級的商品,一件垃圾鋪上車難度絕對比住宅高好多,而且如果收購價值絕對比住宅高
垃圾舖大把人等接貨,你出高價去買喇,好歡迎,蝕到喊,
垃圾舖是指劏舖,一千萬以下非地舖
尖沙咀果D基本上是非賣品。

引用:
原帖由 第三期 於 2019-8-25 10:50 AM 發表

中產階層住千萬屋苑,四十歲後MPF 保險基金股票外幣各一球,必須有第二個物業,每年飛四次旅行。
千萬屋苑是甚麼意思?

兩房定三房?

而兩三房比例又規定在甚麼?

另外,住邊吾代表乜(只是一個指標),住劏房都可以有幾億

引用:
原帖由 jaycheungwaiman 於 2019-8-25 10:16 AM 發表

呢點我同意,有財務自由已經算有錢,再多都係數字問題
財務自由丶現金流,只是一堆寫書廢話

淨資產才是重點

再講吾洗做都有$咪財務丶人生自由囉

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。