• 瀏覽: 879
  • 回覆: 10
熱賣及精選
引用:
原帖由 歡哥2020 於 2019-8-22 02:12 AM 發表

818,中央宣布會將深圳建設成中國特色社會主義先行示範區 ...
比你響大陸賺到錢,你會放心將副身家以RMB 形式存在於國內嗎?你估你會轉移資產去邊度,屋企人送去邊度住?

一帶一路都講左好耐好宏偉嘅藍圖,跟住呢? 雷聲大雨點小

都可以的。讓這一代壽終正寢。

讓香港經濟差,必須返內地求存。

一國一制便成功接軌無怨。

時間花多少少。

香港就真係對大陸不薄,以前每日都一車車物資運上去,男人就上去救國,啲女有錢就番鄉下起屋,經過二三十年就形成咗今日嘅新中國

回覆 引用 TOP

中國真係對香港好好 仲未出坦克輾我地 多謝晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 歡哥2020 於 2019-8-22 02:12 AM 發表

818,中央宣布會將深圳建設成中國特色社會主義先行示範區,並提出:
2025年,深圳在經濟實力及發展質量躋身全球城市前列;
2035年,成為全國典範,城市綜合經濟競爭力在世界領先。
並會提升港澳居民待遇,開放並吸引境外人材,改革並提升金融服務等。

這標誌著由2014年以來,因著犯民、本土派及港獨派擾亂香港開始,到2019年著修訂逃犯條例的政治風暴,到了另一個階段。

中央收網了,卻 ...
坦白說,經濟上,中國對香港確實已經仁至義盡,沒有虧待香港。
衹是他輸出的不單單是銀彈/優惠,同時也是一個香港人不想要的社會管治模式。

生於這裏的人沒有不愛香港,衹是對於這個“突然轉變”的制度,感到非常害怕!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ENDLIKE 於 2019-8-22 07:10 AM 發表

一帶一路都講左好耐好宏偉嘅藍圖,跟住呢? 雷聲大雨點小
雷聲小? 下面呢d唔係錢黎架
‘從各地方已公布的“一帶一路”擬建、在建基礎設施可以看到規模已達到1.04萬億元。其中,鐵路投資近5000億元,公路投資1235億元,機場建設投資1167億元,港口水利投資超過1700億元。基礎設施建設依然是投資重點領域。'

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬硬硬的結他 於 2019-8-22 07:15 AM 發表

都可以的。讓這一代壽終正寢。

讓香港經濟差,必須返內地求存。

一國一制便成功接軌無怨。

時間花多少少。
依家中共咪係用呢招咯,橫掂咁多香港人養唔熟,諗黎中共巳經放棄左佢地,等佢地自生自滅。依家捧深圳做國際城市,香港就依附深圳做契弟,市場資源人材都會俾深圳吸哂,香港人想搵多D就要過羅湖,黑衣人就無得過,橫掂佢地都反送中啦,咪成全佢地咯。

回覆 引用 TOP

外資會對深圳腳步,因為資產隨時驚被凍結。所以,誠哥都快人一步搵出新機遇。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]