• 瀏覽: 22,969
  • 回覆: 110
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2019-8-22 10:48 PM 發表

但最後係新業主上黎,銀行反而無黎
咁咪好啦,正常程序,買賣多幾次就慣。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
加油啦

回覆 引用 TOP

正常

回覆 引用 TOP

睇下係咪住得人,有冇表面違法僭建,一般你係真買家都會留意嘅嘢,冇問題咪比按揭囉

Don't bother people for help without first trying to solve the problem yourself.

回覆 引用 TOP

以前不用驗,現在要驗。

回覆 引用 TOP

正常程序。二手買賣 兩次驗樓。
1次-銀行要求
2次-成交前買家驗

回覆 引用 TOP

其實可以吾比佢驗,銀行甘多間,吾通間間都比嗎?買家食自己了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2019-8-22 10:48 PM 發表

但最後係新業主上黎,銀行反而無黎
交吉前驗樓好正常

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Man208 於 2019-8-22 03:30 PM 發表

有冇咁痴線,連約就係無得睇……
真人真事呀師兄,連約盤都要睇呀!

回覆 引用 TOP

我當年買樓, 做按揭間銀行要收我千幾蚊俾佢委託測計師行上門驗樓,
只驗一樣,有冇僭建.
後來先知係個別分行增加收入的方式.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HKG9394 於 2019-8-22 01:29 PM 發表

通常交吉前兩三天驗樓,主要是睇下是否預備好交吉未。(主要睇租客搬走未)。
如連租約賣呢?

回覆 引用 TOP

買家按揭銀行要求驗樓,睇下個則有無大問題先會放水。如果測量師覺得有問題,銀行唔放水,買家full pay 唔到,就可以殺大訂。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2019-8-22 12:20 PM 發表

已收左大訂,下個月頭交吉。但agent無啦啦打黎話銀行會上黎驗樓,即係點?
小心點,銀行既小動作好燈,因為佢哋要保障自己資產。如果按大家咁講,有可能担心漏水,有某大地產商新樓漏水情況的確好嚴重,跟進十年都跟吾完。如果系担心僭建,驗樓都好正常。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2019-8-22 12:57 PM 發表

我就係唔明,大訂都俾左,仲有個零禮拜就交吉,仲驗乜春?點解agent都要上門陪銀行驗樓?
你畀咗大訂同銀行放唔放按揭畀你兩件事
上嚟驗樓可能之前有维修order或 僭建

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]