• 瀏覽: 23,019
  • 回覆: 110
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-8-22 01:18 PM 發表

城巿銀行吧
我都估係呢間,我搵佢做轉按都話要上黎驗樓。我無答應,最終都照批

懷念 = 忘記??

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
係咪買家想揾位入踢契唔買?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萬家懷舊的羊 於 2019-8-22 02:20 PM 發表

正常程序來嘅⋯買家係銀行做按揭,銀行會去估層樓值唔值按揭銀碼⋯如果唔值就會唔貸或者減貸,買家因貸唔到錢撻訂就唔關你事,但前提係買賣合同上要寫明樓宇狀況,費事買家告你惡意隱瞞!如果係村屋,僭建同路權都係銀行考慮嘅因素,特別係路權!所以買賣方都要小心! ...
賣家是不須要主動告訴買家屋的情況,責任在於買家自己去檢查及查問賣家或代理,若答錯才是賣家責任。

回覆 引用 TOP

正常程序,銀行要查一查是不是真係有呢個單位。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 desially 於 2019-8-22 01:50 PM 發表

+1
所以通常是睇村屋及單棟樓等高風險樓,大型屋苑好少有會中。
某些銀行,間樓多過某年歲就要驗。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-8-22 01:42 PM 發表

我也是兩次,但兩次都要。可能我7
唔係嘅、大屋苑樓通常唔需要驗樓、單棟樓加樓齡二十以上多數需要。

##########################
####  謝絕伸手黨      ####
####  鄙視以第三方軟件   ####
####  扮作有料嘅綱絡騙棍  ####
##########################
銀行做按揭,層樓就係抵押品,銀行睇抵押品都唔得?搵測計師行去估值又得唔得呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2019-8-22 12:57 PM 發表

我就係唔明,大訂都俾左,仲有個零禮拜就交吉,仲驗乜春?點解agent都要上門陪銀行驗樓?
抽樣看樓,但亦有機會不去看,我都試過。

回覆 引用 TOP

正常程序

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Alex2932 於 2019-8-22 04:38 PM 發表

唔係嘅、大屋苑樓通常唔需要驗樓、單棟樓加樓齡二十以上多數需要。
非也,城市麻q煩的!我是不超過15年的大屋苑,超過2000伙。

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2019-8-22 12:20 PM 發表

已收左大訂,下個月頭交吉。但agent無啦啦打黎話銀行會上黎驗樓,即係點?
正常程序 銀行要係借舊錢出黎之前睇下間屋有無改過則 睇下有無野會令佢第時賣唔出層樓(變銀主盤的話)

回覆 引用 TOP

銀行想縮按揭lump sum,
上嚟搵借口同買家講借唔到咁多

回覆 引用 TOP

Check清楚正式買賣合約先上黎問

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]