人民幣努力貶值

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-8-22 11:35 AM 發表

急?
之前歐元同英磅仲跌得急, 都未死啦...
講貶值, 人仔對其他貨幣都未去返一兩年前低位.
而家大陸個情況已經係內憂外患
趁而家Trump帝還有Good deal就見好就收
中共繼續死雞撐飯蓋就只有死路一條

熱賣及精選
0.9014

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-8-22 11:43 AM 發表

哦, 咁傻trump快啲出招啦.

引用:
原帖由 占士係乜水 於 2019-8-22 09:43 AM 發表

就黎1:1
長遠來講,肯定係一比一

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-8-22 11:44 AM 發表

哦, 咁傻trump快啲出招啦.
中共根本無可能鬥得過美國,中共惡意操控人民幣匯率貶值,要知道中國嚴重依賴進口食物,帶來既後果只會令大陸物價飛漲,引發惡性通脹,最終係市民武裝起義推翻中共獨裁政府

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-8-22 11:35 AM 發表

急?
之前歐元同英磅仲跌得急, 都未死啦...
講貶值, 人仔對其他貨幣都未去返一兩年前低位.
因為主要係對美元貶
其他貨幣兌美元貶得更厲害

貨幣嘅功能主要係換取貨品和服務 
只要有生產貨品和服務嘅能力 
貨幣超發嘅情況不太嚴重 
根本不用擔心人民幣貶值
人民幣貶值的主要目的
只是抒緩貿易戰對出口商的損害

美元的價值只是寄託於美國的軍事和政治霸權 
但美國國內生產貨品的能力越趨下降 
如果今次人民幣和歐元能打破美元霸權 
(英美阻擋伊朗石油運出霍爾木茲海峽已經失敗)
美元的貶值壓力將會比人民幣更大吧!

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-8-22 11:48 AM 發表

中共根本無可能鬥得過美國,中共惡意操控人民幣匯率貶值,要知道中國嚴重依賴進口食物,帶來既後果只會令大陸物價飛漲,引發惡性通脹,最終係市民武裝起義推翻中共獨裁政府 ...
文宣組, 辛苦晒

引用:
原帖由 (朗尼) 於 2019-8-22 10:42 AM 發表

深水埗d地下錢莊今日咩牌價
一般比正規兌換店高80蚊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-8-22 11:43 AM 發表

你去左賣咸鴨蛋中共都非常健康

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-8-22 11:48 AM 發表

中共根本無可能鬥得過美國,中共惡意操控人民幣匯率貶值,要知道中國嚴重依賴進口食物,帶來既後果只會令大陸物價飛漲,引發惡性通脹,最終係市民武裝起義推翻中共獨裁政府 ...
中國糧食自給完全沒有問題
減少進口只會減少選擇
絕對不會讓人民挨餓

反而能源自給是更大問題 
因為俄羅斯和伊朗絕不會和美國合作
能源供應也不會因為美國的制裁而出大亂子

好呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 condom888 於 2019-8-22 10:06 AM 發表

人仔貶乚到無價值
我好想要人民幣呀,如果你唔要,畀曬我吖!

回覆 引用 TOP

根本就係垃圾無港元洗白根本就係廢紙

經濟唔掂, 唯有靠貶值匯率頂住先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wsp 於 2019-8-22 12:00 PM 發表

中國糧食自給完全沒有問題
減少進口只會減少選擇
絕對不會讓人民挨餓

反而能源自給是更大問題 
因為俄羅斯和伊朗絕不會和美國合作
能源供應也不會因為美國的制裁而出大亂子 ...
俄羅斯都不知幾想中國死
俄羅斯侵佔中國大量領土,中共聲都唔敢聲下好似鵪鶉

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。